Vad är en aktiesplit?

Frågor och svar  Hej, vad är en aktiesplit? Förändrar det aktiens värde? Är aktien mer värd efteråt än som det var innan? Lars

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Lars, en aktiesplit innebär att ett bolag delar upp sina aktier så de blir fler (engelska "split" betyder dela).

Ett aktuellt exempel är Alfa Laval som den 4 juni genomförde en split på 4:1. Det innebar att för varje Alfa-aktie fick man fyra nya. I fallet Alfa Laval medförde det att priset på varje aktie gick ned från cirka 400 kronor till cirka 100 kronor.

Värdet på aktien
förändras inte på grund av delningen i sig. I Alfa Laval har ägarna efter spliten fyra aktier för 100 kronor styck, istället för en aktie för 400 kronor.

Däremot kan det vara så att handeln i aktien underlättas genom att styckpriset blir mer rimligt för småsparare. Det kan innebära ökad handel och därmed en kursuppgång. Och det är just detta bolaget vill uppnå när det genomför en split. 

Det finns bolag som inte gillar att flörta med småspararna. Ta till exempel det danska bolaget AP Möller vars aktie kostar cirka 60 000 kronor styck. Ett sådant styckpris signalerar att bolaget inte är intresserat av att få småägare.

Ericsson gick andra vägen nyligen då bolaget gjorde en omvänd split. Man slog samman aktier i 1:5. Fem Ericsson-aktier som kostade 15 kronor styck blev en för 75 kronor. Detta var en kosmetisk åtgärd eftersom bolaget inte ville signalera på aktiemarknaden att aktien gått dåligt.

Det ligger alltså olika syften bakom en split eller en omvänd split. Men åtgärden i sig förändrar inte bolagets värde. Svenska börsbolag brukar anse att 100 kronor är ett bra styckpris på en aktie.

Ett tips: När du läser i nyheterna om en split, till exempel på 5:1, läs då kolontecknet som ordet "för". Alltså "fem för en". Vid en omvänd split på 1:5, läser man "en för fem".
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -