På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att investera i konst

Konst  Stockholms konstvärld lever upp under våren och just nu är det populärare än någonsin att investera i tavlor, skulpturer och antikviteter. I dagarna håller både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk sina stora internationella kvalitetsauktioner. Sammanlagt kommer konst och antikviteter för 165 miljoner kronor att byta ägare under en vecka.

Priserna på konst har stigit kraftigt under flera år. En förklaring är att investerarna haft gott om pengar att placera under högkonjunkturen. Samtidigt anser många tvärtom att konst framförallt är ett bra alternativ när börserna är oroliga.

En annan förklaring till de stigande priserna är att de stora konstauktionerna numera bevakas av investerare från hela världen via internet vilket gör att konkurrensen ökar.

Under andra veckan i maj håller både Bukowskis och Stockholms auktionsverk sina vårauktioner för internationell kvalitetskonst.

Konstexperten Anna-Karin Pusic på Bukowskis är nöjd med de föremål som lämnats in för försäljning.

"Det är ett fint utbud som borde locka många konstsamlare", konstaterar hon.

En av de tavlor som Anna-Karin Pusic väljer att lyfta fram är Carl Larssons "En solstråle" från 1893.

"Det är en väldigt härlig målning som föreställer hans dotter Susanne sittande vid spinnrocken", berättar Anna-Karin Pusic.

Solstrålen som aldrig tidigare varit ute försäljning kommer att få ett utropspris mellan tre och fyra miljoner kronor.

Tavlan har redan väckt intresse på de visningar som varit runt om i Sverige

"Konst från den här perioden, slutet av 1800-talet, är väldigt efterfrågad av många konstinvesterare just nu", berättar Anna-Karin Pusic.

Även Stockholms Auktionsverk har fått in en Carl Larsson för försäljning. Verket som konstnären själv kallade "Esbjörn som bonddräng" förväntas locka många budgivare.

"Carl Larsson väcker alltid stort intresse. Det finns bland annat en stor amerikansk målgrupp för hans målningar, och det handlar inte bara om amerikaner med svenska anor", berättar Stockholms Auktionsverks VD Niclas Forsman.

Utropspriset för Esbjörn kommer att ligga mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

En annan godbit vid Bukowskis vårauktion är en tavla med franskinspirerat motiv målad av Nils Kreuger 1886.

"Det är en klassiskt intressant målning och de franska motiven är populära", säger Anna-Karin Pusic.

I årets utbud på Bukowskis märks även en tidig Bruno Liljefors, en pannå med två samramade målningar. Tavlan, eller tavlorna, föreställer en räv med byte och några fåglar.

"En trend just nu att många vill har friluftsinspirerade motiv", berättar Anna-Karin Pusic.

Utropspriset för Bruno Liljefors tavla kommer att ligga mellan 800 000 och en miljon kronor.

Det är inte bara tavlor som går under klubban. Såväl Bukowskis som Stockholms Auktionsverk kommer under våren auktioner att sälja byråer tillverkade av den kända svenska konsthantverkaren Georg Haupt som var verksam i Stockholm på 1700-talet. En signerad Hauptbyrå såldes 1989 på Bukowski för 12 miljoner kronor.

"Den byrå som kommer att säljas i vår är märkt på stenskivan.  Det är ju roligt att genom påskriften veta att den verkligen är utförd av ebenisten själv, men en signatur i sig behöver inte innebära högre kvalitet eftersom möbler som beställdes till exempel av någon kunglighet ofta inte signerades.  Det behövdes inte", berättar Niclas Forsman.

Utropspriserna för byråerna kommer att ligga mellan 2,5 och 4 miljoner kronor.

En annan konstnär vars verk återfinns vid båda auktionerna är skulptören Carl Milles.

I Bukowskis utbud ingår Milles-skulpturerna "Europa och tjuren" samt "Solglitter".

Den sist nämnda, Solglitter, som föreställer Najaden ridande på en delfin var en av Carl Milles egna favoriter och den anses vara den mest fartfyllda skulpturen. Stockholms auktionsverk kommer att auktionera ut bronsskulpturen Serpentindanserskan.

"Skulpturer har blivit allt populärare bland konstsamlare de senaste åren", säger Niclas Forsman.

Det sammanlagda utropsvärdet vid Stockholms Auktionsverk kommer uppskattningsvis att ligga någonstans mellan 60 och 75 miljoner. Bukowskis räknar med att hamna någonstans runt 90 miljoner.

Enligt siffror hämtade ur en rapport utgiven av organisationen European Fine Art Foundation uppgick den sammanlagda konsthandeln i världen under 2006 till drygt 400 miljarder kronor. Motsvarande siffra 2002 var drygt 200 miljarder kronor

Hur mycket Stockholms majförsäljning kommer att bidra med till i årets siffror återstår att se.

----

Auktionerna

Stockholms Auktionsverk
Stora Kvalitén 28-29 maj

Bukowskis
Internationella vårauktionen 27-30 maj

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -