På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vad påverkar värdet i en aktie?

Frågor och svar  Hejsan! Jag är ny med att aktiespara. Försöker lära mig hur det funkar. Jag skulle vilja ha 5 skäl till att en aktie stiger eller sjunker. Vad är det som påverkar värdet i en aktie? Mvh Markus H

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Marcus. En aktie är ju en ägarandel i ett företag, och grunden till aktieägande är att du som delägare har rätt att ta del av bolagets vinster. Så allt som kan ha inverkan på bolagets framtida vinst är kurspåverkande. Som du förstår kan det vara väldigt många saker.

Aktiehandel är i grunden en enda stor auktion där man säljer sina aktier till högstbjudande. Efterfrågan på en viss aktie är därmed helt avgörande för priset. Om vinsten förväntas stiga i ett bolag vill många köpa aktien, och då går kursen upp.

Håll isär två saker: aktiens pris och bolagets värde. Aktiens pris är en fråga om utbud och efterfrågan på aktien. Bolagets värde består av de framtida vinster som bolaget kan generera. I bästa fall återspeglas bolagets värde av aktiens pris, men så är det långt ifrån alltid vilket jag här ska försöka förklara.

1. Det första skälet till att en aktie stiger är alltså att bolagets vinst ökar, eller förväntas öka. När bolagen släpper sina kvartalsrapporter påverkas kursen uppåt om bolaget redovisar en vinst som är högre än förväntat. Det räcker nämligen ofta inte med ökad vinst, kort och gott. Ute på aktiemarknaden, det vill säga på bankerna eller i media, finns nämligen en stor mängd analytiker som räknar på börsbolagen och försöker förutsäga bolagens vinster. Dessa förväntningar mäts genom enkätundersökningar och det styr aktiekurserna. En ökad vinst kan alltså vara "inprisad" i kursen sedan tidigare. Som amatör är det extremt svårt att veta vad som är inprisat och inte. Detta är den största fallgropen för den som inte vet så mycket om aktiemarknaden, men ändå vill göra många affärer.

Tvärtom gäller när vinsten minskar, eller förväntas minska. Man talar ibland om att ett bolag "vinstvarnar". Det man då menar är att bolaget går ut offentligen och talar om man räknar med lägre vinst framöver. Då sjunker nästan alltid aktiekursen.

2. De flesta bolag delar ut en del av vinsten kontant till aktieägarna. Det sker en gång om året. Besked om en höjd utdelning kan få aktien att stiga. När utdelningen är utbetald sjunker aktien ofta, eftersom det är ett år kvar till nästa utdelning.

3. När det händer saker i världen som kan förväntas påverka bolagens vinster, medför det förändringar i aktiekurserna. Till exempel har Kinas och Indiens ekonomiska uppgångar medfört stor efterfrågan därifrån på investeringsvaror såsom maskiner, lastbilar och olika råvaror. Det här har väckt förhoppningar om ökande försäljning och vinst bland svenska maskin- och råvaruföretag, som Sandvik, Atlas Copco, SSAB och Boliden. Tvärtom har man på sistone blivit orolig för bakslag i dessa länder, vilket dämpat den effekten.

4. USA:s ekononomi är så stor att den påverkar hela världen. Idag går USA:s ekonomi lite sämre än tidigare med mindre efterfrågan på varor i USA som följd. Det förväntas sänka vinsterna i de svenska börsbolag som exporterar till USA. Här spelar också valutakurserna en ganska stor roll. Om dollarn sjunker i värde får de svenska bolag som tar betalt i dollar mindre kvar när de växlar försäljningen till kronor, och vinsten sjunker. Tvärtom gäller för svenska bolag som har utgifter i dollar, då blir deras inköp billigare.

5. Till sist har vi aktiemarknadens irrationella sida. Vissa branscher kan bli på modet och då vill många köpa aktier i den branschen. Det brukar kallas aktiemarknadens flockbeteende. När många vill köpa en aktie stiger kursen eftersom aktiehandel är en form av auktion. Ett typiskt exempel på flockbeteenden är IT-bubblan kring millennieskiftet. Då fanns det många nystartade börsbolag som aldrig hade gjort vinst, men som förväntades göra stora vinster i framtiden, vilket de som bekant inte gjorde.

Ett annat flockbeteende som pågår just nu och som påverkar aktierna nedåt är att många är oroliga för hur illa ställt det egentligen är med USA:s ekonomi. Trots att ingen riktigt vet tar många det säkra före det osäkra och säljer sina aktier.

Den här artikeln handlade om aktiens pris. Om du vill gå vidare till bolagets värde rekommenderar jag Gabriel Isskanders artikel: Bli din egen aktieanalytiker. För att läsa den, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -