Här är fonderna som går upp när börsen dyker

Fonder  Det går att tjäna pengar på fonder även om börserna rasar, men det är ofta förenat med hög risk. Placera Nu har tittat närmare på ett gäng specialfonder som går som tåget just nu.Småsparare får ofta rådet att sitta still och avvakta när börserna rasar. Det är ett bra råd för de flesta men om du hör till dem som vill vara aktiv så finns det alternativ.

Du kan köpa andelar i fonder som placerar i tillgångar med liten eller ingen koppling till aktiemarknaden. Eller så kan du satsa på fonder som placerar i värdepapper som direkt ger utdelning när börsen går ner.

Placera har tittat närmare på fem specialfonder som går som tåget just nu.

Fonden Systematiska Risk-Reward har sedan årsskiftet levererat en avkastning på 17 procent. Fonden placerar i OMXS30-terminer. Genom tung belåning skapar förvaltaren en rejäl hävstångseffekt, upp eller ner. Dessvärre har framgångarna resulterat i en sådan rusning efter andelar att fondbolaget Systematiska Fonder nyligen tvingades stänga fonden för nya insättningar.

Xact Bear, "Björnen", är en börshandlad indexfond som du tjänar pengar på när börsen går ned men förlorar pengar på när börstrenden är positiv.  När börsindex OMX S30 går ned en procent går Xact Bear upp med 1,5 procent, och tvärtom. Det har sedan årsskiftet resulterat i en avkastning på 25 procent. Förvaltningsavgiften är låg men du måste betala courtage när du köper och säljer andelar.

Superfund C EUR, är en av flera fonder med liknande namn i Superfundkoncernens utbud. Fonderna placerar i olika råvaru- och finansiella terminer. Placeringarna görs med hjälp av ett egenutvecklat system som fångar upp marknadstrender, uppåtgående eller nedåtgående. Fonderna delas upp i  tre olika grupper beroende på strategi, A-C, där C är den mest aggressiva. I den sistnämnda ingår Superfund C Euro stigit med 26 procent sedan årsskiftet. Men det är inte bara årets avkastning och risken som är superhög, även förvaltningsavgiften ligger i topp, 6 procent av kapitalet.

Thenberg Macro Hedge har sedan start varit en av Placeras favoriter, fast även vi började tvivla när resultaten dröjde och pengarna under hösten flödade ur fondbolaget som tidigare gick under namnet BP Fonder. Men nu går det riktigt bra. Fonden har levererat en avkastning på 15, 6 procent sedan årsskiftet. Det finns två, eller kanske tre förklaringar till framångarna.

Den första är att marknaden är bra för makrofonder just nu. Mycket rörelser innebär möjligheter för förvaltaren som placerar i räntor, valutor och råvaror. Den andra förklaringen är att förvaltaren Pekka Kääntä nu, med ett drygt års erfarenhet, lärt sig tjäna pengar på sina makrokunskaper. Den tredje förklaringen är sannolikt den nya ägeren, Thenberg & Kinde Fondkommission, som på olika sätt stöttat upp bolaget som tidigare ägdes av förvaltarna.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -