Börsnedgång hissade aktieobligationerna

Aktieindexobligationer  De aktieindexobligationer som löpte ut under årets början har gett placerarna valuta för sina pengar. Flera av SEBs obligationer överträffade fonderna med råge och till följd av börsraset föll ett par garantier ut.

Allt fler väljer att köpa aktieindexobligationer för att skydda sig mot börsras. Placera Nu:s tidigare granskningar av resultatet för utgående aktieindexobligationer har visat att garantierna varit dyra, i form av utebliven avkastning, jämfört med fonder. Nu ser det delvis annorlunda ut.

För ett par korta indexobligationer med löptider under två år som utfärdats av Handelsbanken föll garantin ut eftersom de underliggande marknaderna backat. Det innebär att spararna får tillbaka det nominella beloppet minus avgifter.

För några av innehavarna av utgående indexobligationer från SEB blev det en riktigt bra affär. Tack vare att slutkurserna beräknas som medelvärden under en längre period, så kallad asiatisk svans, blev resultatet betydligt bättre än om pengarna hade placerats i fonder.

Ett exempel är SEB:s fyraåriga aktieindexobligation Världen. Sparare som investerade 11 220 kronor, vilket var priset inklusive avgifter för en indexobligation, fick i dagarna tillbaka 17 224 kronor vilket innebär en avkastning på drygt 50 procent. Det är en vinst med råge jämför med globalfonder som under samma år haft en betydligare blygsammare uppgång, runt 30 procent.

Även innehavare av Sverigeobligationer fick ett bra utfall. SEB:s fyraåriga Sverigeobligation gav innehavarna en avkastning på 44 procent samtidigt som Sverigefonderna efter det senaste halvårets kursras på Stockholmsbörsen snappar efter andan strax över 10 procent i snitt. Nordeas el-obligation som löpte ut i januari gav en hygglig utdelning, 20 procent på två och ett halvt år.

Men alla aktieindexobligationer gav inte valuta för pengarna. SEB har vid flera tillfällen sålt Sverigeobligationer med namnet Maxmini. Det är en märklig konstruktion där innehavarna börjar på plus 22 procent och sedan får avdrag för varje månad då börsen backar. Resultaten har i samtliga fall som Placera Nu granskat blivit dåliga för innehavaren. Så även denna gång.

Två olika varianter av Maxmini med löptider runt fyra år gav innehavaren 1 procent i avkastning. Det hade blivit mer med Sverigefonder. Det är också väldigt svårt att förstå varför det är värt att köpa en obligation där den möjliga maxavkastningen är så blygsam.

------

En aktieindexobligation är en kombination av en räntebärande obligation och optioner baserade på aktier eller andra tillgångar.

Kunden är garanterad att få tillbaka minst det nominella beloppet efter löptiden slut.

Aktieindexobligationer med överkurs ger möjlighet till en bättre avkastning men går det dåligt förlorar du överkursen då du bara är garanterad att få tillbaka det nominella grundbeloppet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -