Pekka tar revansch

Fondanalys  Thenberg Fonders förvaltare Pekka Kääntä har lärt sig att handla. Hans fond Thenberg Macro Hedge, som tidigare gick under namnet BP Fonder Macro Hedge, ligger på plus 7 procent sedan årsskiftet. Men veckobreven hinner Pekka Kääntä inte längre med att skriva.

Det har gått en månad sedan Finansinspektionen godkände de nya ägarna Thenberg & Kinde Fondkommission. Ägarbytet ska genom förstärkta resurser förhoppningsvis leda till att bolaget, som tidigare gick under namnet BP Fonder, lyckas vända den negativa trend som under förra året resulterade i stora uttag från bolagets hedgefonder.

Redan nu syns en tydlig förändring. Den drygt årsgamlaThenberg Macro Hedge  ligger på nästan plus 7 procent sedan årsskiftet. Det innebär att fonden sedan starten  i slutet av december 2006 nu ligger strax över noll. Men det har ingenting med ägarbytet att göra.

Pekka Kääntä, som tidigare var journalist på Affärsvärlden, säger att han gjorde en del misstag under sitt första år som förvaltare som resulterade i att fonden inte gick så bra trots att prognoserna stämde.

"Den stora lärdomen som jag tagit till mig är att inte försöka ligga allt för långt före marknaden. Det spelar ingen roll om du har rätt så länge de andra aktörerna inte är med på samma båt. Min prognos styr fortfarande mina investeringsbeslut men jag går inte in lika tungt innan jag ser att de andra är med", säger Pekka Kääntä.

Passar den oroliga marknaden din fond bra?

"Nja, vi agerar utifrån prognosen att USA ligger väldigt illa till och det är en gammal prognos som vi fick betala dyrt för under 2007. Det är snarare så att det nu har skett en korrigering på valuta- och räntemarknaden som vi hade räknat med skulle komma tidigare", säger Pekka Kääntä och tillägger:

"Det är egentligen supertufft att tjäna pengar nu när allt är så osäkert på marknaden. För en daytrader som ligger rätt är det ljuvligt men för en fondförvaltare som mig är det fortfarande fundamenta som gäller."

Förvaltarna på BP Fonder skrev tidigare utmärka och omfattande veckobrev där de kommenterade utvecklingen i respektive fond. Pekka Kääntäs brev innehöll makroekonomiska analyser av både den svenska ekonomin och utlandet. Men sedan de nya ägarna tog över har det varit tomt på hemsidan.

Pekka Kääntä säger att tiden inte räckt till.

"Jag kommer att kommentera fondens utveckling även framöver men det gäller att hitta rätt form", säger han.

Vad tror du att Riksbankens direktion kommer att besluta på dagens räntemöte?

"Det vore bra för mina placeringar om de höjde reporäntan. Men som makroekonom anser jag nog att det är bättre att avvakta och vad som händer i omvärlden, även om svensk ekonomi går väldigt starkt. Jag tror att Riksbanken kommer att lämna räntan oförändrad", säger Pekka Kääntä.

Thenberg Makro Hedge placerar främst i räntor, valutor och råvaror. Placeringarna bygger på egna konjunkturanalyser och ambitionen är att ge en bra avkastning oavsett hur valuta, och marknaden utvecklas.

Thenberg fonder har fyra hedgefonderna: BP Småbolag, BP Nordic Hedge, BP fond-i-fond och BP Macro Hedge. Tidigare fanns det ungefär 70 miljoner kronor placerade i fonderna. Hur mycket som finns kvar vill bolaget inte berätta.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -