Rabatträsk hotar East Capital Explorer       

Aktieanalys Investmentbolaget East Capital Explorer har en hygglig första vecka bakom sig på Stockholmsbörsen. Bolaget är det första svenska exemplet på den internationella trenden att notera "matarbolag" som drar in kapital till en kontrollerande känd förvaltare. Frågan är nu om Explorer kommer att kunna undvika rabatträsket, där flera utländska släktingar fastnat.

Tidigare i år har två så kallade matarbolag noterats på Londonbörsen: 3i Infrastructure och BH Macro. Intresset omkring noteringarna har, precis som för svenska East Capital Explorer, varit stort. Dessa tre bolag är exempel på matarbolag. Trenden anses ha kickat loss rejält när globala riskkapitalisten Kohlberg Kravis Robert & Co (KKR) förra året noterade en matarfond på Euronext.

Men det finns även äldre exempel, framförallt amerikanska bolag, med liknande upplägg. Vissa är precis som nykomlingarna renodlade matarbolag, andra är direktnoterade stängda fonder med egen förvaltning.

Matarbolagen, som är nybildade när de noteras, drar in en stor mängd kapital genom en nyemission, som sedan placeras och kontrolleras av en välkänd och framgångsrik förvaltare.

Värdet på aktien är baserat på värdet på matarbolagets portfölj, som är bolagets enda tillgång. Men till skillnad från andelarna i en vanlig fond kan aktierna handlas med en rabatt eller premie mot nav-kursen.

En titt  i backspegeln visar att aktierna ofta handlas med rabatt, men det kan svänga rejält.

Morgan Stanley Eastern Europe Fund, som är noterad på börsen i New York, handlades för drygt ett år sedan med en premie på nästan 40 procent för att några månader senare vara nere på en rabatt igen.

Rabatterna kan te sig lite märkliga eftersom de i praktiken innebär att någon skulle kunna köpa upp hela bolaget och tvinga förvaltarna att sälja av tillgångarna, vilket om värderingarna är korrekta skulle innebära en vinst. I praktiken krävs det dock förmodligen en ganska rejäl rabatt för att räkna hem en sådan affär.

Såväl East Capital Explorer som de andra matarbolagen säger i prospekten att de har för avsikt att möjliggöra återköp av aktier för att motverka substansrabatter. Vilken nivå och hur frekvent återköpen kan ske är dock en öppen fråga. Bakom ett sådant beslut finns sannolikt flera avvägningar.

BH Macro, som noterades på Londonbörsen i mars, är ett matarbolag till hedgeförvaltaren Brevan Howard. Noteringen beskrivs av såväl förvaltaren som medierna som lyckad. I kassan finns drygt 1 miljard pund. Bolagets månadsvisa rapporteringar av nav-kurserna visar att aktien i dag handlas med en premie.

Nästan samtidigt noterades 3i Infrastructure, som är ett matarbolag till riskkapitalförvaltaren 3i. Kapitalet, 700 miljoner pund, ska investeras i olika infrastrukturprojekt på tillväxtmarknader runt om världen.  I slutet av augusti var ungefär hälften av kapitalet placerat.  Just nu väntar marknaden med spänning på den första finansiella rapporten som släpps 22 november.

KKR:s holländska matarbolag släppte sin rapport förra veckan. Enligt dessa siffror handlas aktien, som haft en sjunkande trend under hösten, nu med rabatt.

East Capital Explorer kommer att rapportera nav-kurser varje månad med start i början av december.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -