På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Morgonrapport: Pressad öppning

Börsen idag Fredagens positiva avslutning på de amerikanska börserna kan komma att hjälpa den inledande handeln nu på morgonen. Oljekartellen Opec hade möte i helgen och oljepriset steg under fredagen.

På de amerikanska börserna skedde under fredagen en stark återhämtning som under sluttimmarna räddade indexen över nollstrecket. Tidigt under fredagen dämpade Randall Krozner från Fed marknadens förhoppningar om ytterligare räntesänkningar. Krozner menade att den nuvarande räntenivån är tillräcklig för att ta den amerikanska ekonomin genom "hårda tider". Den inledande handelssessionen präglades av uttalandet och oroligheterna späddes på ytterligare efter vinstvarning från bolåneföretaget Fannie Mae. Nasdaq steg med 0,7 procent under dagen och både Dow Jones och S&P stängde upp 0,5 procent.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan noterades upp 2 punkter, till 4,16 procent vid stängningstid. Ericsson steg 8 öre jämfört med stängning i Stockholm.

De asiatiska börserna pekade nedåt nu på morgonen. Nikkei var ned 0,09 procent och Hangseng var ned 0,83 procent.

Råoljepriset steg under fredagens handel på spekulationer om att Opec tappat kontrollen över oljepriset. WTI-oljan med leverans i december steg med 1,38 dollar till 94,81 dollar per fat. I London slutade brentoljan på 91,48 dollar per fat vilket var en uppgång på 1,25 dollar per fat.

På London Metal Exchange var priserna på basmetallerna överlag ned. Enda metallen som steg var koppar, efter spekulationer om att kinesiska köpare lockas av den 6 veckor långa prisnedgången. Kopparn handlades upp 111 dollar och slutade på 7040 dollar per ton medan nickel slutade ned 445 dollar till 31250 dollar per ton.

Under dagen presenterar följande svenska bolag sina rapporter för tredjekvartalet, B&M Impex, Catering Please, Kontakt East, Paradox Entertainment och Rörvik Timber. Bland de utländska rapporterna som kommer i dag är Hewlett Packard en tungviktare. Det hålls stämma i Intius och i Kungsleden under dagen.

Under helgens Opec-möte väcktes frågan om att konvertera organisationens valutareserver till andra valutor än dollarn. Det är efter att dollarn den senaste tiden försvagats som bland annat Irans president beskrivit dollarn som ett "värdelöst papper". Dock fanns det splittrade åsikter i frågan och inget beslut togs i frågan under helgen.

Invik har skickat in en ägarprövning i Sverige, Norge och Finland för bolagets ägande i Carnegie. Detta efter att Invik nu flaggade upp till 10,2 procent under fredagen. Inviks moderbolag Milestones VD Gudmundur Olason räknar med att godkännandeprocessen skall vara klar innan optionerna på 4,8 procent av innehavet i Carnegie löper ut den 31 mars 2008.

placera.nu i samarbete med:
Redeye
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -