BP Macro Hedge: Tålamodet tryter

Fondanalys Bergsgård Peterssons snart årsgamla makrohedgefond, med förvaltaren Pekka Kääntä (bilden), fortsätter att göra spararna besvikna. Återhämtningen under sensommaren blev kortvarig och nu väntar Placera Nu allt mer otåligt på bevis på att fondens strategi räcker för att, som utlovat, långsiktigt generera en positiv avkastning.

Hedgefonden BP Macro Hedge som drog igång förvaltningen vid årsskiftet har sedan start backat med drygt 7 procent. Den amerikanska kreditoron och sjunkande riskaptit under sommaren verkade passa fonden bra och ett tag såg det ut som att trenden hade vänt. Men starten på oktober har, som förvaltaren Pekka Kääntä själv skriver i sitt senaste veckobrev, varit tung.

"Riskaptiten på finansmarknaderna har återkommit med full kraft. Ur fondens perspektiv var detta det värsta som kunde hända, eftersom vi fått uppleva såväl ett  ränterally som en kraftigt ökad carrytrade* på valutamarknaden."

Såväl Placera Nu som andra ekonomitidningar uppmärksammade fondens premiär vid årsskiftet.  Ett lite pikant inslag var förvaltaren Pekka Kääntäs bakgrund som ekonomijournalist. Förvaltningen av BP Macro Hedge utgår från egna bedömningar av svensk och internationell ekonomi. Kapitalet kan förvaltaren placera i räntepapper, valutor och råvarubaserade tillgångar. Målet är att långsiktigt leverera en positiv avkastning, oavsett hur marknaden utvecklas. De siffror som nämnts av fondbolaget är mellan 10 och 15 procent per år.

Med tanke på att fonden har en krävande strategi känns det inte orimligt att acceptera vissa inkörsproblem, men nu börjar tålamodet tryta. Pekka Kääntä är en skicklig makroanalytiker men han måste snart visa att han klarar att omvandla bedömningarna till lönsamma placeringar. På plussidan bör dock förvaltarens utmärkta och informativa veckobrev läggas. Fonden backar, men spararna förstår åtminstone varför samtidigt som de får en hygglig bild av hur förvaltarna tänkt agera för att ändra ändra utvecklingen.

Däremot kan det knappast ses som ett plus att makrofonden är den av fondbolaget Bergsgård Peterssons fyra fonder som backat minst sedan årsskiftet. Tidningen Affärsvärlden uppgav nyligen att fondbolaget tappar folk och söker med "ljus och lykta" efter nytt kapital till fonder, något som bolaget då avstod från att kommentera. Placera Nu:s rekommendation när det gäller BP Macro Hedge just nu är att avvakta.

                                                                    Sedan årsskiftet

Bergsgårds Petersson Macro Hedge                -7,1 procent

*Carrytrade:  Investerare lånar i en valuta och växla till en mer högavkastande valuta för att på så sätt tjäna pengar på ränteskillnaden.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -