Fastighetsfonder under stark press

Fondanalys Den senaste tiden har fastighetsfonderna backat rejält. Som helhet har de fallit med över 10 procent de senaste sex månaderna. Det är betydligt sämre än globala aktiefonder som har stigit med 5 procent under samma period. Men avkastningen skiljer markant beroende på var fastighetsfonderna investerar.

De senaste åren har varit fantastiska för fastighetsfonderna. Låga räntor och en febril aktivitet har skapat både intresse och hög avkastning. Både under 2004 och 2005 steg de som grupp med över 30 procent. Det var ungefär dubbelt så mycket som globala aktiefonder. Förra året blev också ett förträffligt år. Då steg fastighetsfonderna med cirka 25 procent, vilket var betydligt bättre än globala aktiefonder som slutade på 3 procent.

2007 ser dock ut att tråkigt år för deM som har investerat i fastighetsfonder. Avkastningen hittills ligger på cirka minus 5,5 procent. Och det har gått utför sedan dess. Anledningen är främst stigande räntor och oroligheterna på den amerikanska fastighetsmarknaden.

Fastighetsfonder jmf

Avkastning i procent

med breda aktiefonder

1 mån

3 mån

6 mån

I år

Globala

-3,5

-8,8

-8,8

-3,7

dito aktiefonder

-0,7

3,3

5,1

8,6

Europa

-4,4

-13,6

-12,6

-9,8

dito aktiefonder

-0,9

2,2

6,9

10,8

USA

-5,4

-12,6

-15,5

-9,2

dito aktiefonder

-1,7

1,9

1,8

5,3

Asien

-0,8

1,3

5,1

12,4

dito aktiefonder

6,2

20,3

24,5

29,0

Källa: Morningstar tom 25/7-07

 

 

 

 

Det speglas också i fonderna. De fonder som investerar på den amerikanska marknaden har gått sämst. De senaste sex månaderna har fonderna i genomsnitt fallit med över 15 procent. Det är betydligt sämre än breda USA-fonder som har stigit med nästan 2 procent under motsvarande period. Sämst har det gått för Lehman Brothers US Real Estate som har backat cirka 19 procent.

I förra veckan tog oroligheterna ny fart då amerikansk bostadsstatistik visade att priserna fortsätter ned. Vissa skeptiker anser att situationen är lika illa som under den stora depressionen på 1930-talet. Andra menar att det inte är så farligt och att det snart blåser över. Ur ett svenskt perspektiv blir inte situationen bättre av en fallande dollar som urholkar investeringarnas värde.

Den europeiska fastighetsmarknaden har också lidit. Anledningen är med stor sannolikhet en kombination av den oroliga amerikanska fastighetsmarknaden och stigande räntor. Som helhet har fastighetsfonder som investerar i Europa fallit med drygt över 13 procent det senaste kvartalet. Det kan jämföras med den genomsnittliga europeiska aktiefonden som har stigit med över 2 procent.

Sämst har det gått för Crédit Suisse European Property som har backat drygt 15 procent. Odin Fastigheter, som investerar i Norden har klarat sig minst dåligt. Fonden har bara fallit med drygt 6 procent. Länsförsäkringar Fastighetsfond investerar också i Norden, men den har inte klarat sig lika bra. De senaste tre månaderna har den fallit med drygt 10,5 procent.

De fastighetsfonder som investerar i Asien har gått mot strömmen, hjälpta av den goda tillväxten i Asien. De senaste sex månaderna har fonderna i genomsnitt stigit med drygt 5 procent. Bäst har det gått för Crédit Suisse Asian Property som är upp knappt 9 procent. Även om fonderna står på plus är avkastningen betydligt lägre än för breda asiatiska aktiefonder (utom Japan), som under samma period har stigit med nästan 25 procent i genomsnitt.

Den största kategorin fonder är de globala fastighetsfonderna. Deras goda riskspridning gör att de hamnar i mitten, och har i genomsnitt fallit med knappt 9 procent det senaste halvåret. Här hittar vi också de andra svenska fastighetsfonderna från Folksam, SEB och Swedbank Robur. Av dem har SEB:s klarat sig minst dåligt. Andelsägarna har fått se sina pengar minska med cirka 4,5 procent. Sämst har Folksam presterat, deras fond är ned 9,4 procent. Swedbank Robur är ned knappt 6 procent det senaste halvåret.

Med tanke på förväntade räntehöjningar och fortsatt oro på den amerikanska bostadsmarknaden bör man vara försiktig med investeringar i fastighetsfonder. Jag tror inte de kommer att få en renässans förrän problemen på den amerikanska fastighetsmarknaden har avtagit och räntorna har vänt ned. Var försiktig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -