Mats Gabrielsson: "Min aktie- strategi är extremt lyckosam"

Så blir man miljonär Aktier spelar inte någon större roll i entreprenören Mats Gabrielssons liv. Men det händer att han "spelar på börsen", som han själv uttrycker det. Han har en egen strategi, som han själv beskriver som extremt lyckosam. Här berättar han om den.

När Mats Gabrielsson "spelar på börsen" handlar det om kortsiktiga affärer. Han nöjer sig sällan med att köpa en aktie rakt av, utan använder också ett annat instrument kopplat till den aktien.

"Ponera att jag är intresserad av Ericsson. Då ställer jag säljoptioner i det bolaget. Antagligen får jag betalt för säljoptionen, eftersom Ericssonaktien inte gick ner. Men det är också möjligt att jag, genom optionerna, får köpa aktier i Ericsson till ett pris som ligger under det värde som jag satte på aktien", säger Mats Gabrielsson.

Han är nöjd med resultatet av sitt spel på börsen.

"Det har varit en extremt lyckosam strategi. Men det gäller att vara konsekvent och hålla sig till den strategi som man har valt", säger Mats Gabrielsson.

Ändå poängterar han att man måste vara beredd att frångå sin strategi.

"Det är när ny information, som man tidigare har missat, kommer fram. Tyvärr har jag erfarenhet av detta", säger han med ett lätt besviket skratt.

Mats Gabrielsson varnar för ett fel som alltför många begår: Att vara snabb med att sälja bra aktier som stiger men behålla aktier som går dåligt.

"Då blir det riktigt dåligt."

För närvarande tror Mats Gabrielsson inte att en börsnedgång är omedelbart förestående, även om börsen är mycket nära sitt rätta värde.

"De grundläggande variablerna för en stark börs är riktiga. Vi har låg ränta, hög produktivitet och höga företagsvinster. Men om några månader är börsen troligen fullvärderad.  Det enda vi säkert vet är att börsen går ner, förr eller senare. Frågan är när", säger han.

Det är inte som aktiespekulant Mats Gabrielsson har gjort sig känd, utan som entreprenör. Han är urtypen för en kille som växer upp under tuffa förhållanden och drivs av lusten att visa världen vad han kan. Redan som grabb hade han bestämt sig för att vara miljonär och börs-vd innan han fyllde 30 år. Så blev det också.

Mest känd har Mats Gabrielsson blivit för dataföretaget Datatronic som han utvecklade till en stor succé för 30 år sedan och som han sålde efter omkring tio år. Sedan slutet av 80-talet driver han ett företagsimperium med investmentföretaget Giab, Gabrielsson Invest AB, och Boiab i centrum. Verksamheterna ligger inom fastigheter, industri och handel samt tjänster. Specialiteten är att köpa problemföretag, få ordning på dem och sälja dem vidare.

Mats Gabrielsson gjorde sina första affärer som tonåring i Göteborg. Han tycker att det är viktigt att börja tidigt som entreprenör.

"Man måste vara beredd att offra sig om man ska bygga företag. Därför är det en fördel om man börjar medan man fortfarande är formbar och innan man har familj."

Han har köpt och sålt många bolag genom åren. Men han har ingen tumregel för hur mycket man ska begära betalt för ett företag som man säljer.

"Nej, det beror på en rad faktorer som bransch, dina förväntningar som säljare, tidpunkten för affären och så vidare. Man kan säga att alla mina bolag är till salu. Min huvudregel är att allt jag gör ska ge mer än noll", säger Mats Gabrielsson.

Denna tes tillämpar han även på sin stora hobby, som är travhästar. Han äger över 120 travhästar. Den 25 maj gjorde han ännu en lyckad affär inom travet, denna gång på elitloppsauktionen på Solvalla.

"Jag sålde Cowboy Toma för 950 000 kronor. Det var det näst högsta pris som betalades på årets elitauktion", säger han nöjt.

En bra affär ger honom tillfredställelse, eftersom han då också gör någonting gott för samhället.

"Bra affärer gynnar mina anställda och det är bra för alla."

Mats Gabrielsson hör till de lyckliga människor som kan se jobbet som hobby och vice versa.

"Jobbet måste vara roligt, annars känner man ingen motivation och utan motivation når man inte resultat. Det gäller även om man är anställd", påpekar han.

Han anser att det är mycket viktigare att vara framgångsrik än rik. En konsekvens av det är att lönen inte får komma i första hand när han anställer nya medarbetare.

"Det viktiga är vad personen har för kompetens och har varit med om tidigare. Den som sätter lönen framför andra faktorer väljer jag bort", säger Mats Gabrielsson.

På arbetsplatsen ska man ha roligt, våga sticka ut och ha egna idéer. Chefer som är angelägna om stora fallskärmar göre sig icke besvär.

"En vd har hög lön av två skäl. För det första ska lönen motsvara hög kompetens och för det andra ger den trygghet, eftersom en vd kan få sparken. Jag vill att det ska finnas en stark känsla av förtroende mellan mig och mina anställda chefer. Då behövs inga fallskärmar", säger Mats Gabrielsson.

Björn Dickson

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -