BP macrohedges förvaltare: "Riksbanken chockade oss"

Fondanalys Bergsgård Petersons makrohedgefond har inte gått något vidare sedan premiären vid årsskiftet. Placera Nu har ställt förvaltaren och före detta affärsjournalisten Pekka Kääntä (bilden) mot väggen. Är det kanske lättare att skriva om räntor och växelkurser än att förvalta efter dem? Läs vad han svarade.

BP macrohedge har levererat en avkastning på 1,09 procent sedan årsskiftet. Pekka Kääntä, som på tidningen Affärsvärlden gjorde sig känd som en mycket skicklig makrojournalist, analyserar i sina veckobrev aktuella händelser. Men i fonden går det upp och sedan ner igen. Pekka Kääntä håller med om att utvecklingen i fonden varit svag så här långt men säger sig nu se tecken på ett trendbrott.

"Det främsta skälet är att riskaptiten på finansmarknaderna har varit så stor. Investerarna har lånat i yen och placerat i andra valutor. Det har pressat ner yenen och hållit det brittiska pundet och den amerikanska dollarn under armarna. Något som rimmat rätt illa med den konjunkturanalys som vi har arbetat efter. Dessutom chockade Riksbanken oss och de flesta andra på marknaden med sitt mjuka räntebesked i februari. Efter det har räntemarknaden varit ganska matt. Men nu börjar vi se tecken på förändringar."

Fungerar din strategi för fonden?

"Det får vi se på lite sikt. Den genomsnittliga placeringshorisonten på fondens innehav är drygt sex månader och vi både hoppas och tror att vi ska få rätt över tiden. Rent allmänt anser jag att vår konjunkturbild i mångt och mycket varit korrekt men att vi ännu inte har fått betalt i form av hög avkastning."

Vilken är din strategi egentligen?

"Vi jobbar med riktningsbaserad förvaltning baserat på en till stora delar egen analys av konjunktur, politik och strukturella faktorer. Det betyder i sin tur att de flesta placeringar ska ses långsiktigt. Någon omedelbar behovstillfredsställelse kan man med andra ord inte räkna med även om vi givetvis alltid hoppas på snabba rörelser i rätt riktning."

Vad tror du om utvecklingen under resten av året?

"Internationellt är det givetvis intressantast vad som händer i USA. Statistiken har överlag varit svagare än väntat och den svaga bostadssektorn riskerar att bli en riktig kvarnsten för den amerikanska ekonomin. Det första kvartalet var BNP-tillväxten troligen den lägsta på drygt fem år. Samtidigt växer resten av världen på i god takt och allt fler börjar snacka om att USA har hamnat i bakvattnet. Den stora frågan är i hur stor utsträckning det här kommer att påverka världskonjunkturen över tid. Till exempel skulle det kunna utmynna i ett ordentligt dollarfall och skaka om finansmarknaderna riktigt ordentligt. Här hemma väntar vi på dagen när Riksbanken ska göra ett lappkast och inse att räntorna behöver höjas snabbare än man tidigare har trott."

Är det lättare att skriva om makrohändelser än att förvalta efter dem?

"Det beror på vilken horisont man ser det ifrån. När man skriver om makro sätter man sin egen agenda och väljer vad som är intressant och om man som jag haft mycket egna åsikter, sticker man också ut hakan. Som förvaltare får du ständig feedback på din analys i form av resultat och måste samtidigt ta hänsyn till många fler faktorer. Å andra sidan tycker jag det verkar vara rätt bekvämt att vara förvaltare i en stor organisation där man kanske inte behöver utsätta sig för offentlighetens ljus. Så det svåraste är väl att göra som vi och både förvalta och välja att kommunicera våra strategier öppet. Det kan kännas tufft ibland."

BP macrohedge placerar främst i räntor, valutor och råvaror. Placeringarna bygger på egna konjunkturanalyser och ambitionen är att ge en bra avkastning oavsett hur valuta - och räntemarknaden utvecklas.

Placera Nu anser att fonden är ett intressant alternativ för sparare som vill sprida sina risker. Att fonden haft lite inkörningsproblem på en ovanligt svårbedömd marknad är knappast något som bör avskräcka sparare som för övrigt tror på fondens inriktning.

Förvaltningsavgiften är 1 procent av kapitalet samt en prestationsbaserad avgift som uppgår till 20 procent av den del av avkastningen som överstiger Riksbankens reporänta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -