Köp Know IT

Aktieanalys IT Konsulten Know IT är en av årets förlorare på Stockholmsbörsen. Aktien handlas idag i 42,50 kr vilket är drygt 25 procent lägre än vid årsskiftet.

För den studerar halvårsrapporten och tittar på utsikterna för hela 2006 är nedgången förvånande. Under det första halvåret ökade Know IT intäkterna med 58 procent till 370,4 Mkr. Den största ökningen kom via förvärv men den organiska tillväxten uppgick ändå till 15 procent.

Rörelseresultatet uppgick till 30,9 Mkr vilket motsvarade en marginal på 8,2 procent. Vinsten per aktie ökade med 33 procent till 1,74 kr per aktie.

Know IT:s bedömning var att den starka efterfrågan på IT konsulter skulle bestå åtminstone året ut. Även om efterfrågan har varit stark har bolagets priser totalt sett inte ökat mer än marginellt eftersom 60 procent av försäljningen sker inom redan tecknade ramavtal.

Dessa förnyas löpande och i samband med detta sker prisjusteringar. I samband med halvårsrapporten sa ledningen att prisnivån i de nya ramavtalen låg 4-5 procent högre än tidigare avtal.

Knowit räknar med att nå det finansiella målet om 15 procents organisk tillväxt och minst 8 procents rörelsemarginal under helåret 2006.

Vår prognos för hela året är en omsättningsökning med 33 procent till 710 Mkr. Vi räknar med en organisk tillväxt på 13 procent under andra halvåret. Med en rörelsemarginal på 8,4 procent blir resultatet enligt våra beräkningar 3,50 kr per aktie.

Vid aktuell kurs värderas Know IT med ett p/e tal på 12. Det är mycket lågt och skulle kunna vara motiverat om bolaget stod inför en vikande marknad 2007. Men så är inte fallet. Enligt Know IT ser även 2007 ut att bli ett bra konsultår.

Knowit fortsätter även att expandera via förvärv. Under augusti köptes konsultbolaget Innograte med 20 medarbetare. Priset var 14 Mkr varav en mindre del betalas genom apport av egna aktier.

Innograte har varit lönsamt sedan starten 2001 och uppnådde en rörelsemarginal på 21 procent under 2005. Verksamheten konsolideras i Knowit från och med den 1 augusti i år.

Know IT:s finansiella ställning är stark. Under första halvåret uppgick det löpande kassaflödet till 19 Mkr. Det var nästan i nivå med utdelningen på 22,9 Mkr under perioden. De likvida medlen uppgick vid halvårsskiftet till 67,5 Mkr (75,2).

För 2005 var utdelningen 2,00 kr per aktie. Vi bedömer att det blir en höjning med minst 25 öre för 2006. Det innebär en direktavkastning på 5,3 procent vid aktuell kurs.

Vi håller fast vid rekommendationen köp på 3-6 månaders sikt. Ett försvagat sentiment för sektorn gör att vi sänker riktkursen från 50 kr till 47 kr.

Herman Sjöberg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -