Öka i Semcon

Aktieanalys IT konsulten Semcon rapporterar idag att man i hård konkurrens fått en stor internationell order avseende uppdragsledning och konstruktion i ett större bilprojekt. Ordern uppges vara värd 60 Mkr.

Enligt Semcon lägger fordonstillverkarna alltmer ut hela eller delar av utvecklingsuppdrag hos underleverantörer och samarbetspartners. Utvecklingen gynnas Semcon som kontinuerligt utvecklat verktyg och metoder för att kunna ta sig an allt större projekt.

Semcon redovisade ett resultat efter skatt på 38,0 Mkr för årets första sex månader (37,4). Det motsvarade ett resultat på 2,07 kr per aktie (2,10) efter utspädning.

Rörelseresultatet efter avskrivningar var 54,5 Mkr (42,9), vilket gav en marginal på 6,6 procent (6,4). Omsättningen ökade med 7,2 procent och uppgick till 830 Mkr
(774).

Under andra kvartalet var rörelseresultatet 10 Mkr sämre än motsvarande period i fjol. Orsaken var främst tre färre arbetsdagar jämfört med i fjol.

Inom Semcons största affärsområde Design & Development var efterfrågan fortsatt stor men bolaget påpekade att prispressen varit stark. Under första halvåret minskade rörelseresultatet från 24,6 Mkr till 17,9 affärsområdet. Försäljningen steg med 1,9 procent till 512 Mkr.

De båda andra affärsområdena Informatic och Zpider ökade både resultat och försäljning. Informatics resultat steg till 28,3 Mkr (16,8). Zpiders rörelseresultat blev 8,3 Mkr (7,8). Kostnader för avveckling av tidigare vd:ar belastade Semcons resultat med 6 Mkr.

Under första halvåret svarade fordonsindustrin för 52 procent, övrig industri för 23 procent, telekom för 12 procent, Medical för 4 procent och övriga för 9 procent av Semcons omsättning.

I rapporten upprepade Semcon målsättningen för 2006 att ta marknadsandelar, både i Sverige och internationellt. Bolagets mål är även att förbättra lönsamheten och visa fortsatt tillväxt.

Semcon bedömde att förutsättningar för att infria de uppsatta målen var goda men påpekade att osäkerheten om utvecklingen för bilindustrin var en osäkerhetsfaktor.

I fjol hade Semcon en omsättning på 1,5 miljarder kr vilket var en ökning med 16,4 procent. Rörelseresultat var 95,8 Mkr vilket motsvarade en marginal på 6,4 procent. Vinsten per aktie var 3,91 kr. Vår prognos för innevarande år är en vinst på 4,50 kr per aktie.

Semconaktien stiger idag med 1,25 kr eller med 2,2 procent och handlas i 56,25 kr. Baserat på vår prognos värderas bolaget i p/e 12,4 vilket är lågt.

Sentimentet för konsulterna är f n relativt lågt på Stockholmsbörsen. Vi avvaktar därför med ett köpråd för Semcon. Aktien väntas utvecklas i nivå med eller bättre än index.

Rekommendationen på 3-6 månaders sikt är Öka.

Herman Sjöberg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -