På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Metacon AB
Metacons intressebolag Water2H2 har tecknat avtal om försäljning av elektrolysanläggning (Cision)

2021-09-24 08:30
Metacons intressebolag Water2H2 AB har ingått bindande avtal om försäljning av en elektrolysanläggning till Uppvidinge Vätgas AB för produktion av grön vätgas från befintlig vindkraft. Totalt kontraktsvärde är ca 21.5 Mkr och affären inkluderar även utrustning för lagring, transport och en tankstation för både personbilar och lastbilar.

Affären görs i samarbete med underleverantörerna Peric Technologies Ltd som tillverkar elektrolysanläggningen samt svenska GISAB som utför installation och driftsättning. Peric är världens största och mest beprövade tillverkare av olika typer av elektrolysanläggningar med en dominerande ställning på marknaden i Kina och med installationer gjorda över hela världen. GISAB (Gällivare Industriservice AB) som ingår i Axel Johnson International är verksamma på flera kontinenter och har bl.a. varit ansvariga för installation av elektrolysanläggningen vid HYBRIT pilotanläggning i Luleå.

Metacon är en av grundarna till Water2H2 AB tillsammans med ledningen och äger idag 20% av aktierna i företaget. Metacon har en option på att förvärva resterande 80% av företaget från övriga ägare.

”Kontraktet med Uppvidinge Vätgas markerar ett genombrott för Water2H2 och Metacon inom elektrolysområdet samt är en bekräftelse på att denna satsning är rätt och med konkret potential att utvecklas till ett stort framtida affärsområde vid sidan av reformering”, kommenterade Christer Wikner, VD och koncernchef, Metacon.

Johan Berggren, VD för Water2H2 tillade: ”Vi är otroligt glada över förtroendet att få leverera den här anläggningen för grön vätgas till Uppvidinge. Det är ett mycket fint exempel på vind-till-vätgas som vi ser växa på bred front nu”.

Jan Blad, VD för Uppvidinge Vätgas AB sade i en kommentar: ”Vi är nöjda och imponerade av den respons och stöd vi fått i processen hittills från Water2H2. Vi ser fram emot att kunna tillverka grön vätgas redan till sommaren nästa år för satsningar på lätta och tunga vätgasfordon."

 

För ytterligare information

kontakta VD Christer Wikner, på telefon +46 707 647389 eller e-post  info@metacon.se

 

Denna information är sådan information som Metacon AB (Publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 september 2021 kl. 08:30 CET.

Kort om Metacon AB (publ)
Metacon AB (publ) utvecklar och tillverkar energisystem för produktion av vätgas, värme och el. Produkterna är baserade på en patenterad teknologi som genom reformering av biogas eller andra kolväten genererar vätgas. Utvecklingen av Metacons reformeringsprodukter görs inom det helägda dotterbolaget Helbio som är en avknoppning från Universitetet i Patra, Grekland och grundades av Professor Xenophon Verykios 2001. Verksamheten har redan från början varit inriktad på katalysatorer och avancerade reformers för högeffektiv vätgasproduktion. Vätgas kan användas inom transportsektorn, industrin och fastighetssektorn med bättre miljö och klimat som resultat. Via intressebolaget Water2H2, erbjuds även marknaden lösningar och anläggningar för produktion av vätgas genom s.k. elektrolys

 

Ytterligare information finns på
https://www.metacon.se | Twitter: @Metaconab | LinkedIn: www.linkedin.com/company/metaconab


Metacon - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -