Swedbank
Kvinnors inkomster ökar – men bara hälften har tillräcklig lön för att klara en separation (Cision)

2021-06-22 09:30
Kvinnors inkomst från arbete ökar, men uppgår ändå bara till 77 procent av männens. Med samma takt är kvinnor ikapp först år 2080. Trots lägre inkomster är åtta av tio kvinnor trygga med sin privatekonomi och över hälften har ett eget sparande på över 100 000 kronor. Men jämfört med män har de en mer ekonomiskt osäker situation, bara drygt hälften uppger exempelvis att de har en tillräcklig lön att klara sig på vid en eventuell separation.

Det visar en ny analys baserad på officiell statistik och en ny undersökning från Swedbank genomförd av Kantar Sifo.

Män tjänar generellt mer än kvinnor, men kvinnors inkomst från arbete ökar mer än mäns. Mellan 1994 och 2019 ökade kvinnornas medianinkomst med 65 procent i fasta priser, till knappt 22 000 kronor per månad. Motsvarande ökning för männen var 54 procent, till runt 28 000 kronor per månad. Det innebär att kvinnors medianinkomst 2019 uppgick till 77 procent av männens, jämfört med 72 procent 1994.

- Det går åt rätt håll, men det går långsamt. Fortsätter det i samma takt är kvinnors löner ikapp först år 2080. Att kvinnors löner ökar totalt sett är främst en effekt av att de jobbar mer heltid än tidigare. Samtidigt har många män fortfarande en bättre löneutveckling än kvinnor. Om lönerna ska bli mer jämställda räcker det inte att jobba heltid, kvinnors löner i sig behöver också öka, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

De flesta kvinnor är trygga med sin privatekonomi men har en mer ekonomisk osäker situation än män. Trots skillnad i inkomst känner sig 80 procent av kvinnor mellan 18 och 65 år trygga med sin egen privatekonomi. Men jämfört med männen har de en mer ekonomiskt osäker situation. Runt 20 procent av de kvinnor som lever tillsammans med någon skulle inte ha råd att bo kvar i samma område vid en eventuell separation eller skulle behöva ändra mycket i sin levnadsstandard för att få ekonomin att gå ihop. Motsvarande bland män är omkring 10 procent. Det visar en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank. Undersökningen genomfördes i april 2021 och 3 020 personer i åldrarna 18-65 år deltog.

Bara drygt hälften (52 procent) av kvinnorna uppger att de har en tillräckligt bra lön för att klara sig på egen hand om de skulle separera eller om deras partner skulle avlida. Bland män är motsvarande siffra 62 procent.

- Det är naturligt att man bygger upp sitt liv och boende utifrån två inkomster om man lever tillsammans med någon. Men det är viktigt att vara ekonomiskt förberedd om något skulle hända, att känna sig trygg i sin egen ekonomi och inte tvingas vara kvar i en relation av ekonomiska skäl. Ett eget sparande ökar den egna tryggheten, man kan även teckna livförsäkringar som en extra säkerhet, säger Madelén Falkenhäll.

Många kvinnor sparar - eget sparkapital ökar den ekonomiska tryggheten

De kvinnor som har en god inkomst och ett eget sparande är generellt mer trygga med sin ekonomiska situation. Kvinnors kapitalinkomst, som försäljning av fastighet, utdelning från eget företag och placeringar, uppgår till omkring hälften av männens och har legat på ungefär den nivån sedan 1995. Men 73 procent av kvinnorna sparar i fonder eller aktier, och mer än hälften (54 procent) har ett eget sparkapital på minst 100 000 kronor. 16 procent har ett sparkapital på över 500 000 kronor. 43 procent av kvinnorna i undersökningen uppger att de har ett sparande som skulle hjälpa dem att klara sig på egen hand om de skulle separera eller om deras partner skulle avlida.

- Trots att kvinnor generellt har lägre löner sparar de i fonder och aktier i nästan lika stor utsträckning som män. De flesta kvinnor är också nöjda med sina placeringar. En tredjedel uppger att deras sparande ger genomsnittlig avkastning och en femtedel har till och med en avkastning som överstiger börsens genomsnitt. Men de sparar oftast lägre belopp än män, först när kvinnor kommer ikapp i lön kan de också komma ikapp i sparbelopp, säger Madelén Falkenhäll.

Att kvinnors arbetsinkomster ökar påverkar också kvinnors pensioner positivt. Ett tecken på det är att andelen kvinnor över 65 år som har garantipension (hel eller delvis) har minskat från 62 till 44 procent mellan 2010 och 2021.

Trygg privatekonomi – tips från Swedbank:
  • Försök att arbeta heltid, det påverkar inte bara din lön här och nu utan även din pension. Pensionen baseras på din totala lön under hela arbetslivet.
  • Försök spara 10 procent av din lön efter skatt. Prioritera en sparbuffert före annat sparande, dvs spara först ihop till en buffert på två månadslöner, sedan långsiktigt.
  • Placera ditt långsiktiga sparande där det ger avkastning. Aktier eller fonder, beroende på hur stor kunskap och stort intresse du har, samt hur stor risk du är villig att ta. Aktier innebär högre risk än fonder och kräver mer tid och kunskap.
  • Har du en inkomst och ett sparande som du klarar dig på själv, t ex vid en eventuell separation, ökar känslan av privatekonomisk trygghet.
  • Lever du tillsammans med någon, prata om hur ni ska göra med er gemensamma ekonomi så den blir så jämställd som möjligt. Glöm inte det vanliga sparandet eller sparandet till pensionen.
  • Den med högre inkomst kan spara till pension som enskild egendom i den andras namn eller föra över pensionsrätter, på så sätt jämställer ni även pensionen.
  • Har ni barn tillsammans, försök dela lika på föräldraledighet och VAB-dagar. Då minskar risken att en av er hamnar efter på arbetsmarknaden.

För mer information:                                                         

Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62                                

www.swedbank-aktiellt.se/blogg/arques

Madelén Falkenhäll, senioranalytiker, tfn 076-790 16 38                                                                 

www.swedbank.se/privatekonomi

www.swedbank.se/framtid




Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -