Zenergy
Delårsrapport Zenergy AB (publ) januari – mars 2021 (Cision)

2021-05-06 09:00

Org. Nr. 556796-2260

Sammanfattning av rapporten – Kvartal 1 2021

Koncernen, belopp i KSEK Q1 2021 Q1 2020 2020
Rörelsens intäkter 109 2 662 45 588
Resultat för perioden -6 441 -4 508 -15 758
Balansomslutning 95 994 73 037 89 538
Soliditet 27,1% 59,8% 36,2%
Likvida medel 8 170 13 345 13 879
Resultat per aktie, kr -0,03 -0,02 -0,07
  • Ruts Fastighet AB tecknar avtal om köp av 22 småhus av Zenergy till ett värde om ca 10 MSEK.
  • Stjärnhöken AB är i process om att teckna ett avtal med Zenergy AB om projektering för framtagande av bostäder till projekt i Kummelnäs.
  • Rekreation Västö Gotland AB tecknar avtal om köp av 12 fritidshus av Zenergy till ett värde om ca 18 MSEK.

Väsentliga händelser under det första kvartalet

Urban Stenevi avgår som VD för Zenergy

Den 5 mars meddelade styrelsen för Zenergy AB att VD Urban Stenevi meddelat sin avgång på egen begäran. Rekryteringsprocessen för att hitta en ny VD har inletts, och den löpande verksamheten bedöms inte påverkas i nämnvärd omfattning av uppsägningen. Urban kommer att finnas tillgänglig under uppsägningstiden och fortsätta med sina ordinarie arbetsuppgifter i den utsträckning som styrelsen så önskar, samt hjälpa till med övergången, dock som längst till den 5 september 2021.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Ruts Fastighet AB tecknar avtal om köp av 22 småhus av Zenergy till ett värde om ca 10 MSEK

Den 15 april meddelade Zenergy att bolaget tecknat avtal med Ruts Fastighet AB gällande produktion och etablering av ett fastighetsprojekt i Mälardalen, med 22 småhus där nu bygglovsprocessen och detaljarbetet tar vid. Zenergys uppdrag är att både tillverka och etablera de modulära enheterna. De byggs i fabriken i Skillingaryd för att sedan etableras på byggplats i Mälardalen. Merparten av tillverkning och leverans kommer sannolikt ske under hösten 2021. Avtalets giltighet är villkorat av att beställaren erhåller ett lagakraftvunnet bygglov.

Stjärnhöken AB är i process om att teckna ett avtal med Zenergy AB om projektering för framtagande av bostäder till projekt i Kummelnäs

Den 16 april meddelade Zenergy att bolaget har för avsikt att teckna avtal med Stjärnhöken AB gällande utveckling och projektering som avser delar av ett fastighetsprojekt i Kummelnäs, Nacka kommun. Om avtal ingås kommer Zenergys uppdrag vara att projektera och ta fram underlag för bostäder byggt på bolagets modulära plattform. Vid eventuell affär skall de byggas i fabriken i Skillingaryd för att sedan etableras på byggplats. Skulle parterna nå en överenskommelse om affär kan det handla om ett ordervärde om 16-49 MSEK för Zenergy. Det stora intervallet för det potentiella ordervärdet beror på att omfattningen av Zenergys medverkan i projektet inte är fastställd ännu. Om ett avtal ingås kommer Zenergy att uppdatera marknaden om detta. Säljstart för projektet är planerad till 2021 med inflyttning 2022.

Zenergy vill tydligt framhålla att inget avtal ännu är tecknat. Anledningen till att informationen offentliggörs nu beror på att information om projektet upptagits i 2020 års årsredovisning för bolaget Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB.

Rekreation Västö Gotland AB tecknar avtal om köp av 12 fritidshus av Zenergy till ett värde om ca 18 MSEK

Den 21 april meddelade Zenergy att bolaget tecknat avtal med Rekreation Västö Gotland AB gällande produktion och etablering av ett fastighetsprojekt på Gotland. Projektet består av 12 fritidshus med godkänt bygglov där detaljarbetet tar vid. Zenergys uppdrag är att både tillverka och etablera de modulära enheterna. De byggs i fabriken i Skillingaryd för att sedan etableras på byggplats på Gotland. Merparten av tillverkning och leverans kommer ske under hösten 2021. Projektet består av två olika storlekar på husen, 60 m² och 120 m² där båda husmodellerna är i två plan med fina terrassmöjligheter. Byggnaderna kommer att ha fasadmaterial som smälter in i den vackra naturen på Gotland. Avtalets giltighet är villkorat av att beställaren erhåller en godkänd finansiering. 

VD-kommentar till första kvartalet 2021

Första kvartalets ekonomiska rapport visar inte en rättvisande bild av vår prestation då vi har haft mer än fullt upp med våra projekt. Detta beror på att vi måste stänga varje projekt innan det hamnar fullt ut i resultatet. För att få en jämnare spridning planerar vi för att växla över till succesiv vinstavräkning till kommande årsskifte.

Under första kvartalet har vi fått in våra nya medarbetare i form av projektledare och byggnadsingenjör. Det är en viktig förstärkning som jag redan ser positiva effekter av. Avsaknaden av dessa funktioner internt har skapat svårigheter i att få flyt i våra projekt. Att ha en egen resurs internt som ritar våra projekt med närhet till produktionen är mycket värdefullt. Dessutom tillför våra nya medarbetare ny positiv energi till oss övriga.

De senaste affärerna som vi har skrivit avtal för är var för sig viktiga och spännande. En av affärerna består av 22 mindre hus bestående av en modul vardera. Det innebär en effektiv och snabb byggprocess såväl i fabrik som ute på byggplats. Den här typen av affärer är ett bra komplement till de större och mer komplexa projekt som vi håller på med. För att bygga företaget starkt behöver vi en bra mix som jämnar ut svängningarna i produktionsflödet. Dessutom finns det fortsatt ett stort behov av fler bostäder i landet. Orsaken är enligt Boverket bland annat att byggandet inte har ökat i tillräcklig omfattning för att svara mot behovet under de senaste åren. Då konjunkturen är fortsatt stark och det allmänfinansiella läget är positivt så ser byggbranschen positivt på den närmaste tiden.

I vår fabrik har vi fullt upp med att producera två bostadsprojekt till Visby och Värmdö. Även därefter har vi en bra situation med nya order som vi nyligen har tagit kombinerat med en del byggmoduler. Offertstocken ser också väldigt bra ut med många starka anbud där jag har förhoppningar om positiva besked och avtal under våren. För tillfället är det en stor konkurrensfördel att kunna erbjuda leverans under hösten och inledningen av 2022, vilket vi kan tillgodose tack vare vår industriella och snabba byggmetod. Därmed har jag en mycket positiv känsla av att vi snart kan belägga vår produktion för fullt under en längre period. Det är också då vi kan vända till ett positivt resultat och fortsätta att utveckla företaget ännu mer.

Projektet att utveckla vårt ZIP-element till en egen produkt som vi kan marknadsföra och sälja fortskrider. Under coronapandemin är det dock utmanande att få till möten med intressenter även om videomöten fungerar till viss del. Vi har flera spännande diskussioner i gång, men vi behöver anordna mer handgripliga workshops för att tillsammans testa och utvärdera olika alternativ. Potentialen är stor, och intresse finns även internationellt, varför vi med god tillförsikt ser fram emot en avklingande pandemi. 

En utmaning i vår bransch är materialbrist och stora prisökningar. Problematiken är allmänt känd och väl spridd i media och den kan komma att drabba oss på ett eller annat sätt. Vi ser inga större leveransstörningar för våra huvudmaterial, men vissa projektspecifika produkter skulle potentiellt kunna ställa till bekymmer för oss. Vi jobbar aktivt med frågan gentemot våra leverantörer och försöker hitta flera alternativ för att minimera störningar.

Urban Stenevi, VD

Zenergy AB (publ)

Zenergys vision

Zenergys vision är att skapa smarta, energieffektiva och hållbara bostäder som går snabbt att producera och som håller hög kvalitet. Byggnaderna erbjuder olika fasadgestaltning och effektiv inredning. Tillsammans med arkitekter, byggnadsingenjörer samt fastighetsutvecklare har vi tagit fram attraktiva boendekoncept i modulär arkitektur som på allvar utmanar det traditionella bostadsbyggandet. Zenergys produkter fungerar utmärkt som både permanenta och tillfälliga bostäder men är även lämpliga som kontor, skolor, äldreboenden entreprenadenheter etc.

Affärsmodell och fastighetskoncept

Vi ligger med andra ord helt rätt i tiden med vårt koncept som vi kallar modulär arkitektur.

Inom Zenergy arbetar vi med fyra (4) parallella affärsområden som alla använder sig av bolagets patenterade ZIP-Element. Zenergy ZIP-Bostäder är fullt tillgänglighetsanpassade enligt BBR-krav. Enheterna byggs i varierande storlekar beroende på behov och är stapelbara i flera våningar. Bolaget har en ambition att så långt det är möjligt arbeta med bl.a Svanen-märkta material och produkter. Som ett led i det pågående arbetet med att öka standardiseringen inom bolagets koncept utvecklas två typhus som baseras på endast två olika plattformar med samma bredd. De kan även med fördel kombineras med varandra. Genom att optimera byggnationen erbjuder Zenergys koncept även möjlighet att öka bo- eller lokalytan med ca 10% jämfört med traditionella lösningar som har samma yttre byggnadsmått.

Zenergys bostadskoncept är konstruerade av bolagets moderna, patenterade och varumärkesskyddade byggelement Zenergy ZIP-Element som kan användas som både vägg-, tak- och golvkonstruktion. ZIP-Elementet ger extremt välisolerade, brandsäkra och mögelresistenta byggnader utan köldbryggor. De tunna väggarna ger även maximal boyta samtidigt som isoleringsvärdet (U-värdet) och därmed uppvärmningskostnaden förblir mycket låg. ZIP-Elementet har brandskyddsklass EI60 (förhindrar brandspridning under 60 minuter). Tack vare ZIP-Elementets sandwich-konstruktion kan våra bostäder produceras samt uppföras både snabbt och effektivt.

Produktionen sker i bolagets fabrik i Skillingaryd som vid fullt utbyggd LEAN-produktion har en möjlig tillverkningskapacitet om >25 000 m2 BOA per år. Produktionen effektiviseras för att möjliggöra lönsamhet även vid en lägre produktionsvolym än tidigare. Det utgör en viktig egenskap att uppnå för att göra bolaget mindre sårbart vid marknadssvängningar och oplanerade förseningar som ibland kan inträffa i kundprojekt.

Zenergy Bostäder och Hotell Bolaget har utvecklat olika modulära bostadskoncept i modulformat som är anpassade i enlighet med Boverkets byggregler (BBR). Zenergy kan erbjuda bostäder från ett rum om ca 18 m2 till 6 rum om ca 150 m2. Zenergys ZIP-Bostäder möjliggör stor flexibilitet och möjlighet att uppföra betydande bostadsyta på kort tid. Detta innebär att konceptet har potential att bli en viktig del i en tidseffektiv lösning på det omfattande behov av bostäder som råder i Sverige.

Zenergy Skolor och Kontor Dessa fastighetskoncept är avsedda för uppförandet av kontorsbyggnader, skolbyggnader samt lokaler för specifik verksamhet. Då bolagets ZIP-Element har mycket goda prestanda inom brandsäkerhet, energieffektivitet samt fukt- och mögelresistens har dessa koncept goda möjligheter att nå framgång, inte minst vid byggnationer där tidsfaktorn är extra viktig. Zenergy har t.ex tagit fram anpassningar av plattformen som gör det möjligt att även erbjuda lösningar för vård, matsal, dagrum, aktivitetsrum etc.

Zenergy ZIP-Entreprenadenheter Detta fastighetskoncept, som i likhet med övriga bygger på bolagets ZIP-Element, började byggas 2009 och utnämndes till Bästa Energibod år 2013 av Hyrex-kedjan, Swedish Rental Association, Sveriges Byggindustrier och Byggnads i Göteborg. ZIP-Byggbodar är en attraktiv lösning för byggbranschen som är både energieffektiv och brandsäker. Zenergy har genom åren levererat över 1 000 energisnåla enheter.

Zenergy ZIP-Element Zenergys ZIP-Element är grundstommen i samtliga av bolagets fastighetskoncept. Det är ett patenterat, CE-märkt och varumärkesskyddat byggmaterial som består av en isolerande kärna av PIR som är laminerat med högkvalitativa brandskyddsskivor på båda sidor. ZIP-Elementet är i sig ett färdigt tak-, golv- eller väggelement vilket innebär att det går snabbt att uppföra en brandsäker och mögelresistent byggnad utan köldbryggor.

 

Aktien

Zenergy har handlats på Spotlight Stock Market sedan den 7 december 2015.
Handelsbeteckningen för aktien är ZENZIP och ISIN-koden är SE0005705589.

Ägarstruktur 2021-03-31
Ägare Innehav (%) Röster (%)
Hökerum Kapitalförvaltning AB 14,62 29,18
Stjärnporten AB 14,62 29,18
Avanza Pension AB 6,12 3,60
Christer Hovdegård 5,80 3,42
Mikhael Jamil Moussan 4,91 2,89
Nordnet Pensionsförsäkring 3,35 1,97
Mattias Ullsten 1,46 0,86
Sebahattin Hocaoglu 1,15 0,68
Leif Rickard Johansson 0,91 0,54
Movestic Livförsäkring AB 0,85 0,50
Övriga (3 209 st) 46,20 27,19
Totalt 100,00 100,00

Kommentarer till den finansiella utvecklingen för Zenergy

Rörelseintäkter

Rörelsens intäkter för första kvartalet 2021 uppgick till 109 (2 662) KSEK.

Nettoomsättningen för första kvartalet 2021 (exkl. hyresintäkter och övriga rörelseintäkter) i koncernen uppgick till -198 (1 689) KSEK, vilket beror på att uppskattning för uppbokning för tilläggsdebitering i årsbokslutet avseende tidigare intäktsförda projekt visat sig vara för optimistisk jämfört med det fakturerade utfallet.

Hyresintäkterna i koncernen under första kvartalet 2021 uppgick till 278 (666). Detta avser främst uthyrning av kontors- och skolmoduler genom Zenergy ZIPRENT AB. Två hyresavtal har gått ut under 2020 utan förlängning vilket förklarar intäktsförsämringen.

Övriga rörelseintäkter i koncernen under första kvartalet 2021 uppgick till 28 (307) KSEK.

I Zenergy AB uppgick rörelsens intäkter under första kvartalet 2021 till -145 (1 882) KSEK. Leverans har under året skett av en villa till TG 11 entreprenad samt 12 radhus till Brf Trädgårdstäppan och dessa kommer att färdigställas under andra kvartalet. BRF Trädgårdstäppan har belastat resultatet med 1 MSEK då vi tagit höjd för kostnadsökningar som uppkommit i slutfasen av projektet.   

Under slutet av första kvartalet påbörjades projektet med 68 moduler till Brf Solskeppet. Upparbetade kostnader för dessa projekt finns på tillgångssidan i pågående arbeten (Varulager mm) och de inbetalningar som erhållits från kund är skuldfört. Således har dessa projekt inte resultatförts ännu, förutom den uppskattade kostnadsökningen på Brf Trädgårdstäppan som bokats upp, samt att det kvarstår fakturering till kund. Rörelsens intäkter första kvartalet 2020 bestod främst av försäljning av entreprenadmoduler.

Kostnader
Rörelsens kostnader avseende råvaror och förnödenheter samt främmande tjänster i koncernen uppgick under första kvartalet 2021 till -744 (-2 086) KSEK. Täckningsbidraget i koncernen för första kvartalet 2021 uppgick till -636 (576) KSEK. Detta främst beroende på den uppskattade kostnadsökningen avseende Brf Trädgårdstäppan samt justeringen avseende tilläggsfaktureringen, vilket motverkats av en reducering av kostnader i ett projekt som intäktsförts tidigare period.

Omkostnaderna i koncernen (övriga externa kostnader, personalkostnader samt övriga rörelsekostnader) uppgick under första kvartalet 2021 till -5 193 (-4 360) KSEK. De högre personalkostnaderna beror på upplupna lönehöjningar samt en annan personalsammansättning.

Avskrivningarna för första kvartalet 2021 uppgick till ‑497 (‑577) KSEK.

Resultat

Resultat efter finansiella poster i koncernen avseende första kvartalet 2021 uppgick till -6 441            (-4 476) KSEK. Resultatet efter finansiella poster har försämrats med 2 MSEK vilket förklaras av den uppskattade kostnadsökningen på Brf Trädgårdstäppan, högre personalkostnader samt lägre hyresintäkter i Zenergy ZIPRENT AB.

Skatt

Den uppskjutna skattefordran avseende underskottsavdrag har redovisats med ett belopp som motsvarar koncernens redovisade uppskjutna skatteskulder sedan 2020-12-31. Den uppskjutna skatteskulden är hänförlig till temporära skillnader avseende i huvudsak byggnader och mark.

Balansräkning

Tillgångar

Materiella anläggningstillgångar i koncernen per 2021‑03-31 uppgick till 32 209 (34 221) KSEK. En minskning på 2 012 KSEK vilken främst förklaras av försäljningen av fastigheten Blåsippan samt årets avskrivningar.

Omsättningstillgångar i koncernen per 2021-03-31 uppgick till 63 785 (38 415) KSEK. Varulagret, inklusive pågående arbeten, per 2021-03-31 uppgick till 40 860 (18 305) KSEK där värdeökningen jämfört med föregående år främst utgörs av upparbetade kostnader avseende projektet Brf Trädgårdstäppan, villan till TG11 entreprenad samt projektet Brf Solskeppet som vid periodens slut inte var färdigställda. Kundfordringar uppgick till 11 706 (3 496) KSEK och Övriga fordringar uppgick till 3 048 (3 269) KSEK. Likvida medel uppgick per balansdagen till 8 170 (13 345) KSEK.

 

Skulder och avsättningar
Koncernens skulder och avsättningar per 2021-03-31 uppgick till 70 013 (29 360) KSEK, vilket är 40 653 KSEK högre jämfört med föregående år. De ökade skulderna avser främst inbetalningar från kund för pågående projekt som ej var avslutade vid periodens slut. Leverantörsskulderna per 2021-03-31 uppgick till 9 952 (4 342) KSEK.

Moderbolagets balansräkning
Moderbolaget har under perioden skrivit upp aktier i dotterbolag till ett värde av 9 MSEK baserat på en ökad marknadsvärdering av fastigheten i Zenergy Fastighets AB och ökat uppskrivningsfonden i bundet eget kapital med motsvarande värde.

Finansiell ställning
Vid periodens utgång uppgick det egna kapitalet i koncernen till 25 981 (43 677) KSEK.

Det totala kassaflödet i koncernen för första kvartalet 2021 uppgick till -5 708 (-9 261) KSEK.

Kassaflödet från den löpande verksamheten i koncernen för första kvartalet 2021 uppgick till -5 403 (‑11 716) KSEK.

Kassaflödet från investeringsverksamheten i koncernen för första kvartalet 2021 uppgick till -40        (2 722) KSEK. Under perioden köptes en leasingbil ut och såldes med vinst samt att investeringar på 69 tkr avseende fabriksinventarier företogs.

Kassaflödet från finansieringsverksamheten i koncernen för första kvartalet 2021 uppgick till ‑265 (‑267) KSEK.

Likvida medel i koncernen uppgick till 8 170 (13 345) KSEK vid periodens slut.

Moderbolaget hade per 2021-03-31 inga krediter hos banker.

Finansiella rapporter och kassaflöde

Hänvisar till komplett rapport på https://zenergy.se/investerare/ eller den bilagda pdf filen "Zenergy Q1 rapport 210506".

 

Kommande finansiella rapporter och viktiga datum

Delårsrapport för perioden april–juni 2021 publiceras den 27 augusti.


Informationen är sådan som Zenergy är skyldigt att offentliggöra enligt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-05-06 09:00 CET.


Zenergy B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -