Multidocker Cargo Handling
MultiDocker slutför avtal om försäljning av dotterbolag i Nordamerika (Cision)

2020-10-01 08:00

MultiDocker Cargo Handling AB informerade i ett pressmeddelande den 14 september 2020 att man tecknat en avsiktsförklaring om att sälja 80% av aktierna i sitt amerikanska dotterbolag. Affären slutfördes den 30 september 2020. Den innebär att det egna kapitalet återställs i MultiDocker genom den reavinst på cirka 42 miljoner som affären genererar.

Som betalning för affären erhåller MultiDocker obligationer i Clarinova Ltds obligationslån. 80% av obligationerna är föremål för en lock-up under 18 månader tills tiden för garantiåtagandena upphör.

De obligationer som inte omfattas av lock-up avtalet avser MultiDocker sälja och beräknar med ett likviditetstillskott på 7 – 8,5 miljoner kronor. Om inte resultatet i dotterbolaget uppnår en viss stipulerad resultatbaserad miniminivå kan affären återgå inom 18 månader. Det bedöms av bolaget att sannolikheten för att detta ska inträffa som låg.

Clarinova erhåller också en option på att genom en riktad emission förvärva nyemitterade aktier i MultiDocker fram till året slut. Denna del av affären är villkorad av en extra bolagsstämmas godkännande. Vidare erhåller Clarinova enligt av option på att förvärva exklusiva försäljningsrättigheter i några länder i Nordafrika och Mellanöstern mot ytterligare ersättning. Det är styrelsens uppfattning att båda dessa optioner är förmånliga för bolaget då de kan tillföra bolaget ytterligare kapital på kostnadseffektiva villkor samt att marknaderna som omfattas av optionerna inte annars skulle bearbetas av MultiDocker.

Som tidigare meddelats är denna affär ett första av två steg i att växa i Nordamerika. I ett kommande steg avser Clarinova att placera aktierna i MultiDocker Cargo Handling Inc. hos amerikanska intressenter.

Målsättningen är dessutom att utveckla samarbetet med ett antal utvalda återförsäljare i USA, som knyts närmare det amerikanska dotterbolaget.

Vi ser fram emot att genom affären utveckla marknaden och successivt öka försäljningen i Nordamerika, för att få skalfördelar, och eftermarknadseffekter för hela MultiDocker, säger Percy Österström. Kapitalet i bolaget återställs också, vilket är viktigt för trovärdigheten både mot kunder, leverantörer och kreditgivare avslutar Percy Österström.

Vi ska nu arbeta vidare med partnerskapet i USA via Clarinova Ltd, som är ett irländskt investeringsbolag, och söka förverkliga de industriella synergierna. ”Vi är glad över affären med MultiDocker och ser detta strategiskt viktigt i vår portfölj. Inte minst miljöperspektivet med Blue Line konceptet har stor potential, i framförallt det lättare sortimentet med CH600”, säger Bertil Olsson, styrelseordförande i Clarinova.

Clarinova Ltd, www.clarinova.eu är ett irländskt investeringsbolag med fokus på mineralinvesteringar i olika länder. Bolaget har givit ut en 10 årig obligation på 600 MEUR.


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -