På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

East Capital
East Capitals Balkanfond tioårsjubilerar (NGNews)

2014-10-01 09:33
Idag fyller fondförvaltaren East Capitals prisbelönade Balkanfond tio år. Fonden lanserades den 1 oktober 2004 och har sedan dess haft som strategi att investera i företag som drar nytta av långsiktiga trender som anpassningen till EU:s konvergenskriterier och tillväxten i inhemsk konsumtion, samt tidiga investeringar i transitionsekonomier. Fonden har möjlighet att investera i allt från små till stora bolag och söker aktivt exponering till mindre bolag. Fonden investerar mestadels i Rumänien, Bulgarien, Kroatien, Serbien, Turkiet och Slovenien. 

Sedan Balkanfonden lanserades har den haft en avkastning på 44,50 procent, vilket är bättre än ett jämförelseindex som under samma period har avkastat 33,99 procent. Nyligen korades fonden till bästa aktiefond 2014 av BNE (Business New Europe). Balkanfonden fick utmärkelsen med anledning av den goda avkastningen under tolvmånadersperioden 30 juni 2013 till 30 juni 2014, då fonden avkastade 26 procent. Balkanfonden vann samma pris även föregående år. Mellan 30 juni 2012 och 30 juni 2013 steg fonden 19,5 procent.

Fonden förvaltas av East Capitals balkan- och turkietteam som leds av chefen för portföljförvaltningen Peter Elam Håkansson. De andra i teamet är Jacob Grapengiesser som är partner och seniorrådgivare, Tim Umberger som är seniorrådgivare samt portföljförvaltaren Emre Akcakmak. Totalt har teamet 63 års erfarenhet av fondförvaltning.

Tim Umberger, seniorrådgivare på East Capital säger i en kommentar:

“Fondens strategi att gå in i marknaden på ett tidigt stadium och köpa lågt prissatta aktier i företag och sektorer som drar nytta av den långsiktiga utvecklingen har fungerat bra under de senaste tio åren. Årtiondet har varit volatilt både vad det gäller ekonomisk utveckling och när det gäller marknaderna, men huvudsakliga investeringsteman som ekonomisk konvergens tillsammans med attraktiva värderingar har fortsatt och gäller än. Fortsättningsvis kommer vi att vara väldigt aktiva i förvaltningen av våra nyckelinnehav och arbeta för bättre bolagsstyrning och högre utdelningar.”

 

Kontaktinformation

Karl Lans, presskontakt, East Capital

+46 70 694 77 83 karl.lans@eastcapital.com

Tim Umberger, Senior Advisor, East Capital

+7 967 278 78 56 tim.umberger@eastcapital.com

 

Om East Capital

East Capital är specialist på tillväxtmarknader. Bolaget, som grundades 1997, baserar investeringsstrategin på ingående kunskap om marknaden, fundamental analys och täta företagsbesök av investeringsteamen. East Capital förvaltar aktivt 29 miljarder SEK i noterade och onoterade aktier, samt fastigheter. Bolaget har huvudkontor i Stockholm, samt kontor i Hongkong, Kiev, Luxemburg, Moskva, Oslo, Paris och Tallinn.


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -