OptiFreeze
Den internationella nyhetsbyrån Reuters har publicerat inslag om OptiFreeze (Aktietorget)

2014-06-19 15:17
Den internationella nyhetsbyrån Reuters har publicerat ett nyhetsinslag om OptiFreeze vilket innebär att nyheten om bolaget och tekniken får internationell spridning.

OptiFreeze teknik är resultatet av en länge tids forskning vid Institutionen för Livsmedelsteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. Bolagets patenterade teknik möjliggör att smak, form och struktur hos grönsaker, frukt och bär kan bibehållas genom hela nedfrysnings- och upptiningsprocessen. Tekniken har fått stor uppmärksamhet, bland annat av svenska tidningsmedier och SVT. Nu har även Reuters publicerat ett inslag om tekniken.

- Att Reuters väljer att publicera ett inslag bekräftar det stora intresse som finns för tekniken i både Sverige och internationellt. Vi har sedan en tid tillbaka upparbetade kontakter med en rad presumtiva samarbetspartners och framtida kunder, såväl svenska som internationella livsmedelsföretag och frysteknikföretag, säger Fredrik Westman, VD OptiFreeze AB.

Idag torsdag den 19 juni noterades OptiFreeze på AktieTorget. I nästa fas ska bolaget samarbeta med ett livsmedelsföretag i syfte att skala upp tekniken. Konkreta samtal förs med välkända livsmedelsaktörer och målet är att ingå ett samarbete under sommaren.

Inslaget finns på Reuters hemsida och har rubriken ”Researcher put the crunch back into frozen vegetables”.

Om tekniken
Tekniken innebär att grönsaker, frukt och bär som normalt inte tål frysning läggs i ett vattenbad som innehåller naturliga proteiner och sockerarter. Produkten utsätts för tryck, vakuum och pulserade elektriska fält vilket leder till att cellerna i den behandlade produkten öppnas upp och de kan ta in protein och sockerarter.

Tekniken innebär att cellstrukturen skyddas från sprängning vid infrysning och smak och form bibehålls. Fenomenet kan liknas vid det som inträffar vid första frosten, de flesta gröna växter kollapsar och dör men exempelvis höstvete förblir grönt och lever vidare. Detta på grund av ett naturligt protein som finns i vissa växter och som skyddar cellerna så att dessa inte kollapsar. Metoden innebär inte några hälsorisker och ska inte förväxlas med genmodifiering.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Fredrik Westman, VD OptiFreeze AB, 0738 – 145 215, fredrik.w@optifreeze.se.


Om OptiFreeze AB (publ)
Optifreeze har en patenterad teknik som möjliggör att smak, form och struktur hos grönsaker, frukt och bär kan säkerställas genom hela nedfrysnings- och upptiningsprocessen. Tekniken öppnar för nya affärsmöjligheter för odlare och distributörer samt för företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion runt om i världen. Förlängd hållbarhet leder till billigare transporter som i sin tur leder till positiva miljöeffekter, behovet av snabba flygtransporter reduceras. Optifreeze är resultatet av en längre tids forskning vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund. Forskargruppens arbete har uppmärksammats på olika sätt och har bland annat erhållit stöd från EU. Bolaget grundades av Arc Aroma Pure AB, LU Innovation System samt en forskargrupp. OptiFreeze AB är från och med juni noterat på AktieTorget och har sitt säte i Lund.

  Se nyheten från OptiFreeze


OptiCept Technologies - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -