Respiratorius
Maximal tolererad dos uppnådd i framgångsrik fas I-studie av Respiratorius cancerläkemedel VAL-001 (Aktietorget)

2013-12-18 10:09

Den primära indikationen för VAL-001 är diffust storcelligt B-cells lymfom (DLBCL), den vanligaste typen av Non-Hodgkins lymfom med en 5-årsöverlevnad på ca 50 % och 40 000 nya fall årligen i USA och de fem stora länderna inom EU. Under de senaste tio åren har inga nya läkemedel som botar patienten introducerats för behandling av DLBCL, Respiratorius bedömer därför att VAL-001 har stor potential att fylla en viktig roll när det kan introduceras på marknaden.

VAL-001 är en patentsökt kombination och omformulering av godkända läkemedel som idag används för indikationer utanför onkologi. VAL-001 ges som en oral förbehandling till standard cellgiftsbehandling med R-CHOP, och kan administreras av patienten själv i hemmet. Målet är att VAL-001 skall förbättra vården för DLBCL-patienter utan att lägga ytterligare börda på vare sig patienter eller kliniker.

VAL-001 inkluderar en känd HDAC-inhibitor, med en verkningsmekanism som gör DNA mer känsligt för cellgifter, och kombinationen kan anses vara ett nyckelområde för utveckling av målstyrda cancerterapier. Utöver HDAC-inhibering har kombinationen av substanser i VAL-001 i cellförsök visat ytterligare förstärkt effekt.

Fas-I studien av VAL-001 har genomförts vid Skånes onkologiska klinik, SUS i Lund, Akademiska sjukhuset i Uppsala och vid Cancercentrum, Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Maximal tolererad dos (MTD) har bestämts genom så kallad doseskalering, där tre patienter inkluderats i varje kohort (dossteg) tills MTD har fastställts.

Plasmakoncentrationen av VAL-001 har mätts för samtliga inkluderade patienter och tillfredsställande nivåer av VAL-001 har uppnåtts. De tolererade serumnivåerna av VAL-001 kan ses som lovande för att uppnå den avsedda effekten med behandlingen, säger docent Kristina Drott som är en av uppfinnarna bakom VAL-001. Parallellt med fas I-studien bedriver Kristina Drott forskning på prover som samlats in under studien. Materialet kan leda till ökad förståelse kring hur VAL-001 kan potentiera målstyrda läkemedel för bekämpning av lymfom, säger Kristina Drott. Analys av data från fas I-studien pågår och Respiratorius avser att senare kommunicera övriga resultat.

Respiratorius avser att fortsätta det kliniska utvecklingsarbetet genom en fas IIa-studie. I denna skall totalt 20 patienter behandlas med maximal tolererad dos av VAL-001. Målet med fas IIa-studien är att erhålla preliminära data om de terapeutiska effekterna av förbehandling med VAL-001 samt data kring farmakokinetik inför det fortsatta formuleringsarbetet av VAL-001.

Vi på Respiratorius är stolta över det stora intresset från kliniker att vara del av utvecklingen av VAL-001, och med de framstående studiecentra vi nu har knutit till studien, står vi väl rustade för det fortsatta arbetet med fas ll, säger VD Johan Drott.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Christer Fåhraeus
Ordf. Respiratorius AB
+46 705-60 90 00
christer.fahraeus@respiratorius.com

Johan Drott
VD Respiratorius AB
+46 709-22 41 40
johan.drott@respiratorius.com


Respiratorius AB (publ) utvecklar läkemedelskandidater, med ambition att kunna lansera läkemedel mot bland annat folksjukdomarna cancer, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma. Dessutom innehåller projektportföljen ett projekt för förbättrad diagnostisering av vissa hjärt-kärlsjukdomar (en så kallad biomarkör för PET-kamera).

  Se nyheten från Respiratorius


Respiratorius - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -