Hifab Group
Analys Hifab Q1: Lägre effektivitet i Sverige (ABG Sundal Collier)

2018-05-18 15:55


• Lägre effektivitet i Sverige
• Effekt av Världsbankens sanktion
• Mindre nedrevideringar

Lägre effektivitet i Sverige
Hifab rapporterade en omsättning för det första kvartalet om 111 MSEK (124) motsvarande en minskning om 11 procent y/y. Vår prognos var 117 MSEK i omsättning motsvarande en minskning om 6 procent. Anledningen till avvikelsen ska ha berott på en något sämre utveckling i den svenska verksamheten än vi räknat med där Hifab haft en lägre effektivitet i början av året. Utlandsverksamheten börjar närma sig mer normala nivåer, vilket vi också räknade med att den skulle göra. Rörelseresultatet uppgick till 4,1 MSEK (7,0) motsvarande en rörelsemarginal om 3,7 procent (5,6). Vår prognos var 6,2 MSEK med en rörelsemarginal om 5,3 procent där den lägre omsättningen i Sverige förklarar avvikelsen.

Effekt av Världsbankens sanktion
Världsbanken kom i april med en tre år och en månads lång sanktion mot Hifab för misstänkt korruption. Sanktionen innebär att Hifab inte kan delta i nya upphandlingar eller projekt som är finansierade av Världsbanken, dock kan bolaget slutföra redan upphandlade projekt. Vidare kommer Världsbanken informera sitt beslut till övriga multilaterala utvecklingsbanker. Hifab kommenterade att sanktionens effekt bedöms hanterbara med liten påverkan på verksamheten. Orderstocken i utlandsverksamheten uppgår till 178 MSEK där cirka hälften är finansierat av Världsbanken eller multilaterala utvecklingsbanker. Under 2017 uppgick omsättningen i utlandsverksamheten till 98 MSEK och kommande 12 månader planeras 91 MSEK av orderstocken faktureras.

Mindre nedrevideringar
Efter informationen i kvartalsrapporten gör vi endast mindre nedrevideringar för kommande kvartal 2018. Både omsättningsestimat och EBIT-estimat justeras ned med 1 procent justerat för kvartalets avvikelse. Ljusa utsikter i Sverige tror vi väger upp för en svagare utlandsverksamhet och vi räknar med att Hifab stärker EBIT-marginalen något under 2018.


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Hifab Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -