Nilörngruppen
Kommentar Nilörngruppen Q1: Något bättre än väntat (ABG Sundal Collier)

2018-05-16 16:05



Nilörngruppen släppte idag sin delårsrapport för Q1 2018. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Något bättre än väntat
Omsättningen i Q1 minskade med 2% y/y till 156 MSEK (159) vilket var 5% över vår prognos. Nilörn valde att inte redovisa hur mycket inkråmsförvärvet HC Etiketter bidrog med men exklusive valutaeffekter ökade bolaget omsättningen 8% y/y. Framförallt påverkade HKD negativt då en stor del av intäkterna, men även kostnaderna, är i den valutan. Påsken, som påverkade positivt motsvarande period föregående år, hade en negativ kalendereffekt och medförde att färre orders från kunder avropades.

Bruttomarginalen minskade 50 bps till 45,7% (46,2) där vi hade räknat med 48,0%. Den stora förväntade ökningen berodde framförallt på produktmix då bruttomarginalen i Q1 (17) påverkades negativt till följd av en stororder inom förpackningar. Även Q1 (18) drabbades negativt till följd av en större förpackningsorder med lägre marginal.

Rörelseresultatet minskade till 13,4 MSEK (17,5), vilket var cirka 2% bättre än vår förväntan om 13,0 MSEK. Rörelsemarginalen minskade således med 240 bps till 8,6% (11,0) där vår prognos var 8,8%.

Vägen framåt
Nilörn fortsatte på inslagen väg att växa på befintliga kunder och lyfter även fram att de har flera intressanta projekt under utveckling. Vi bedömer att marknadsläget är något tuffare men att Nilörn är en av de aktörerna med bäst möjlighet att kunna fortsätta växa. Orderingången ökade med 1% y/y till 202 MSEK (201) och organiskt ökade orderingången med 7% vilket bådar gott för framtiden.

Våra estimat kommer sannolikt att bibehållas.

 

Analytiker
Markus Henriksson
markus.henriksson@remium.com
 


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Nilörngruppen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -