Vitec Software Group
Vitec - Analytikerkommentar på Q3-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-10-20 15:56

Vitec släppte imorse sin delårsrapport för Q3 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. 

Förvärvsdriven tillväxt i linje med förväntan
Försäljningen uppgick i kvartalet till 220 MSEK (164) motsvarande en organisk tillväxt om -1,5% y/y, i linje med vad vi förväntade oss. Miljö, Auto och Finans & Försäkring utvecklades något svagare än prognos. Hälsa & Utbilding, där det nyligen förvärvade MV-Nordic ingår, överraskade på uppsidan till följd av hög hårdvaruförsäljning.  De repetitiva intäkterna ökade med 16% y/y och utgjorde 70,3% (81,3) av intäkterna, där minskningen främst förklaras av förvärv.

Underliggande EBIT marginellt under prognos
EBIT blev 21,7 MSEK (23,0) vilket var klart under vår prognos om 32,8 MSEK. Merparten av avvikelsen förklaras dock av ett cirka 9,5 MSEK större negativt aktiveringsnetto än förväntat. Således var det underliggande resultat endast något svagare än väntat på gruppnivå.

Då vi inte känner till hur det förändrade aktiveringsnettot slår mot respektive division har vi svårt att dra några tydliga slutsatser kring utvecklingen. Däremot nämns i rapporten att Mäklare under kvartalet belastats av organisatoriska förändringar, vilka väntas ge en positiv effekt kommande kvartal. Därutöver har en del av de kunder som lämnat Vitec Mäklare nu återvänt. Det kan i bästa fall röra sig av en av de storkunder Vitec tappade ifjol och skulle i så fall vara särskilt positivt. Vi återkommer när vi talat med ledningen.

Inga större justeringar att vänta
Som brukligt påpekar Vitec att antalet förvärvsdialoger är högt och med en nettoskuld om 1,6x EBITDA 2017E finns finansiellt utrymme för fler förvärv. Aktiveringsnetto bedöms enligt ledningen fortsatt vara negativt till följd av successivt förändrade avskrivningsregler, där avskrivningstakten på nya aktiveringar från och med årsskiftet ligger på 10 år istället för 5 år. Således kommer

...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Vitec Software Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -