Proact IT Group
Proact - Analytikerkommentar på Q3-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-10-20 13:21

Proact släppte idag sin delårsrapport för Q3 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. 

Något svagare försäljning än väntat
Försäljningen ökade med 12% y/y varav 1%-enhet organiskt. Vår prognos var 17% y/y. Både system- och tjänsteintäkterna var något under förväntan. Sett till Business Units var samtliga i linje med estimat med undantag för West. Business Unit West, där bolaget gjorde ett förvärv i början av året, utvecklades starkt under H1 - både organiskt och i förvärvet. I Q3 har både Proacts tidigare verksamhet och förvärvet presterat svagare än väntat, där jämförelsesiffrorna visserligen var tuffa. Förmodligen har vi missbedömt säsongsmönstret i det förvärvade tyska bolaget.

God OPEX-kontroll och bättre bruttomarginal drev resultatet
EBT blev 32,6 MSEK (28,2), 7% över vår prognos om 30,3 MSEK. Vid sidan av en fortsatt god kostnadskontroll, där administrationskostnaderna var något lägre än väntat, överraskade bruttomarginalen positivt. Under H1 föll bruttomarginalen y/y, justerat för uppskattad mixeffekt. Trots en något bättre försäljningsmix än beräknat i Q3 var bruttomarginalen i kvartalet högre än vår prognos.

Vidare var EBT-marginalen i Nordics stark och uppgick till 7,5% medan vår prognos var 5,2%. Denna föll oväntat i Q2 till 4,8% till följd av att support- och underhållsavtal löpt ut utan att förlängas. Då support- och underhållsavtal tillhör Proacts mest lönsamma delar och att Nordics höga marginalnivåer setts som en indikation på potentialen i övriga Business Units var nedgången särskilt oroande. Q3 pekar dock i en helt annan riktning vilket är klart positivt. Vi återkommer med mer efter att ha talat med ledningen.

Blandad bild åt det positiva hållet
På koncernnivå tar vi framförallt med oss den positiva utvecklingen i bruttomarginalen, som indikerar att den möjligen har bottnat ut. Därtill fortsätter bolaget att hålla god kon


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Proact IT Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -