NAXS
NAXS - Analytikerkommentar på Q3-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-10-20 09:14

NAXS publicerade i morse sin delårsrapport för Q3 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

NAXS rapporterade ett substansvärde för det tredje kvartalet om 824 MSEK motsvarande 60,41 SEK/aktie. Det rapporterade substansvärdet sjönk med cirka 1,9% under kvartalet i jämförelse med föregående kvartal, men sett till en 9 månaders period är substansvärdet upp 6,6%. Den negativa substansvärdeutvecklingen i kvartalet härleds en svag utveckling av värdet på bolagets private equity investeringar tillika den svenska kronan. 

Rörelseresultatet uppgick till -16,7 MSEK (10,2) där resultatet tyngts av värdeutveckling om -13 MSEK. NAXS fortsätter att hålla en god kostnadskontroll och rörelsens kostnader uppgick till 3,7 MSEK (3,2) motsvarande en ökning Y/Y om 16%. Sett till årets första 9 månader uppgick rörelseresultatet till 43,6 MSEK (56,8) motsvarande en minskning Y/Y om 23%. 

Bolagets exponering mot private equity fonder uppgick vid kvartalets utgång till 370 MSEK (408) motsvarande 45% av eget kapital (47), inklusive kvarstående investeringsåtagande om 99 MSEK uppgår exponeringen till 469 (508) motsvarande 57% av eget kapital (59).

Under kvartalet har inga portföljbolag förvärvats dock har fonderna gjort tilläggsinvesteringar och ett antal avyttringar. Bland annat avyttrade Apax Europé VII sina kvarvarande andelar i Bankrate, FSN Capital III undertecknade avtal om avyttring av utbildningsverksamheten Vindora till börsnoterade Academedia. 

Analytiker
Carl Ragnerstam
carl.ragnerstam@remium.com


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

NAXS - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -