Lovisagruvan
Lovisagruvan - Förlängt leveransavtal med fördelaktigare villkor (ABG Sundal Collier)

2017-10-20 15:21


• Volymtillväxt med alltjämt god kostnadskontroll
• Stark avslutning på året att vänta
• Förlängt kontrakt med fördelaktigare villkor

Volymtillväxt med alltjämt god kostnadskontroll
Omsättningen (malmintäkterna efter retroaktiv pris- och haltkorrigering) uppgick till 31,7 MSEK (0,2) och gruvresultatet (EBITDA exklusive kostnader för prospektering och utvecklingskostnader) var 15,1 MSEK (2,9 MSEK). Vidare uppgick EBIT till 13,1 MSEK, innebärande en rörelsemarginal om 41%. En kraftig resultatförbättring var väntad då leveranserna i kvartalet (redan givna) uppgick till 18.307 medan fjolårets kvartal inte innefattade någon leverans. Jämförelsekvartalet innefattade även en positiv EO-post om 3,7 MSEK. Sekventiellt var malmintäkterna 40% högre q/q och EBIT ökade 21%. Vi räknade med malmintäkter uppgående till 29,9 MSEK (lagerförändring -5,3 MSEK) och gruvresultat om 15,9 MSEK, samt EBIT om 14,5 MSEK, innebärande en rörelsemarginal om 49%. Således var marginalen 8 p.p lägre än väntat och resultatavvikelsen -9,6%. Avvikelsen härleds huvudsakligen något högre produktionskostnader och marginellt högre SG&A, differens i metallhalterna har sannolikt också påverkat. Noterbart är att kostnadskontrollen är fortsatt god och kostnad per fakturerat ton om 968 SEK är i linje med rullande 9m.

Stark avslutning på året att vänta
I Q4 borde vi se leveranser om 13.244 ton givet att 2017 års leveranser uppgår till 54.000 ton. I sådana fall i linje med volymen i Q2, där gruvresultat om 12,3 MSEK uppvisades. Således bör även året avslutas starkt, där vinstgenereringen bör ligga på ungefär samma nivå som Q2. Bolaget guidar 40 MSEK i EBT för innevarande år vilket bör vara nåbart med relativt hög säkerhet då metallpriser och valuta är säkrad, samt att bolag påvisar stabilitet i produktionskostnaderna. Något som skulle kunna förändra scenariot är om någon av de tre planerade båtleveranserna uteblir, men detta skulle i sådana fall endast innebära en intäktsförskjutning till Q1 2018.

Förlängt kontrakt
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Lovisagruvan - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -