DistIT
DistIT - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-18 16:23

DistIT släppte i morse sin Q2-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

För det andra kvartalet redovisade DistIT en nettoomsättning om 366,4 MSEK (337,5), motsvarande en tillväxt om 9 procent, varav -3,8 procent organiskt. Vår prognos var 411,5 MSEK, motsvarande en tillväxt om 22 procent varav 10,8 procent organiskt och resterande hänförligt förvärven av Septon samt Sominis.

Aurora uppvisade sitt sämsta kvartal sedan Q2 2014 och växte med 4,8 procent med en EBITDA-marginal om 1,5 procent (3,9). Vi hade räknat med en omsättningstillväxt om 22 procent. Under kvartalet har bolaget upplevt en stor prispress på marknaden och eftersom en relativt stor andel SG&A är fast påverkades marginalen negativt. Därutöver uppvisade Elektronikbranschens snabbindex bland annat en negativ tillväxt för mobiltelefoner om -6 procent y/y. Eftersom Aurora har en betydande andel försäljning av mobiltillbehör påverkades tillväxten således negativt. För juli månad var tillväxten för mobiltelefoner -8 procent y/y vilket betyder att även det tredje kvartalet bör ha inletts svagare än vad vi på oreviderade prognoser förväntar oss.

SweDeltaco minskade omsättningen med 11,5 procent y/y till 155,4 MSEK (175,5) där vi hade räknat med en negativ organisk tillväxt om 1 procent. Även SweDeltaco har en stor andel fast SG&A vilket medförde att rörelseresultatet uppgick till -0,5 MSEK (4,0) gentemot vår prognos om 4,6 MSEK, motsvarande en rörelsemarginal om -0,3 procent (2,3). Efter 102 kvartal i rad med vinst bröts således en fantastisk vinstepok i bolagets historia. Jämfört med Q2 föregående år hade SweDeltaco ingen Pokemon Go-hysteri med hög försäljning av Powerbanks och därutöver var det press på bolagets lågmarginalprodukter. En åtgärdsplan är initierad och bolaget har planer på att utöka antalet produkter inom egna märkesvaror (där marginalen är betydligt högre) samt även rik
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

DistIT - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -