Amasten Holding
Amasten - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-18 11:46

Amasten släppte i morse sin Q2-rapport för räkenskapsåret 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. Bolaget presenterade för övrigt rapporten i morse hos Remium och vi avser även att publicera en ny videointervju med VD David Dahlgren inom kort, som svarar på frågor om kvartalet.

För det andra kvartalet redovisade Amasten en rapport som kom in i linje med våra förväntningar. Hyresintäkterna steg med 16% till 68,9 MSEK (59,6) gentemot vår prognos om 69,1 MSEK. Driftöverskottet uppgick till 37,6 MSEK (32,7), motsvarande en marginal om 54,6% (54,9) där vi hade räknat med 37,7 MSEK. Vi fick se ett fortsatt trendbrott i kostnaderna för central administration som minskade y/y till 10,4 MSEK (10,7) gentemot vår förväntan om 12 MSEK. Avvikelsen bidrog till att förvaltningsresultatet kom in 19% bättre än förväntat och uppgick till 11,5 MSEK (12,5) gentemot vårt estimat om 9,7 MSEK. Försämringen gentemot föregående år förklaras av att de förvärv som tillträddes under kvartalet inte gav fullt hyres- respektive resultatbidrag medan bolagets emitterade obligation genererade ett finansnetto om -15,7 MSEK (-9,5). I Q3 och Q4 kommer förvärven däremot att bidra fullt ut, vilket kommer leda till en mer stabil relation gentemot räntekostnaderna.

Under kvartalet tillträddes ett bostadsbestånd i Finspång om 215 lägenheter, ett bostadsbestånd om 286 lägenheter i centrala Ronneby samt en bytesaffär där Amasten förvärvade i Sundsvall samt Karlskoga och bland annat avyttrade i Sollefteå samt Härnösand. Sundsvall är en ny bekantskap för Amasten och vi förväntar oss att det med hög sannolikhet kommer att ske fler förvärv på denna ort för att förbättra förvaltningen. Bolagets strategi går mer och mer emot att avyttra på mindre orter där det är svårt att nå kritisk massa och istället satsa på lite större orter – något vi uppskattar. Därutöver renoverade bolaget 55 lägenheter, en sekventiell uppgång med 33 ...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Neobo Fastigheter - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -