Rottneros
Rottneros - Analytikerkommentar på Q2-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-08-16 13:46

Rottneros släppte i morse sin delårsrapport för Q2 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Omsättningen uppgick till 472,0 MSEK (413,0), innebärande en omsättningstillväxt om 14,3%. Detta mot förväntade 470,7 MSEK. Den största intäktsdrivaren för kvartalet var som väntat högre massapriser då kvartalet, som tidigare kommunicerats, innefattade produktionsbortfall vid Vallviks bruk om 4500 ton. Sett till listpriset för långfibrig massa noterades en uppgång om 16% Y/Y, från 6541 SEK/ton till 7572. Uppgången i svenska kronor förklaras ungefär till hälften av listprisuppgång (denominderad i USD) och hälften förklaras av USDSEK-förstärkning. Produktmixen var som väntat något mer gynnsam ifjol varpå prisökningen för bolagets leveranser var något lägre Y/Y. Produktionen uppgick till 101.400 ton (100.000 ton). Återigen uppvisades produktionsrekord för Rottneros Bruk, samtidigt som Vallvik noterade produktionsrekord för maj månad. Justerat för produktionsstoppet var den ackumulerade produktionen 105.900 ton (proforma), innebärande en proformatillväxt om 5,9%  Y/Y. Detta visar att de genomförda produktionshöjande investeringar ger effekt. Vi har nu två kvartal bakom oss med faktisk produktion överstigande 100.000 ton.

Rörelseresultatet uppgick till 62,0 MSEK (57,9), motsvarande en resultattillväxt om 8,8% och en rörelsemarginal om 13,1% (13,8). Detta var i linje med våra förväntningar. Exklusive produktionsstoppet (resultateffekt ca -5,0 MSEK), vore justerat rörelseresultat 67 MSEK och resultattillväxten hela 18%, samt 0,4 procentenheter högre rörelsemarginal Y/Y. Sett till differens mellan kostnadsposterna relativt estimerat, vilka netto kompenserade varandra, räknade vi med 3% högre kostnader för råvaror och förnödenheter, samtidigt som vi estimerade 10% lägre personalkostnader. Noterbart var att högre personalkostnader härleds helgdagar där högre övertidse...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Rottneros - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -