Studsvik
Studsvik - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-28 10:10

Studsvik släppte igår sin delårsrapport för Q1 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Omsättning och EBIT – Förbättrad underliggande lönsamhet justerat för THOR

Studsvik presenterade sin rapport för första kvartalet 2017. Omsättningen blev 179,6 MSEK (171,6) motsvarande en tillväxt om 4,7% varav 3,2% var organiskt. Justerar man för royaltyintäkten THOR om 16,7 MSEK som erhölls i Q1 2016 var tillväxten 15,9%. Omsättningen överraskade oss positivt och kom in 6,3% över våra estimat som låg på 169 MSEK. Rörelseresultatet uppgick till -2,0 MSEK (10,7) men resultatet innehåller en EO-post om -4,2 MSEK och justerat för det blev rörelseresultatet 2,2 MSEK motsvarande en marginal om 1,2% (6,2). Väljer man även att justera föregående års EBIT för THOR var det en underliggande marginalförbättring om 510 pp. Vi estimerade ett rörelseresultat om 10 MSEK motsvarande en marginal om 5,9%, dock skall påpekas att vi i våra estimat hade vi räknat med en licensintäkt från THOR om 15 MSEK, så justerat för den estimerade vi en underliggande rörelsemarginal om -3,0%.

Konsulttjänster – Stark tillväxt och förbättrad marginal justerat för THOR

Omsättningen för segmentet blev 103,4 MSEK (109,6) motsvarande en negativ tillväxt om -5,7% eller -7,2% justerat för FX. Justerar man även här för THOR licensen föregående år växte den underliggande verksamheten med 11,3%. Rörelseresultatet blev 1,6 MSEK (12,4) och justerat för en EO post om -1,4 MSEK hänförligt personalneddragningar blev rörelseresultatet 3,0 MSEK (12,2). Justerar vi för THOR licensen föregående år blev marginalen 3,0% (-5,0). Den förbättrade marginalen härleds högre debiteringsgrad främst i USA och Tyskland men även de åtgärder som har tagits på den engelska marknaden där Studsvik bland annat har stängt kontor och minskad admin avsevärt.

Bränsle och materialteknik & Scandpower – God tillväxt men marginalen blev lidande

Omsättningen för Bränsle ...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Studsvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -