FastPartner
FastPartner - Inga överraskningar i fastighetsförvaltningen (ABG Sundal Collier)

2017-04-27 11:28

• Inga överraskningar i förvaltningen
• Byggrättsportföljen har stora värden
• Målsättningen om 750 MSEK ligger kvar

Inga överraskningar i förvaltningen
Hyresintäkterna i Q1 ökade med 2,9% till 325,6 MSEK (316,3) vilket var i linje med vårt estimat om 325,1 MSEK. Driftnettot växte samtidigt till 203,3 MSEK (194,7) och överskottsgraden uppgick således till 62,4% (61,6) medan den ekonomiska uthyrningsgraden minskade marginellt till 88,2% (88,3). Den stillastående vakansgraden är i nivå med historisk vakans och förklaras till viss del av de ytor som Ericsson lämnade men även av förvärvade vakanser i Stockholm under slutet av 2015. Givet bolagets Stockholmsfokus blir dessa vakanser värdefullare över tid. Även om vakansnivån legat omkring 12% de senaste fyra åren sker fortlöpande en förädlingsprocess i bakgrunden där fastigheter med högre vakans förvärvas, hyresgästanpassas och sedan hyrs ut. Den över åren relativt stillastående vakansgraden döljer delvis detta värdeskapande arbete. Förvaltningsresultatet uppgick till 147,3 MSEK (137,7) vilket var helt i linje med vårt estimat om 147,9 MSEK. EPS förvaltningsresultatet minskade däremot till 2,47 SEK (2,57) vilket förklaras av nyemissionen som genomfördes under hösten 2016.

Byggrättsportföljen har stora värden
Under Q1 frånträddes två fastigheter i Stockholm till ett gemensamt bolag tillsammans med Slättö där FastPartners ägarandel är 30%. Dessa överläts till ett underliggande fastighetsvärde om 50 MSEK med en tilläggsköpeskilling om 800 MSEK vid lagakraftvunnen detaljplan. Den totala köpeskillingen översteg bokfört värde med hela 440 MSEK vilket påvisar värdet i de byggrätter som FastPartner innehar i sin balansräkning. Därutöver väntas framtida resultatavräkningar i takt med att bostadsprojektet om cirka 900 bostäder färdigställs. Laga kraft väntas vid halvårsskiftet 2017 och om allt går i lås kommer bolaget då öka på den redan betydande kassan. Totalt har FastPartner byggrätter om cirka 380 tkvm varav 168 tkvm bostadsbyggrät
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Fastpartner D - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -