Elos Medtech
Elos Medtech - Stark bruttomarginal (ABG Sundal Collier)

2017-04-27 11:06


• Dental fortsätter växa
• Stark bruttomarginal
• Fortsatt minskad skuldsättning

Dental fortsätter växa
Nettoomsättningen under Q1 uppgick till 141 MSEK motsvarande en ökning om 0,4% vilket var i linje med våra förväntningar. Justerat för valutaeffekter uppgick försäljningen till 138 MSEK. Dental Implant Systems fortsätter att gå starkt och bidrog med 51,5 MSEK en ökning om 42% Y/Y. Tillväxten härrör i huvudsak från bolagets nyckelkunder, att andelen egna produkter dessutom växte med 37% under Q1 bidrar också. Utvecklingen inom Orthopedics var däremot svag och försäljningen minskade till 39 MSEK (51), försämringen var främst hänförlig höstens ordertapp från en kontraktskund. Bolaget bedömer fortsatt att den frigjorda kapaciteten skall vara återhämtad under H2 2017. Med bakgrund mot långa införsäljningscykler förväntar vi oss en normalisering först under Q4, med en successiv förbättring under Q2 och Q3. Noterbart var även att bolaget gjort en viss omkategorisering av verksamhetssegmenten. Vi bedömer detta som positivt, då visibiliteten ökar.

Stark bruttomarginal
Bruttomarginalen stärktes till 30,7% (28,2) vilket var högre än vårt estimat om 29,5%. Förbättringen var främst hänförlig en större andel egna produkter, som svarade för 10,3% av koncernens försäljning under kvartalet. En växande andel egna produkter av totala omsättningen bedömer vi kommer bidra till en marginalförbättring framgent. EBIT uppgick till 13,4 MSEK (12,0) vilket var i linje med vår prognos. Rörelsemarginalen stärktes till 9,2% från 8,5% under fjolårets första kvartal.

Fortsatt minskad skuldsättning
Koncernens nettoskuld minskade till 376 MSEK från 384 MSEK under Q4, vilket ger en nettoskuld/EBITDA om 3,8x. Skuldsättningen är hög, samtidigt har stämman bemyndigat styrelsen att göra en emission för att kunna förvärva. Vidare har bolaget fokuserat på att identifiera synergier mellan verksamheterna som kan skapa ytterligare effektiviseringsmöjligheter framgent. Rapporten föranledde inga betydande estimatre
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -