Doro
Doro - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-27 15:19

Doro släppte idag sin delårsrapport för Q1 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys.

Något lägre försäljning än väntat
Omsättningen blev 452 MSEK (413), vilket var något under vårt estimat om 473 MSEK. Doro Care, vars intäkter bolaget nu redovisar separat (vilket vi finner mycket glädjande), presterade i linje med förväntan medan utveckling för både Feature- och Smart Phones var något svagare än vad vi räknat med. Norden och Dach var starka medan den negativa utvecklingen i USA och Kanada fortsatte. Rörande USA och Kanada har bolaget vidtagit en åtgärdsplan som avser stärka bolagets position på dessa marknader.

Doro Care adderade, liksom under Q4, 5 000 nya abonnenter vilket var något under de 7 000 vi räknade med. Vår bedömning är dock att siffran dämpats något av att tidigare analoga Doro-kunder byter till digitala larm. Exempelvis verkar detta ha inträffat i Uppsala under Q1. Således torde det digitala nettointaget vara något högre och då alla larm i närtid ska bli digitala är denna siffra, enligt vår bedömning, viktigare. Dock hade vi, givet bolagets positiva uttalande kring Doro Care under Q4, trots det väntat oss en bättre utveckling i Q1. Vidare tog dotterbolaget en större exportorder i Tyskland under kvartalet. Vi tror att exporten står för cirka 15 MSEK per kvartal och att den stora ordern adderade cirka 5 MSEK.

Högre bruttomarginal och lägre kostnadskostym relativt prognos
Bruttomarginalen var 0,6%-enheter starkare än väntat och uppgick till 38,4% (34,4), varav cirka 2,4%-enheter av ökningen var hänförlig förvärvet av Trygghetssentralen. Därtill uppges en bättre produkt- och kundmix ha haft en positiv påverkan. Huruvida det förklaras av en högre andel Doro Care i försäljningsmixen eller om bolaget lyckats höja nivåerna på dess telefoner är dock oklart. Vissa prishöjningar har genomförts men det handlar sannolikt, åtminstone delvis, om at
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

DORO - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -