Addnode Group
Addnode Group - Analytikerkommentar på Q1-rapporten (ABG Sundal Collier)

2017-04-27 16:42

Addnode Group släppte idag  sin delårsrapport för Q1 2017. Nedan finner ni en kort kommentar på rapporten, men längre fram följer vi sedvanligt upp med en uppdaterad analys. Vi har även publicerat en videointervju med VD Staffan Hanstorp som berättar lite om kvartalet. Se den här.

Design
Affärsområdet redovisade både en tillväxt och marginal klart över vår förväntan. Försäljningen uppgick till 246 MSEK, motsvarande en tillväxt om 9% y/y. Vår prognos var -6%, där vi bedömde att divisionen inte fullt ut skulle lyckas kompensera för omställningen av affärsmodell. Tack vare en fortsatt god utveckling inom bygg och fastighet samt ett ökande bidrag från tjänst och egen IP har bolaget parerat den negativa effekten. Därtill var även efterfrågan från den tillverkande industrin god under kvartalet. EBITA-marginalen blev höga 8,2% (6,6), vilket översteg vår prognos om 6,3%. En gynnsam intäktsmix med en växande andel tjänster och egna produkter är sannolikt en viktig orsak till marginallyftet.

PLM
Försäljningen blev 197 MSEK (176), cirka 7% högre än vad vi väntat oss, medan EBITA-marginalen var i linje med förväntan och uppgick till 6,1% (5,0). Utlandsverksamheten, och då främst Tyskland och USA, presterade särskilt bra under Q1. Också i PLM var utvecklingen för egna produkter och tjänster god. Vidare uppges divisionens allt mer globala förmåga fått genomslag på marknaden och lett till vunna affärer.

Process
Affärsområdet presterade långt bättre än väntat både avseende försäljning och EBITA-marginal. Dessa uppgick till 177 MSEK (140) respektive 16,7% (10,0), att jämföra med våra estimat om 153 MSEK och 11,8%. Förbättringen och avvikelsen relativt vår prognos härrör till stor del från att en mycket hög andel av dotterbolagen i divisionen haft en god utveckling under Q1. Även här har egen IP utvecklats väl, vilket vid sidan av en bra beläggning också bidragit.

Att döma av dagens rapport behöver vi sannolikt justera upp våra estimat något för samtliga affärsområden, även om


...

  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic AB - Introduce.se

Addnode Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -