Vilket investerarskydd finns i kapitalförsäkring?

Fråga redaktionen Den nya sparformen, investeringssparkonto eller ISK, omfattas av både investerarskydd och insättningsgarantin. Hur förhåller det sig med kapitalförsäkringar? Martha Strandfors

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Martha, det är precis som du säger att ISK omfattas av såväl investerarskydd som insättningsgarantin. Investerarskyddet innebär att den som anlitar ett finansinstitut skall kunna få ersättning för sina värdepapper även om institutet går i konkurs.

Däremot innehåller investerarskyddet inte någon garanti mot förändring i värdepapprens marknadsvärde, utan utgör enbart ett skydd mot att värdepapper som förvaras hos institutet försvinner i samband med en konkurs.

Insättningsgarantin är ett skydd för likvida medel. Skulle det institut som du har satt in dina pengar hos gå i konkurs går staten in och betalar tillbaka upp till 100 000 euro. Idag motsvarar det cirka 840 000 kronor.

För kapitalförsäkringar ersätter skuldtäckningsregistret både investerarskyddet och insättningsgarantin. Om försäkringsbolaget skulle gå i konkurs har du som försäkringstagare så kallad förmånsrätt. Den är inte beloppsbegränsad utan motsvarar det fulla värdet av ditt försäkringskapital.

Försäkringsbolaget är skyldigt att se till att värdet av tillgångarna i skuldtäckningsregistret alltid motsvarar försäkringskapitalet i samtliga försäkringar. Finansinspektionen utövar löpande tillsyn så att försäkringsbolaget följer de regler som gäller för skuldtäckningsregistret.

Fler svar från redaktionen

Fråga redaktionen

Ställ en ny fråga

Ställ en ny fråga

Tack för din fråga! Din fråga kommer att besvaras inom kort.

Ställ en ny fråga

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -