På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Pharma lika politiskt utsatt som banking

Senaste inlägg
Rubrik Av Publicerat
Raketen84 Grillspett 21-04-19 09:54
nybörjare1000 Raketen84 21-04-19 09:52
Pharma lika politiskt utsatt som banking nybörjare1000 21-04-19 08:31
1/1
2021-04-19 09:54
Jäpp, inlägget kändes väldigt putiniserat.
2021-04-19 09:52
Sputnik saknas i den listan. Kanske är politiskt?
AstraZeneca / Pharma lika politiskt utsatt som banking / Pharma lika politiskt utsatt som banking
2021-04-19 08:31
Mycket av utvecklingen av läkemedel och även konsumtion finansieras av skattemedel. Det innebär ett stort politiskt intresse eldat med etiska hänsyn.

I USA lovar båda partier att gå åt Big Pharma varje gång det är dags för val. Det brukar inte bli något av det. Men politisk risk finns.

Det senaste har varit internationella upprop för att släppa vaccinpatent fria under påstående om att det skulle snabba på vaccineringen av u-länder. Nys för flaskhalsen är produktionskapaciteten, inte patent. Men jag tror att det finns politiskt intresse att släppa alla patent så nu gör man ett försök att angripa vaccinpatent.

Det har poppat upp nya fabriker som svampar ur jorden men de räcker inte. Kvalitetskraven är höga och det räcker inte med en fabrik, den måste bemannas också. Fel kan bli ödesdigra. Och det har redan visat sig att nya fabriker klarar inte biffen. AZ har haft problem med sina europeiska fabriker och i USA blandade en fabrik AZs och J&Js vaccin så nu får AZ leta efter ny anläggning där.

AZ och jag tror även J&J säljer sitt vaccin för självkostnadspris. De behöver de göra för läkemedelsföretag har en socialiseringshot över sig jämt och ständigt. Vilken populist till politiker som helst kan börja angripa branschen, även utan anledning, bara för att hösta in röster och rädda sin plats vid de politiska köttgrytorna.

AZ har ett bra vaccin som dock drabbats av sällsynt biverkan. Tydligen hade J&J ett fall av sådan biverkan redan under testperioden. En ung kille under 30. Så tydligen finns det problem med denna sorts vacciner. Kan tänka mig att de nog snart kommer på vad som är boven i dramat och då hoppas jag att problemet går att åtgärda.

Soriot tycker jag har inte riktigt klarat av hanteringen. AZ gjorde bort sig redan då de hade två allvarliga fall (tror de kom fram till att de hade inget med vaccinet att göra) som Soriot berättade för investerare i conf calls. Fattade han inte att det finns stort allmänintresse? Amerikanerna blev sura direkt då de är medfinansierare med skattemedel.

BBC har gjort en bra sammanfattning över finansieringen av olika covidvaccin. Här kan man även se priser.

https://www.bbc.com/news/business-55170756
Värdepapper Senast bet. % idag Senast bet. vid publicering % sedan dess
AstraZeneca 924,4 1,5% 861,8 7,26%

Har du synpunkter eller åsikter om forumet? Vänligen kontakta oss på forum@placera.nu.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -