reddosol

Profilbeskrivning

Finns ingen profilbeskrivning
Senaste inlägg
Rubrik Forum Publicerat
Hoppas Swe står ut som bästa valet efter Q3.. Swedbank 19-10-22 13:54
Q3 - första tillfälle för JH att synas och höras på allvar Swedbank 19-10-09 15:52
Humble pie Swedbank 19-09-17 08:58
Alfa Laval - en svensk pärla. Alfa Laval 19-09-13 13:39
Arvidsson kommer att testas Nexam Chemical Holding AB 19-09-12 14:59
Swe tryggt i lådan med street smart ledning Swedbank 19-09-02 13:40
Tänk positivt - bankskatten Swedbank 19-09-02 09:17
Lite kittlande tankar Swedbank 19-08-30 10:36
Många alternativ Isak är receptet Nexam Chemical Holding AB 19-08-29 21:30
Finns andra alternativ Nexam Chemical Holding AB 19-08-29 20:28
påminn om aktieägarvärdet Nexam Chemical Holding AB 19-08-29 17:54
Fortsätt påminn om aktieägarfokus Nexam Chemical Holding AB 19-08-29 14:11
Ett problem är löst Swedbank 19-08-29 00:02
Henriksson - lagom bra val Swedbank 19-08-28 22:48
Ordentlig börsuppgång för Swe vore logisk. Swedbank 19-08-23 15:53
1/50 »
Swedbank / Q3 - första tillfälle för JH att synas och höras på allvar / Hoppas Swe står ut som bästa valet efter Q3..
idag 13:54 IP: X/wdtf+sW
A majority of banks globally may not be economically viable because their returns on equity aren’t keeping pace with costs, McKinsey said in its annual review of the industry released Monday.

“Going forward, scale will likely matter even more as banks head into an arms race on technology,” the Mc Kinsey report says.

Banks allocate just 35% of their information-technology budgets to innovation, while fintechs spend more than 70%, McKinsey said.

Swe står ut väldigt positivt när man läser Mc Kinseys slutsatser. Det torde även utländska fondförvaltare kunna konstatera och leda till viss omprogrammering kring algoritmerna med "övervikt". Ratinginstituts nu mer neutrala hållning utan negativ outlook bör också hjälpa.

Q3 kommer sannolikt att fortsatt visa någorlunda förväntat resultat men också en del “dispositioner” som är betingade av ledningsskifte med organisationsförändring samt ytterligare satsning på regel efterlevnad, hållbarhetsprogram, IT utveckling samt produktutveckling och vem vet, kanske en botreservation visavis FI? Då skulle sikten bli bättre och något moln blåsa bort.

Spännande dag imorgon där banker är i fokus och kan man hoppas Swe står ut bland dem som bästa valet.

Mvh Reddosol
Swedbank / Q3 - första tillfälle för JH att synas och höras på allvar / Q3 - första tillfälle för JH att synas och höras på allvar
2019-10-09 15:52 IP: X/wdtf+sW
Ännu så länge ingen Q3 vinstvarning av något slag från Swe så det ser ut som om förväntningarna kan infrias.

I nuläget känner Swe ledningen redan till Q3 resultatet och jobbar med presentationerna och eventuella dispositioner av engångskaraktär. Orden kommer vägas på guldvåg av den fientliga journalistkåren.och det är JH första Q presentation. Där får han möjligheten blicka framåt och visionera lite - det ska bli spännande.

JH får chansen att visa att han var ett bra val.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Humble pie / Humble pie
2019-09-17 08:58 IP: X/wdtf+sW
En slutsats är att bankerna OCH tillsynsmyndigheterna har båda underskattat krafterna och metoderna i den nutida penningtvättskarusellen.

Varenda styrelserepresentant och ledamot i bankledning i svenska och EU banker har fått genomgå regelbundna tester i sin förståelse av penningtvätt under många år. Dessa tester är beslutade av tillsynsmyndigheterna.

Båda kommer att behöva lära sig mer av varandra. Samarbete i stället för konfrontation. Även media bör ändra fokus. Hjälpa i stället för stjälpa.

Tillsynsmyndigheterna borde kunnat tillrättavisa tidigare och bankerna känna sina kunder bättre i ett långt tidigare skede. Även tillsynsmyndigheterna bör äta sin del a ”humble pie”.

Hög tid att vända blad, betala en rimlig bot för sina tillkortakommanden och tillsammans bekämpa den grova kriminaliteten som göds i penningtvättcirkusen.

Där kan Swe ordförande Persson spela en viktig roll.

Mvh
Reddosol
Alfa Laval / Alfa Laval - en svensk pärla. / Alfa Laval - en svensk pärla.
2019-09-13 13:39 IP: X/wdtf+sW
Ett starkt Q2 med 20% upp vinst/aktie och 10% ökad omsättning räckte inte mot förväntningarna så analyshus sänkte sina riktkurser och algoritmerna gjorde sedan sitt. Senaste tidens kurs återhämtning tror jag visar en återgång till en normalisering. Trots sänkta riktkurser ligger snittet ändå kring 225 mot dagens kurs 195.

Kommande Q3 får visa att det var förhastade slutsatser med sänkningar och att Alfa Laval åter kan motivera höjda riktkurser när man behåller sin förnäma position som framtidsorienterat växande verkstadsföretag. Starka finanser och god lönsamhet samt säkerligen ett lockande byte för en kapitalstark partner talar för detta.

God riskspridning i verksamheter i sina tre divisioner som verkligen ligger i tiden med global spridning och kompetent ledning samt kopplingen till Tetra Laval borgar för fortsatt goda tider för både bolag och aktieägare.

En svensk pärla som bör kunna skina ännu bättre.

Mvh
Reddosol
2019-09-12 14:59 IP: X/wdtf+sW
Några reflektioner angående jätteavtalet mellan DIAB och Vestas som var en milstolpe för DIAB.

Det var ju då glädjande även med bekräftelse från Nexam att DIAB samarbetet utvecklas. Vi utgår naturligtvis från att sambandet finns med Vestas.

Det som nu blir utmaningen för Nexam är att fixa till kapaciteten och logistiken till de marknader som kommer ifråga som underleverantör till DIAB. Hur Nexam ska klara sin input till DIAB är okända faktorer och säkerligen krävande men som ger Nexam positiv energi. DIAB nämner Vestas avtalet berör ”alla kontinenter”. Nexam behöver sannolikt förvärva/bygga ut sin kapacitet, söka nya partners och hitta kostnadseffektiv logistik med lagerdepåer. Allt detta ska ske utan att övriga fokusområden och prioriteter åsidosätts. Arvidsson kommer att testas.

I vanlig ordning kom dock inga konkreta mål eller förväntningar. Det blir vad det blir och när det blir de kommande åren. Tänk om de meddelat att DIAB har förbundit sig till xx volymer under yy tid.
Vilken skillnad det hade varit, även för börsvärdet. Nu är Nexams värdering inte dålig med den lilla information vi har fått om framtiden. Tyvärr så tycks börsvärdet inte vara en prioriterad fråga för styrelsen – vilket det borde vara. Kvartalsrapporterna är inte särdeles transparenta och svåra analysera. Marknader, segment, lönsamhet, orders, volymer mm. Varför så svaga kan man ju fråga sig. Kanske ny CFO med ”riskkapitalbolags” förflutet där man brukar ha järnkoll kan bidra till en bättre q3 rapport i november.

Med en fortsatt usel Nexams kommunikationspolicy, så kommer även marknaden att vänta och se. Det som närmast väntas är en emission för att klara nya tillväxtutmaningen. Som så ofta kommer kostnaderna före intäkterna när företag står inför expansion. Nexam är inget undantag.
Jag förväntar mig ännu en riktad emission med positiva förtecken att klara utmaningen. Den blir dyrare för både bolag och gamlingar men enklast och snabbast utan börs prospekt. Vi Nexam gamlingar får då ännu en utspädning men därefter kanske marknadens långsiktiga aktörer vågar köpa på sig några poster. Då kanske det kan bli läge att ta rygg på dessa och öka?

Den som lever får se.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Tänk positivt - bankskatten / Swe tryggt i lådan med street smart ledning
2019-09-02 13:40 IP: X/wdtf+sW
Som sagt - tänk positivt.

Swe är fortfarande en välskött lönsam bank, kanske den bästa. Lönsamhetsmålen har inte heller skruvats ner.

Börsvärderingen och den mediala presentationen visar inte bankens positiva sidor – endast de negativa presenterad med löpsedel karaktär av SvD, DI och några till. Facit kommer dock ikapp även dessa.

Nu har Swe också fått en ”street smart” ledning och styrelse. Därför kunde vi se hyfsat stora insider köp av Persson och Magnusson i fredags. Kan också tänka mig att våra svenska storägare befäster sitt ägande. Direktavkastningen håller världsklass när vi håller kvar noll eller minusräntor närmsta åren.

Det handlar inte så mycket om Swe, svenska banker eller svenska börsen – utan mera om globala händelser. Men så fungerar ju börsen och har gjort under lång tid. Gilla det läget eller lämna.

Nu lägger jag min Swe post tryggt i lådan. Den behöver ingen löpande bevakning.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Tänk positivt - bankskatten / Tänk positivt - bankskatten
2019-09-02 09:17 IP: X/wdtf+sW

Det var väl en välgärning att osäkerheten skingrats kring bankskatt. Den har ju varit där som ett moln hela tiden. Nu har den en prislapp och dessutom ute till debatt.Vilken form den får vet ingen.

Den debatten kan få till följd att kvaliteten på de svenska bankerna i ett internationellt perspektiv lyfts fram. Skulle sedan svenska kronan få en stärkt prognos så kan intresset för undervärderade svenska bankaktier ta fart från utländska investerare.

De flesta förstår att det är bankkunderna som får betala i slutändan och inte bankerna. Ingen förväntar sig något annat – möjligen då de vänsterliberala rikspolitikerna.

Det kan mycket väl hända att den nya bankskatten skrotas innan den införs.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Lite kittlande tankar / Lite kittlande tankar
2019-08-30 10:36 IP: X/wdtf+sW
Ja – konsolidering är intressant och ett namn i konsoliderings diskussioner är RABO bank. Denne holländske gigant har själv sina rötter i folkrörelse och många likheter med Swe. Storleken ungefär som Nordea. RABO var under många år en av de få bankerna med AAA rating så en mycket stabil anrik bank.

Själv konsoliderar RABO genom försäljning av sin US verksamhet som pågått ett antal år. Detta efter ha fått böta (förlikning i US) 4 miljarder för att ha tvättat mexikanska drog pengar. Så penningtvätt är något man kan hantera och fått lära i dyr läxa.

En konsolidering i Europa innebär för bankerna att stärka kapitalbaserna, få en trygg riskspridning och samtidigt lönsam expansion i bankkulturer man förstår utan konkurrens/kartell problem. Detta skulle stämma väl med full Rabo entre i Norden och kunna innebära fusion/köp/partnerskap mellan Rabo och Swe. Särskilt när Swe är lågt värderat kan det vara frestande. En budstrid skulle snabbt återställa rimlig värdering.

Båda bankerna är partners/ägare i aktiemäklarhuset Kepler Cheuvreux så det finns kopplingar och säkert annat också.

Naturligtvis har storbanker som RABO alltid radarn påslagen. En bank som Swe som värderas långt under anständighetens gräns bör finnas som en stor blipp på varje sådan radar.

Den som lever får se. Lite kittlande är det.

Mvh
Reddosol
Nexam Chemical Holding AB / Fortsätt påminn om aktieägarfokus / Många alternativ Isak är receptet
2019-08-29 21:30 IP: X/wdtf+sW
Du vet säkert att aldrig alla ägg i samma korg. Minst ett dussin varav några kryddor.

Nexam var en krydda och Swe är i en helt annan korg med mycket hög direktavkastning som du vet - så finns det en drös andra - självklar riskspridning.

Hade nästan 10% i Nexam - nu under 1%. You win some and loose some som bekant.

Som sagt - tror inte Nexam blir en bra krydda men ett uppköp kan ge lite premium till ägarna.

mvh
Reddosol

2019-08-29 20:28 IP: X/wdtf+sW
Inte lika mycket som när det begav sig. Finns andra mera intressanta alternativ.

Men hoppas Nexam så småningom blir uppköpta med en rimlig premium.,

mvh
Reddosol
2019-08-29 17:54 IP: X/wdtf+sW
Jo du har rätt Isak, så har det varit för många av oss sedan börsintroduktionen men skaran troende minskar. Nexam börsvinnaren syns inte på horisonten. Trodde på Spetz men han fick inte upp farten med spetsprodukterna.

Man behöver vara realistisk optimist – och det handlar alltid om kalkylerade risker/möjligheter.

Nexam kan fortfarande inte kalkyleras och därför blir det som att fråga oraklet i Delphi.

Har i flera år haft meningsutbyten med ledning och styrelse både personligen och skriftligen men har nu gett upp försöken få styrelsen att agera börsvänligt. De har misslyckats i sin viktigaste uppgift att öka aktieägarvärden.

Ni som fortfarande har större poster får påminna om aktieägarvärdet. Min post är nu som sagts mera av nostalgisk natur som reflekterar flera års rapportläsningar och meningsutbyten.

Mvh
Reddosol
Nexam Chemical Holding AB / Fortsätt påminn om aktieägarfokus / Fortsätt påminn om aktieägarfokus
2019-08-29 14:11 IP: X/wdtf+sW
Bolagets mål måste vara att bygga aktieägarvärde genom tillväxt och innovation. Då måste framtiden kunna visioneras och diskonteras av investerare. Varken VD eller rapporter ger någon tydlig vägledning. Styrelsen ingen alls. Även nuvarande värdering på knapp halvmiljard är då hög på fundamentala grunder. Styrelsen har helt misslyckats med sin viktigaste uppgift – bygga aktieägarvärde.

Tillväxttakten måste öka och visionerna klarna för att aktieägarvärdet ska öka. Likaså måste kommunikationen bättras samt att ledning och styrelse bekräftar att ökat börsvärde ska vara i fokus. Detta rimmar gott med innovation och tillväxt. Annars blir det förvaltning. Det var länge sedan aktieägarfokus lyftes fram i Nexam.

I teorin så brukar man som tumregel säga att lönsamma bolag med 35% uthållig bruttomarginal kan motivera P/S på 3,5. Även om alla bolag är unika så grovt sett motsvarar det en kurs på 6 kronor på Nexam. Vi ligger nu värderingsmässigt över den med (tror jag) en nyemission utan företräde som tidigare runt hörnet. Om insiders anser bolaget ska värderas högre så är det enkelt att bevisa genom köp.

Förstår att många med mig är besvikna. Tänker ändå behålla min numera mindre post tills Nexam blir uppköpt. Fortsätt påminn styrelsen om aktieägarfokus.

Följde Swedbanks presentation i morse – bland det allra första nye VD sa var att aktieägarna måste få sitt. Fokus på värdering redan från dag 1.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Henriksson - lagom bra val / Ett problem är löst
2019-08-29 00:02 IP: X/wdtf+sW
Nordnet och Aktiespararna är trots allt midgets i dessa sammanhang med företrädare som både rockies och som därför vill befästa en plattform i den mediala debatten.

SvD (och DI) har under lång tid misslyckats i sin objektiva analys. Man letar problem. Det är min uppfattning som en av tusentals.

Ett problem är löst med lagom rekrytering som sagt – blir bra för Swe utvecklingen.

Mvh
Reddosol
Swedbank / Henriksson - lagom bra val / Henriksson - lagom bra val
2019-08-28 22:48 IP: X/wdtf+sW
Henriksson är ett “lagom” bra val.

Storbanks VD ska kunna lyssna på sina experter och agera. Han kan det.

Dessutom är storbanks VD också en politisk position i den meningen att föra talan i offentliga rummet utan att stöta sig med stora grupper. Det kan Henriksson. Hana har omfattande politiska nätverk.

Han har också internationella nätverk från IMF uppdrag. Han förstår hur kapitalmarknad och börsen fungerar.

Massor av bankteknisk kompetens finns redan i denna storbank. Faktisk även i styrelsen med Magnusson en tiotaggare som kommer ta över efter GP har gjort sitt.

Henriksson är alltså ett ”lagom” bra val i min bedömning. Nu är det riktning framåt och uppåt som gäller.

Mvh
Reddosol
Redigerades 2019-08-28
Swedbank / Ordentlig börsuppgång för Swe vore logisk. / Ordentlig börsuppgång för Swe vore logisk.
2019-08-23 15:53 IP: X/wdtf+sW
Swedbank meddelade på torsdagskvällen att banken emitterar primärkapitaltillskott (AT1) för att optimera kapitalstrukturen. Precis samma anledning som när utdelningen justerades – för att stärka kapitalet som naturligtvis arbetar vidare i banken.

Swedbanks emission blev övertecknad tio gånger och kupongräntan 5,625 procent är lägre än för 3 år sedan när banken tog upp ett motsvarande lån till kupongränta över 6,0 procent.

Räntan ska ju normalt avspegla även risk – därmed kan konstateras att Swe risken i obligations marknaden idag bedöms lägre än för 3 år sedan allt annat lika.
Då är det hög tid att även normalisera Swe aktien. På börsen bedöms risken annorlunda.
Varför? Algoritmer som inte är bolagsspecifika.

Även Den Danske analytikern Håkansson tycks i en SvD analys i veckan anse att det är fundamentalt helt orimligt att P/E talet för Swe ska ligga så mycket sämre än banksnittet då ev tvättböter dels väntas bli rimliga och dels är av engångsnatur.

Swe är billig om någon storspelare/storbank skulle visa intresse – någon med bakgrund i folkrörelser kanske? I avvaktan på en ny VD är också Swe extra sårbart för inviter.

Är ense med andra skribenter här att det vore logiskt om Swe slutade följa index och istället starta en ordentlig uppgång de närmaste kvartalen förutsatt att vi inte får någon kollaps på global nivå – men då faller ju allt.

En sådan uppgång vore logisk men marknaden är trög tills det plötsligt vänder. Det är dags nu. Vi har sett det förut många gånger.

Mvh
Reddosol

Har du synpunkter eller åsikter om forumet? Vänligen kontakta oss på forum@placera.nu.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -