Världsläget

Världsläget / Kina vs USA / Kina vs USA
2020-08-23 05:49 IP: 3G7sGiUPO
Mycket snack om uppblossande handelskrig å det sistone.

I skottgluggen 5G/Huawei, TikTok (Bytedance), WeChat (Tencent), och nu senast Apple vs Epic Games (läs: Tencent, 40%-ig ägare). Det är bara början och skum på havets yta.

Geopolitiskt har USA slarvat bort 30 år. Det strategiska fiaskona har avlöst varandra. USA är urstarkt, men dess position har urholkats an allen fronten.

Hur ska USA agera gentemot Kina? Det är frågan som USA inte kan ducka längre.

Att Kina kommer att bli en jätte jätte är bara en tidsfråga. För de flesta är det sen 30 år en självklarhet, men USA har haft oerhört svårt att anpassa sig till det. Det är bara så det går att förstå deras många poänglösa utrikespolitiska haverier.

Hur som, Kinas uppgång och USA:s relativa fall kommer att alltmer dominera den politisk-ekonomiska utvecklingen.

När det blir allt tydligare att den geopolitiska tyngdpunkten flyttas till Sydkinesiska havet skulle det vart gött för USA att ha en vän i Ryssland. De är djupt oroade över sinifieringen av Sibirien. Men nä.

USA slarvade bort en historiskt unik möjlighet att knyta upp Ryssland när Muren föll. Genom att utnyttja Rysslands svaga position lyckades USA med konststycket att bibehålla Ryssland som huvudfiende. På köpet fick de en auktoritär och paranoid supermakt på dekis, med en egen herrefolksideologi. Snacka om att kissa i byxorna. Det är varmt en stund, men snart blir det kallt.

Fan tro’t, men risken är att USA även tappar sitt brofäste i Europa, vilket är avgörande för inflytandet över hela den euroasiatiska landmassan. USAs bästa vän i EU har just lämnat. Skulle EU spricka kommer Tyskland göra sig ett eget ekonomiskt-politiskt allianssystem som är mer anpassat efter deras behov, vilket kan komma att trigga deras geopolitiska ambitioner.

Som lök på laxen har Trump fjärmat Iran, vilka så mödosamt återknöts av Obama efter årtionden av fiendeskap (nuclear deal). En regional nyckelspelare och geopolitiskt sett en självklar allierad till USA. Ännu en förlorad möjlighet, och fortsatt beroende av Saudi som fortsätter massexporten av wahhabism.

Och så Mellanöstern... Kära nån! War on Terror. 20 år i Afghanistan (”landet där imperier dör”). Irak, med Daesh som följd. Libyen, med destabilisering av Nordafrika som följd. Syrienkriget med gu vet vad dör följder. Ett Meningslöst moras alltihopa, inte minst geopolitiskt.

Och så Lat.Am då. Det har ringa om ens någon betydelse för världsherraväldet, men sen Monroedoktrinens dagar är det ändå USAs bakgård. Trots att USA bevakat det som en hök har Kina lyckats etablera en ganska stark position med investeringar och lån. Flera länder har också lockats av Kina att överge Taiwan.

Å andra sidan... Framtiden är genuint opålitlig. Trots att frågan sysselsatte en akademisk industri kom Murens fall som en överraskning. Ett stats-sammanbrott i Kina är tänkbart. Åtminstone är det en mardröm som styr partiet. De tusen miljöhotens tid kan göra den sociala oron oregerlig.

Skulle man år 1900 frågat vilka länder som kommer dominera år 2000 skulle svaret varit Latinamerika. Tyskland. Men Ryssland, hopplöst efterblivet. USA, knappt på kartan med sin nyblivna imperialism och pyttelilla armé.

Tack för att du tog dig tid att läsa
Världsläget / Ska inte de som sätter säkerhetsläget ur spel straffas... / Ska inte de som sätter säkerhetsläget ur spel straffas...
2020-07-24 09:14 IP: xqBzNY1wx
Kina äger snart halva världen, detta borde kollas upp rejält och kanske straffa de som hittills sålt ut allt vi ägt till Kina!
2020-06-21 15:52 IP: vLlEeBFst
Snart kommer Kina ut på shoppingrunda och köper upp alla konkursmässiga länder?
2020-06-18 13:35 IP: Y8zcTxor5
Blir den här pandemin spiken i kistan för dom stora öppna "aktivitetsbaserade" kontorslandskapen?
Världsläget / Virus spreading fast now. And it will get much worse. / Virus spreading fast now. And it will get much worse.
2020-06-17 19:58 IP: iNJvuhWlQ
https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/#daily-cases

On wich planet are they who do not see the right this moment fast spreading virus...?

There will soon be lock-downs again. It is time for consumers to spend as little as possible. And to stay away from people are now more important than ever before during this highly deadly pandemic.

Will spend zero on smartphones, apps, travel, restaurants, electronics over all, etc, etc.

Global economics will take a much, much more severe hit than economical analysts believe.
Redigerades 2020-06-17
2020-06-04 16:33 IP: 7AZVcQpEP
Det här kanske kommer uppfattas som känslokallt, men är det verkligen orimligt att just äldre och sjuka dör i störst utsträckning? Jag menar, ålder och sjukdom leder ju i förlängningen till döden. Visst, politikerna kommer behöva stå till svars, men det är inte politikerna som går runt och smittar folk på äldreboendena, det är ju personalen. Men personalen är det ingen som kommer våga ifrågasätta, bättre att gnälla på politikerna som inte hade framförhållning för att stoppa en pandemi som uppstått till följd av några Kineser i Wuhan ätit fladdermöss.
Världsläget / Är det så här de regerande i Sverige "belönar" de äldre som slitit hela sina liv för att bygga upp Sverige? / Är det så här de regerande i Sverige "belönar" de äldre som slitit hela sina liv för att bygga upp Sverige?
2020-05-29 16:38 IP: pQxopkThi
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/larmet-fran-boendet-som-att-se-pa-nar-ett-hus-brinner

Ni i huvudsak regerande, Socialdemokraterna - varför?

Svenska folket, och hela övriga världen undrar.

Varför gjorde Ni så här?
Världsläget / Nu kanske corona/covid-ignoranter börjar begripa att deras fantasier om att detta virus bara skulle vara "som en vanlig influensa" är etthundra procent fel. Det här Helvetesvirus vill INGEN ha. Punkt. / Nu kanske corona/covid-ignoranter börjar begripa att deras fantasier om att detta virus bara skulle vara "som en vanlig influensa" är etthundra procent FEL. Detta är ett Helvetesvirus INGEN vettig människa vill ha. Punkt.
2020-05-26 00:28 IP: pQxopkThi
Världsläget / Som Bill Gates påminner världens ledare om: "We did not act fast enough to have an ability to avoid the shutdown" / Ja, och nu lättar länder på restriktioner vilket förmodl ger ökad smittspridning. Så nu sår de illa inför stundande Hösten?
2020-05-06 13:38 IP: O0ZlBhD04
Hösten, då influensavirus mer än gärna sprids, försöker de flesta nu att förtränga att kommer. Men kommer gör den. Och det inom snart. Hösten är bara 4-5 månader bort i tid.

Och som du säger skedde i början och långt in, och även fortfarande i coronakrisen, så har det och är det "strutsmentalitet där det snabbt gällde att stoppa ner huvudet i sanden". Så vad som komma skall kommer nu naturligtvis komma.

Så, hur har vi nu då i rådande läge? Jo, nu släpper land efter land på sina restriktioner för att "ekonomierna skall komma igång". Vad kommer då detta högst sannolikt att ge för närmaste tiden och även längre framåt i tid?

- Ökad smittspridning vilket i sin tur kommer göra att folk (som inte vill dö eller få permanenta väldigt otäcka skador själva av covid-19 och som inte vill att deras nära och kära skall avlida brutalt i mardrömssjukdomen) kommer KRÄVA att sker återinförande av restriktioner.
Vilket är lika med: Vårdkaos, död (och krossade ekonomier).

- Oavsett restriktioner eller ej, förmodligen halva befolkningar i världens länder självmant låta bli att ut och röra sig bland folk, noll restaurangbesök, bli allt mer försiktiga att beställa hemleverans av lagad mat då finns helt klar smittorisk i detta, noll ekonomi vilket ger noll konsumtion av produkter och tjänster som inte är ABSOLUT MEST nödvändiga, mm.
Vilket är lika med: Krossade ekonomier.

Jag var en av dem som varnade världen tidigt att dem ej tog coronaviruset på allvar och jag förklarade hur åt h-e det skulle gå. Och nu gör världen misstag igen, i paritet, i dignitet, med vad de gjorde då....

Snart är hösten här. Och direkt på denna har vi vintern.
Hoppas världens regerande snart begriper vad de sysslar med....
Redigerades 2020-05-06
2020-04-30 06:39 IP: KxEGylFxz
Sveriges regering hade gott om tid att förbereda sig inför vad som komma skulle om man jämför med många andra länder som drabbades tidigare.
Men man stod och påstod att det här kan inte hända i Sverige och man var så väl förberedda.
Men eller hur ? I vanlig socialistisk ordning så var det bara en strutsmentalitet där det snabbt gällde att stoppa ner huvudet i sanden, för det man inte ser det finns ju inte :)

Vad i alla fall jag kan tycka är mer än märkligt är att trots sin handfallenhet "vi såg det inte komma"så verkar det sovande folket i en allt stridare ström ge sossarna sitt stöd.
Att Sverige har valt en annan väg är ju helt tydligt men jag tror inte att det beror på beslutsamma
politiker utan snarare tvärtom.

Jag tycker mest synd om de som fått och får stå i främsta ledet och saknar den skyddsutrustning de
så väl hade behövt och behöver.
Annars har jag själv inga direkt egna direktiv att komma med hur eller om verksamheter skall stängas ner och till vilken grad. Det som ändå är min poäng är att Sveriges regering aldrig tycks "se någonting komma" för att citera deras egna uttryck.

Med vänliga hälsningar

VT
Världsläget / Du milde, om Sverige med sina milda coronaåtgärder är i så illa skick, hur är då läget i USA och andra länder? / Du milde, om Sverige med sina milda coronaåtgärder är i så illa skick, hur är då läget i USA och andra länder?
2020-04-27 13:45 IP: FgljDFKQR
https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/04/27/eu-sverige-ska-inte-behova-hamna-i-l-scenario-ekholm.html

Det där låter ju i min värld som att man faktiskt ev befarar ett L-scenario. Ett U-scenario kan vara illa nog.
Men, framför allt, jisses, om Sverige med sina Åtgärder Light gällande Corona jämfört med övriga världens länder inte lyckas nu få till ett bättre skick än ett U-scenario med viss risk för L-scenario, hur illa ser det då ut ute i världen hos de länder som genomfört och fortfarande har rejäla kraftfulla åtgärder mot coronasmittspridning....?
Redigerades 2020-04-27
Världsläget / World Affairs Council of North California / World Affairs Council of North California
2020-04-19 08:09 IP: u4Bzf0EsD
https://www.worldaffairs.org/podcast

WorldAffairs is a nationally syndicated program broadcast on NPR affiliates across the country as well as a digital podcast streamed on multiple platforms. Our show is dedicated to curating conversations across difference, on both global challenges and global solutions. We explore international affairs with the world’s most knowledgeable voices in politics, business, academia, media and technology. Each hour-long episode marries thought-provoking analysis from multiple perspectives to make complex issues relatable. Our expert hosts, renowned journalists Ray Suarez and Markos Kounalakis, have only one goal: to inform and inspire listeners so they can become active participants in this great experiment of democracy.

☯️☮️
Redigerades 2020-04-19
Värdepapper Senast bet. % idag Senast bet. vid publicering % sedan dess
Investor A 533 -0,09% 475 12,21%
Världsläget / Som Bill Gates påminner världens ledare om: "We did not act fast enough to have an ability to avoid the shutdown" / Som Bill Gates påminner världens ledare om: "We did not act fast enough to have an ability to avoid the shutdown"
2020-03-24 23:43 IP: Uu8o0l0Hd
Det är som jag upprepat igen, igen, igen och igen och igen och igen och.......... Det behövdes OMEDELBARA åtgärder, att ske åtgärder I TID, att agera som exempelvis SYDKOREA, att ha snabbt fokuserat på att få fram TESTUTRUSTNING och att agera med säker och stabil hand med skärpt kontroll över smittspridningen! Men det klarar inte svaga ledare.

Att verkligen TA KONTROLLEN ÖVER SITUATIONEN.

Vad gjorde världens länder utanför Kina, Sydkorea, mfl.... INGENTING. Förrän nu. Att leda ett land och att sova samtidigt, 24 timmar om dygnet, var inte så lysande. Men så har ju vanligt folk ej heller varken fattat, läst på, eller tagit coronasituationen på något som helst allvar när den dragit igång helt och man inte behövde vara rymdingenjör för att begripa vad som skulle ske i och för världen.

Är folk och regeringar och myndigheter nöjda nu när det ser ut som det gör och kommer bli som kommer bli (global ekonomisk härdsmälta)?

https://www.cnbc.com/2020/03/24/bill-gates-us-missed-its-chance-to-avoid-coronavirus-shutdown.html

Det finns absolut ingenting att skylla på.
Redigerades 2020-03-24
Världsläget / Cepheid / Danaher producerar snabb masstest / Cepheid / Danaher producerar snabb masstest
2020-03-23 10:10 IP: lNI6wUpW5
Fin uppgång att vänta för Danaher (DHR) i USA.
Kul att produktion finns även i Sverige hos Cepheid i Solna!
Värdepapper Senast bet. % idag Senast bet. vid publicering % sedan dess
Danaher Corp 230,04 -0,89% 123,83 85,77%

Har du synpunkter eller åsikter om forumet? Vänligen kontakta oss på forum@placera.nu.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -