På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RenoNorden ASA

RenoNorden ASA / Reno norden - det tragiska slutet / Reno norden - det tragiska slutet
2017-09-19 08:51

Det nordiska hushållsavfallsbolaget Renonorden, som handlas i Oslo sedan december 2014, ansöker om konkurs.

Beskedet kommer efter att bankerna DNB och Danske Bank meddelat att varken Renonorden AS eller Renonorden ASA kommer att tillföras ytterligare medel.
Värdepapper Senast bet. % idag Senast bet. vid publicering % sedan dess
0 % 4,99 0%
RenoNorden ASA / Noll sympati för olagliga "strejker" / Börspoddens rekommendation - begrundan
2017-07-28 20:36
Jag minns börspoddens rekommendation. Den var sugande, och övertygande, med vacker bakgrundsmusik. Tyckte att de funnit ett fynd. Vårsolen började titta fram, och allt lät lovande.
När kursen fallit nästan femtio procent, kan man tycka att största delen av kursfallet skall vara avklarat. Sophantering låter som ett säkert koncept, med trogna återkommande kunder.

Börspodden, med John Skogman och Johan Isaksson, ger en köprekommendation för
norska renhållingsbolaget RenoNorden, i inslaget Veckans aktie som presenteras i samarbete med börssajten VA Finans.

RenoNorden börsnoterades för ett år sedan men har sedan dess fallit med 47 procent. Börspodden menar att det finns potential att ta igen hela nedgången och riktkursen sätts till 45-50 kronor.

Köprekommendationen stärks även av att den norska kronan varit svag den senaste tiden, konstaterar duon.


Här kan man återigen lyssna på det förrädiska inslaget:
http://borspodden.se/veckans-aktie-renonorden/

.
Värdepapper Senast bet. % idag Senast bet. vid publicering % sedan dess
0 % 5,99 0%
RenoNorden ASA / – Det finns inget värde kvar i bolaget, aktieägarna kan inte förvänta sig att få ut någonting, säger Joakim Bornold. varning för allting som carnegie är inblandat i! / – Det finns inget värde kvar i bolaget, aktieägarna kan inte förvänta sig att få ut någonting, säger Joakim Bornold. varning för allting som carnegie är inblandat i!
2017-07-25 23:42
EKONOMI25 juli 2017 19:48
Reno Norden vill sälja företaget
Det uppmärksammade renhållningsföretaget Reno Norden vill sälja hela eller delar av bolaget. Man har nu anlitat den svenska investmentbanken Carnegie för att hitta en köpare – men risken är stor för konkurs, enligt en expert.

– Man försöker aktivt hitta köpare till bolaget. Alternativet är för långivarna att ta över driften av bolaget eller sätta det i konkurs. Det är lite det sista halmstrået man söker här, säger Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet som följt Reno Norden under en längre tid.

Reno Norden har blivit uppmärksammat i och med sopstrejken i Stockholm där ett femtiotal sopåkare gick ut i en så kallad vild strejk i protest mot bland annat sänkta löner.
Långivarna verkar dock ovilliga att ta över bolaget, enligt Bornold, och det mesta pekar på en försäljning där vissa delar köps upp och andra delar försätts i konkurs. Reno Norden går som bäst i Sverige, men har verksamheter i Norge, Danmark och Finland som inte går lika bra. Det är troligtvis dem man kanske tittar på att sälja, enligt Bornold.
Bolaget gick in på Oslobörsen för tre år sedan och aktien har sjunkit 97 procent sedan dess, från 233 kronor till runt sex kronor i dag.
– Det finns inget värde kvar i bolaget, aktieägarna kan inte förvänta sig att få ut någonting, säger Joakim Bornold.
I Sverige har Reno Norden kontrakt i 26 kommuner bland annat i Malmö, Vellinge och Ängelholm.
– Tittar man på danska kommuner som har Reno Norden som sophämtare så förbereder man sig på en konkurs. Och det hoppas jag att de svenska kommunerna gör också.
Men enligt en klausul i kontraktet har Stockholm vatten och avfall rätt att ta över både personal och vagnpark om så sker.
Den eventuella försäljningen av Reno Norden ska vara klar det sista kvartalet i år.

https://www.sydsvenskan.se/2017-07-25/reno-norden-vill-salja-foretaget

Man har nu anlitat den svenska investmentbanken Carnegie för att hitta en köpare
-vilken tur..carnegie kan sälja bolaget och tjäna pengar tom på katastrof-

mvh flumride

RenoNorden ASA / Bara en tidsfråga nu / Bara en tidsfråga nu
2017-07-25 17:20
http://omni.se/krisande-reno-tar-in-radgivare-efter-kopbud/a/MVk0J

Dom säger att dom har allt under kontroll, ja dom har alla bilar ute och snurrar runt. Men personalen som dom har ersatt dom ca 40st som har sagt upp sej, den hittar knappt några sopor. Det är extreemt många reklamationer nu. Ca 9000st innan helgen. Det är 1000:- i vite per reklamation. Det sitter oftast 3pers i varje bil, det kostar pengar. Alla nödcontainrar som står ute på gatorna, dom kostar pengar, det ryktas om att reno har tagit in underentreprenörer (suez, ragn sells) det kostar pengar. Och vem får betala det nu när strejken officiellt är över? Reno.
Och då ska man komma ihåg att det är sommar och semester nu. Om 2-3v när stockholmarna kommer tillbaka, då kommer det öka lavinartat med sopor och reklamationer. Ännu mer pengar.

1:a oktober tar reno över nya områden med personal som med lite tur har ett litet humm om hur deras trakter ska köras, och det som händer 1;a okt är att alla trakter ska göras om totalt och blandas med varandra.
Då kommer det bli katastrof. Jag personligen tror ju att reno kommer att kånka innan den 1:a okt.

Så jag lämnade skeppet medans det flöt, för tro mej, det kommer det inte göra länge till..
2017-07-15 12:58
Egentligen är hela upplägget kring bolaget kriminellt. Varför inte anmäla det til finansinspektionen omgående?????????
2017-07-14 10:18
Jag tog min förlust efter en nedgång på 30-50% , minns inte riktigt. Jag köpte till och mer aktier i raset ett tag.

Man kan bara skylla på sig själv MEN man måste komma ihåg att det var helt jävla omöjligt att veta vad som gömdes i balansräkningen.
Börspodden rekade till och med bolaget.

När bolaget kom till börsen var det attaktivt värderad. Visst... höga immateriella tillångar och skuld... men bolaget handlades kring kassaflödet x10 , P/E 10 och DA runt 5%........
Efter första nedskrivningen köpte till och med insdiers aktier......... jag menar??

Det är inte alltid lätt med aktier. Att bolaget nu handlas kring kassaflödet x1 är ju trots allt skitsamma då man har enorma skulder och inte äger äns en sopbil själva, utan de är på lease.

Vilken härva jag hoppas verkligen att de riktiga skurkarna blir fängslade. Inte nog med att man har sminkat balansräkningen man har även ställt till det för 20+ kommuner.
Kostar skattebetalarna enoooorma summor pengar.
Redigerades 2017-07-14
2017-07-13 23:38
Det är inte den monopolliknande situationen som lett fram till den här situationen. Det är upphandlingsystemets systemfel som lett till den här situationen. Är du avundsjuk på att det finns sk knegare som tjänar lite över 30000kr före skatt. Kanske skönt att peka ut en syndabock till dina urusla investeringar men du har bara dej själv att skylla på. Du är en rätt tragisk figur.
2017-07-13 17:11
Renonord har vunnit upphandlingen på osunda ekonomiska villkor. Soptaxan över tid är fallande vilket betyder att företagets lönsamhet blir sämre ju längre tiden går. Enda sättet för bolaget att överleva är att exploatera sina anställda alltså sopåkarna och att BLÅSA de små sktiespararna på sina surt förvärvade slantar.
Nån gång borde sånt här BONDFÅNGERI få ett slut.
RenoNorden ASA / Noll sympati för olagliga "strejker" / Noll sympati för olagliga "strejker"
2017-07-13 10:58
Har för övrigt noll sympati för olagliga strejker och orimliga löneanspråk. Läs Christofer Fjellners debattinlägg på Aftonbladet 13/7 om flera oegentligheter kring yrkesskrået. Neapel nr 2. Vidrigt. I'm out!
RenoNorden ASA / Bara början på offentlig prispress / Bara början på offentlig prispress
2017-07-12 21:37
Prispress inom all typ av offentlig upphandling kommer att fortsätta. Gäller att se "the greater picture" här. Varken Renonorden eller Carnegie är problemet när det gäller kommunal avfallshantering och andra typer av enklare offentliga masstjänster.
RenoNorden ASA / I Malmö tvingas arbetarna jobba runt tolv timmar per dag för att hinna med...oseriöst skitbolag..låt bolaget gå i konkurs... / I Malmö tvingas arbetarna jobba runt tolv timmar per dag för att hinna med...oseriöst skitbolag..låt bolaget gå i konkurs...
2017-07-12 20:42
Missnöje även i Malmö
Strejken riskerar samtidigt att sprida sig i landet.
För några år sedan tog Reno Norden över sophämtningen i delar av Malmö och sedan i våras har företaget hela staden. Men missnöjet pyr även hos de anställda där.
– Det jäser rejält. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka våra löner med flera tusen kronor. Vi lyckades stoppa det. Nu snackar fler och fler om att visa stöd för sopgubbarna i Stockholm, säger en anonym miljöarbetare till Transportarbetaren, Transportarbetareförbundets tidning.
I Malmö tvingas arbetarna jobba runt tolv timmar per dag för att hinna med. När lönesänkningen kom på tal svarade sopåkarna med ett gemensamt brev till arbetsgivaren.
– Vi förklarade att vi skulle börja jobba strikt efter regelboken. Ja, ta en timmes lunch och följa alla arbetsmiljöregler. Som att dra alltid dra ett sopkärl i taget. Vi skulle även vägra jobba övertid, säger en sopåkare till Transportarbetaren.
– Det tog skruv direkt, företaget gjorde avbön.
Aftonbladet har sökt Reno Nordens svenske vd Peter Ekholm för en kommentar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KVqWo/sopstrejken-fortsatter--arbetarna-tackar-nej-till-erbjudande

och alla som har blivit lurade av skurkbanken carnegie bör gå ihop och kräva skadestånd av carnegie.

mvh flumride
RenoNorden ASA / Samtidigt har Carnegie anlitats för att assistera bolaget i syfte att säkra långsiktig finansiering...vilket betyder att skurkbanken carnegie kommer att hålla i nyemissioner... / Samtidigt har Carnegie anlitats för att assistera bolaget i syfte att säkra långsiktig finansiering...vilket betyder att skurkbanken carnegie kommer att hålla i nyemissioner...
2017-07-12 20:35
Småsparare lurades att satsa på Reno Norden

Sophanteringen för miljontals hushåll är i farozonen när avfallsjätten Reno Norden närmar sig konkurs. Nu väcks dessutom frågan om flera tusen norska och svenska småsparare har lurats att satsa pengar på bolagets aktie.
Det är bara drygt två år sedan de två riskkapitalbolagen Accent Equity och Capvest tog Reno Norden till Oslobörsen och fick småsparare i både Norge och Sverige att köpa aktien. Men sedan börsnoteringen, strax före jul 2014, har bolaget förlorat nästan hela sitt värde.

– Det är bland det värsta jag sett, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker och chefekonom på Remium.

– Att aktien utvecklas så uselt så nära en börsintroduktion är extremt ovanligt.

Peter Malmqvist får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet - där många av småspararna har sina aktiedepåer.

– Det är katastrof. Det är en stor skandal att det har gått så här illa och det är klart man börjar fundera på hur det har kunnat hända. Det är viktigt att man försöker ta reda på vad som har hänt och vems ansvaret är, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Vd sa upp sig - gick till tidigare ägaren
När bolaget togs till börsen kunde de tidigare ägarna visa upp bra marginaler på de sopkontrakt man skrivit med kommuner runt om i Norden. Det fick många att våga satsa på aktien.

– Bolaget var väldigt expansivt och växte kraftigt. Många trodde på bolaget när man sa att man hade bra marginaler, säger Joakim Bornold.

– De som valde att köpa aktien såg framför sig att de långa kommunkontrakten skulle garantera fina intäkter under lång tid framåt för bolaget.

Sålde fler aktier
Så blev det inte. Bara två månader efter att den så kallade lock up-perioden var över och det blev tillåtet för de tidigare ägarna att sälja fler av sina aktier valde de att göra det. Ytterligare två månader senare, i november 2015, sa Reno Nordens vd upp sig efter att ha fått ett toppjobb – hos Accent Equity.

När vd:n hade lämnat skutan började de riktigt dåliga nyheterna uppdagas. Redan vid den första kvartalsrapporten 2016 stod det klart att Reno Norden gick rejält back på flera av de sophämtningsuppdrag man hade fått. Efter det har bolaget vid upprepade tillfällen gått ut och reviderat ner sina prognoser.

LÄS MER: Här hämtar robotar soporna

Uppsatt på Oslobörsens observationslista
I veckan var det dags igen, bara tre månader efter att bolaget gjort en nyemission och de nya aktieägarna tvingats satsa ytterligare 350 miljoner norska kronor för att förhindra en konkurs. Nu är bolaget uppsatt på Oslobörsens så kallade observationslista, något som bara händer om det råder stor osäkerhet kring ett bolags ekonomiska situation.

Bara under gårdagen backade aktien över 20 procent. På ett år har den tappat närmare 98 procent av sitt värde.

- Rent konkret innebär det senaste beskedet att de 350 miljoner man tog in i mars redan är slut, säger Joakim Bornold.

Förda bakom ljuset
Han och Peter Malmqvist är båda mycket kritiska till hur informationsgivningen har skötts och menar att aktieägarna blivit förda bakom ljuset.

– Den tidigare ledningen har naturligtvis känt till att de kontrakt man skrivit varit så här dåliga, allt annat vore helt osannolikt. Kontrakten är alldeles för stora och alldeles för långsiktiga för att man som styrelse och ledning inte ska känna till dem i detalj, säger Peter Malmqvist.

När SVT får tag i den tidigare vd:n, som tog bolaget till börsen, ber han att få göra intervjun lite senare. Men ger då besked via mejl att han är förhindrad att ställa upp.

– Den nuvarande ledningen tvingas städa upp efter hans misstag. Antingen har han suttit och sovit som vd under ett par år, eller så har han inte förstått vad som har pågått. Men det är helt osannolika förklaringar båda två, säger Peter Malmqvist.

Vill inte ställa upp på intervju
Inte heller den nuvarande ledningen i Reno Norden vill ställa upp på en inspelad intervju efter den nya vinstvarningen. Men när SVT intervjuade vd Harald Rafdal för en vecka sedan upprepade han att orderreserven och likviditeten i bolaget var ”solid”.

– Han borde vara väldigt tydlig med hur dålig ekonomin är. Dels mot de kommuner vars sopor bolaget hanterar, men också mot de gäng privatsparare som är aktieägare, säger Joakim Bornold.

”Solid investeringsmöjlighet”
Fortfarande, efter att aktievärdet i princip är utraderat, står det att läsa på Reno Nordens hemsida att bolaget ”inom en viktig och kritisk samhällsfunktion erbjuder investerare en solid och lönsam investeringsmöjlighet”.

Har den varit det?

- Du, det måste jag låta andra avgöra, säger Harald Rafdal, ett par dagar innan aktien alltså ska göra ytterligare ett ras.

SVT har även sökt Carnegie som är bolagets finansiella rådgivare och som även var rådgivare vid börsnoteringen. De har avböjt intervju. Vi har sökt de tidigare ägarna Accent Equity och Capvest men även de har valt att inte kommentera.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smasparare-lurades-att-satsa-pa-renonorden

Avfallsbolag pekas ut som nytt OW Bunker-haveri
Det nordiska hushållsavfallsbolaget Reno Norden, som handlas i Oslo, är ett OW Bunker 2.0, anser Nordnets investeringsekonom Per Hansen.
Av Direkt
2 maj, 2017

Avfallsbolag pekas ut som nytt OW Bunker-haveri


";Om bolaget hade varit börsnoterat i Danmark skulle investerarna med detsamma skrikit OW Bunker 2.0", skriver han i en kommentar enligt danska Berlingske Business.

Sent på måndagen släppte Reno Norden ett pressmeddelande där det framkom att förlustbringande kontrakt i Danmark och Norge sammantaget medför nedskrivningar på ytterligare motsvarande omkring 240 miljoner norska kronor. Bolaget bedömer även att det kan komma att bryta sina kovenantvillkor vid halvårsskiftet.

Konsulten PWC bistår bolaget med rådgivning rörande åtgärder i syfte att effektivisera verksamheten och kostnadssidan och under juni väntas preliminära slutsatser från detta håll. Samtidigt har Carnegie anlitats för att assistera bolaget i syfte att säkra långsiktig finansiering.


Carnegie, tillsammans med DNB DNBo +5.20% och Danske Bank, tog Reno Norden till börsen år 2014 till kursen 47 norska kronor. Före noteringen ägdes bolaget av fonder rådgivna av Cap Vest Associates samt Accent Equity Partners, utöver att ledande befattningshavare hade intressen i bolaget.

Efter ett fall på omkring 40 procent bara under tisdagen handlas aktien till kurs strax över 50 norska ören.

Carnegie, och bland annat även Nordea NDA SEK +2.37%, återfanns som rådgivare när Altor satte OW Bunker på Köpenhamnsbörsen. Den danska bränsleleverantören till sjöfart gick kort efter börsnoteringen i konkurs vid årsskiftet 2014/2015.

https://www.svd.se/avfallsbolag-pekas-ut-som-nytt-ow-bunker-haveri

allting fiffelbanken carnegie tar i blir fiasko.

mvh flumride
RenoNorden ASA / Offentlig upphandling / Offentlig upphandling
2017-07-12 16:51
... Fast ur ett investerarperspektiv handlar det i grund och botten om de extremt stora riskerna med att investera i branscher som bygger på offentlig upphandling. För egen del underskattade jag den risken när jag investerade i detta bolag.

Offentlig upphandling är vilda västern. Okunniga aktörer som skapar kapitalförstöring. Talas aldrig om det i debatten om vinster i välfärden. Det offentliga gör enorm skada här.

Har du synpunkter eller åsikter om forumet? Vänligen kontakta oss på forum@placera.nu.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -