Ta ut pensionen

När pensionen börjar närma sig är det bra att ta en stund och planera hur du vill att ditt liv som pensionär ska se ut. Många frågor brukar dyka upp när det är dags att börja planera för pensionen och här hittar du information och tips som kan hjälpa dig med planeringen.

Din pension består av tre delar

Din pension består av tre delar

  • Allmän Allmän

    Allmän

  • Tjänstepension Tjänstepension

    Tjänstepension

  • Privat pension Privat pension

    Privat pension

Allmän pension

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Varje år sätts det in pengar till den allmänna pensionen och den största delen är inkomstpension medan den mindre delen är premiepension. Premiepensionen kan du själv placera medan staten placerar din inkomstpension. Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever. Som tidigast kan du välja att ta ut den från 61 års ålder och du behöver ansöka om att börja ta ut den hos Pensionsmyndigheten ca 3 månader i förväg.

Läs mer hos Pensionsmyndigheten.

Tjänstepension

Tjänstepensionen betalas av din arbetsgivare. Det är inte en självklarhet att ha en tjänstepension, men de allra flesta har det*. I den klassiska pensionspyramiden kan man lätt få bilden att tjänstepensionen utgör en mindre del av vår pension. Det kan bli missvisande för många, framförallt unga. Tjänstepensionen kommer för många var en viktig del för att få ett bra liv som pensionär.

Tjänstepensionen kan du i många fall själv välja hur den ska placeras. Utbudet styrs av var du har din tjänstepension och om den omfattas av kollektivavtal eller inte. Som tidigast kan du välja att ta ut din tjänstepension från 55 års ålder. För att ta ut din tjänstepension kontaktar du det försäkringsbolag där du har sparandet. På minpension.se kan du se en samlad bild av dina tjänstepensioner.

* Är du osäker hör med din arbetsgivare vad som gäller för dig. Görs ingen avsättning behöver det ofta kompletteras med ett högre privatsparande.

Privat pension

Den privata pensionen är den del som du har sparat till på egen hand. Du som har sparat innan årsskiftet 2015/2016 har troligtvis ditt sparande på en Privat Pensionsförsäkring (PF) eller på ett Individuellt Pensionssparande (IPS). Både PF och IPS är bundna pensionssparanden där utbetalningar får börja tidigast från 55 års ålder och ska pågå under minst fem år. För att ta ut ditt privata pensionssparande kontaktar du det försäkringsbolag där du har sparandet.

Om du har sparat någon del till din pension efter år 2015 kanske dessa pengar sitter på ett investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller ett vanligt sparkonto. I så fall är pengarna inte låsta till någon specifik ålder och du väljer själv när och hur ofta du vill ta ut pengarna.

Gör en pensionsprognos och ta reda på hur mycket du får i pension

Minpension.se är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen som ger dig en samlad bild av hela ditt pensionssparande, både allmän pension, tjänstepension och privat pension. Oberoende och kostnadsfritt.

Pensionen närmar sig, hur ska jag placera pensionspengarna?

Pensionen närmar sig, hur ska jag placera pensionspengarna?

Svårt att välja fonder?

Svårt att välja fonder?

Vill du ha inspiration?

Vill du ha inspiration?

Du kan läsa mer om hur du kan tänka kring placeringar när det gäller din pension i vår blogg.

Så optimerar du pensionen

Vår sparekonom Johanna guidar dig genom bra strategier för ditt fondsparande när pensionen närmar sig. Tricket är att tänka i femårsperioder.

Vad ska du göra när du slutar jobba?

Oavsett hur dina framtidsplaner ser ut kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för en hög pension, vår pensionsexpert Daniel berättar hur. 

Pensionsspara efter ålder

Hur pensionssparar du smartast som 30-åring, 45-åring och 60-åring? Vår sparekonom Johanna tipsar om hur enkelt du kan få ut mer av din pension.

Hur fungerar pensionsutbetalningen?

Hur utbetalningen fungerar skiljer sig lite mellan olika pensionskonton. Här nedan ser du en jämförelse.
Allmän pension
Allmän pension

Betalas min pension ut automatiskt?

Japp!

Kan man välja att betala ut pensionen tidigare eller senare?

Nej, det går inte.

Hur kan man placera pengarna?

Du kan placera dem som du vill.

Hur registrerar jag min utbetalningsplan?

Det gör du genom att logga in hos Pensionsmyndigheten.

Vad händer med pensionspengarna om jag dör?

Pengarna betalas ut till dödsboet.

Tjänstepension
Tjänstepension

Så här fungerar det för tjänstepensioner hos oss
 

Betalas min pension ut automatiskt?

Nej, du väljer själv när utbetalning ska påbörjas. Det går bra att påbörja utbetalning redan från 55 års ålder om din arbetsgivare har gått med på det.

Hur registrerar jag utbetalningsplanen?

För att registrera din utbetalningsplan går du till din kontoöversikt där du väljer din tjänstepension, klicka därefter på Detaljer. Vid rubriken Utbetalning/Uttag kan du skapa din utbetalningsplan. Kom ihåg att trycka på Spara när du är klar. Utbetalningsplanen behöver registreras senast 30 dagar innan du vill att utbetalningen ska starta.

Vilka val kan jag göra?

Utbetalning kan pågå under minst 5 år och som mest 20 år, eller livet ut. Utbetalningarna kan ske årsvis, halvårsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Efter påbörjad utbetalning är det begränsat vilka ändringar som är tillåtna.

Kan jag ta ut alla pengar på en gång?

Nja, bara om värdet på din pension är lägre än ett prisbasbelopp och du inte har påbörjat utbetalning enligt en plan. När du har uppnått pensionsålder behöver du bara skicka oss ett meddelande där du anger att din pension ska betalas ut som ett engångsbelopp samt vilket kontonummer du vill ha den utbetald till.

Hur kan jag placera pengarna?

När din tjänstepension är under utbetalning ska hela värdet placeras i fonder. Det går bra att fortsätta handla med hela vårt fondutbud. Aktier eller andra värdepapper är däremot inte tillåtet, vilket innebär att du behöver sälja dessa innehav om du har det på din tjänstepension. Om du har pengar på din tjänstepension behöver dessa placeras i fonder.

När ska jag sälja av fonder?

Fondinnehav motsvarande nästa utbetalning säljs av i början av utbetalningsmånaden. Du kommer att då att få ett meddelande från oss när det är dags att sälja av. Om du har valt månadsvisa utbetalningar säljer du av varje månad, medan du bara säljer av en gång per år om du har valt årsvisa utbetalningar.

Vilket datum betalas pensionen ut?

Den 25:e. Om den 25:e infaller en helgdag sker utbetalningen bankdagen innan. Om det inte finns tillräckligt med pengar tillgängligt på ditt pensionskonto på utbetalningsdagen, sker utbetalning så snart innehavet har sålts av.

IPS
IPS

Så här fungerar det för IPS-konton hos oss
 

Betalas min pension ut automatiskt?

Ja, om du inte anger något annat startar utbetalningen vid 65 års ålder, pågår i 10 år och betalas ut månadsvis. Om du vill flytta fram utbetalningsstarten behöver du meddela oss om detta senast 30 dagar innan din 65-årsdag.

Hur registrerar jag utbetalningsplanen?

Det gör du genom att skicka oss ett meddelande med svar på följande frågor:

• När vill du starta din utbetalning, d.v.s. vilken månad och år?

• Under hur många år vill du ha den utbetald? (Minst 5 år)

• Till vilket kontonummer vill du ha den utbetald?

• Under vilken frekvens vill du ha den utbetald? Månadsvis, kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis.

Utbetalningsplanen behöver registrerad senast 30 dagar innan du vill att utbetalningen startar.

Vilka val kan jag göra?

Utbetalning kan pågå under minst 5 år och som mest 20 år. Utbetalningarna kan ske årsvis, halvårsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Efter att utbetalningsplanen är fastställd är det inte tillåtet att ändra utbetalningsstart eller antal år som utbetalning ska pågå.

Kan jag ta ut alla pengar på en gång?

Nja, bara om värdet på din pension är lägre än ett prisbasbelopp och du inte har påbörjat utbetalning enligt en plan. Om du har anmält en utbetalningsplan och värdet är lägre än ett prisbasbelopp när första utbetalning ska ske, kommer vi automatiskt att betala ut pensionen som ett engångsbelopp.

Hur kan jag placera pengarna?

När din IPS är under utbetalning går det bra att fortsätta handla precis som vanligt. Det går även bra att ha pengar på kontot.

När ska jag sälja av fonder?

Du säljer själv av hela det kommande årets utbetalningsbelopp, som sedan flyttas till ett separat utbetalningskonto. Medan pengarna finns där är de låsta. Resterande pensionskapital kan fortfarande vara placerat i aktier, fonder, pengar m.m.

Vilket datum betalas pensionen ut?

Den 25:e. Om den 25:e infaller en helgdag sker utbetalningen den första bankdagen efter. Om det inte finns tillräckligt med lpengar tillgängligt på ditt pensionskonto på utbetalningsdagen, sker utbetalning så snart innehavet har sålts av.

Pensionsförsäkring
Pensionsförsäkring

Så här fungerar det för pensionsförsäkringar hos oss
 

Betalas min pension ut automatiskt?

Nej, du väljer själv när utbetalning ska påbörjas. Det går bra att påbörja utbetalning redan från 55 års ålder.

Hur registrerar jag utbetalningsplanen?

Du registrerar din utbetalningsplan genom att gå till din kontoöversikt där du väljer din pensionsförsäkring, klicka därefter på Detaljer. Vid rubriken Utbetalning/Uttag kan du skapa din utbetalningsplan. Kom ihåg att trycka på Spara när du är klar. Utbetalningsplanen behöver registrerad senast 30 dagar innan du vill att utbetalningen ska starta.

Vilka val kan jag göra?

Utbetalning kan pågå under minst 5 år och som mest 20 år. Utbetalningarna kan ske årsvis, halvårsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Efter påbörjad utbetalning är det begränsat vilka ändringar som är tillåtna.

Kan jag ta ut alla pengar på en gång?

Nja, bara om värdet på din pension är lägre än ett prisbasbelopp och du inte har påbörjat utbetalning enligt en plan. När du har uppnått pensionsålder behöver du bara skicka oss ett meddelande där du anger att din pension ska betalas ut som ett engångsbelopp samt vilket kontonummer du vill ha den utbetald till.

Hur kan jag placera pengarna?

När din pensionsförsäkring är under utbetalning ska hela värdet placeras i fonder. Det går bra att fortsätta handla med hela vårt fondutbud. Aktier eller andra värdepapper är däremot inte tillåtet, vilket innebär att du behöver sälja dessa innehav om du har det på din pensionsförsäkring. Om du har pengar på din pensionsförsäkring behöver dessa placeras i fonder.

När ska jag sälja av fonder?

Fondinnehav motsvarande nästa utbetalning säljs av i början av utbetalningsmånaden. Du kommer att då att få ett meddelande från oss när det är dags att sälja av. Om du har valt månadsvisa utbetalningar säljer du av varje månad, medan du bara säljer av en gång per år om du har valt årsvisa utbetalningar.

Vilket datum betalas pensionen ut?

Den 25:e. Om den 25:e infaller en helgdag sker utbetalningen bankdagen innan. Om det inte finns tillräckligt med likvida medel tillgängligt på ditt pensionskonto på utbetalningsdagen, sker utbetalning så snart innehavet har sålts av.

Tips!

Samla dina pensioner hos oss för att få en bättre överblick och slippa onödiga pensionsavgifter.

Avanza Akademin - Lär dig allt om pension

Var hittar man alla sina pensioner?

Hur flyttar man sin pension till er?

Hur fungerar pensionssystemet?