Flytta din IPS


Hos oss sparar du utan onödiga avgifter. Det betyder mer pengar till dig och din pension.
Du som har ett tidigare IPS-sparande hos en annan bank kan flytta det till oss och få tusentals kronor mer i pension istället för att låta pengarna gå till dyra avgifter. Fri flytträtt gör att du alltid kan flytta din IPS till oss. Sedan avdragsrätten togs bort vid årsskiftet 2015/2016 är det inte längre förmånligt för dig som privatperson att göra nya insättningar på en IPS men du kan fortfarande spara mycket pengar på att flytta din befintliga IPS till oss. 
  • Spara utan onödiga avgifter

    Spara utan onödiga avgifter

  • Investera i marknadens största utbud

    Investera i marknadens största utbud

  • Vi står för flyttavgiften upp till 1 000 kr

    Vi står för flyttavgiften upp till 1 000 kr

Så här enkelt flyttar du din IPS

Flytta dina andra pensioner till oss

minpension.se

Vill du få bättre koll på hur mycket du har i pension? Minpension.se är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen som ger dig en samlad bild av hela ditt pensionssparande, både allmän pension, tjänstepension och privat pension. Oberoende och kostnadsfritt.

Till minpension.se
Har du koll på vilka avgifter du betalar när du pensionssparar? Konsumenternas.se är en oberoende och kostnadsfri webbplats och i deras Pensionsguide kan du jämföra villkor, avgifter och andra kostnader som olika aktörer tar ut för pensionssparande.
 

De vanligaste frågorna om flytt av IPS

Hur lång tid tar det att flytta min IPS till Avanza?
Hur snabbt en flytt går beror på rutinerna hos det bolag som pensionen flyttas från. En flytt av en IPS tar ungefär 3-4 veckor.
Kostar det något att flytta min IPS till Avanza?
Vi tar inte någon avgift när du flyttar din IPS till oss. Däremot kan bolaget som du flyttar din IPS från välja att ta en avgift men om detta sker så ersätter vi dig för den avgiften, upp till 1 000 kr.

Ersättningen får du automatiskt in på kontot så fort flytten är klar. Bra va?
Hur placeras pengarna när flytten är klar?

De flesta bolag väljer att sälja av dina värdepapper innan en flytt. Det betyder att ditt totala sparande i de allra flesta fall flyttas som en klumpsumma och kommer in på ditt IPS-konto hos oss som ett saldo. Du väljer sedan själv hur pengarna ska placeras och kan välja mellan både fonder, aktier och andra typer av värdepapper. 

Vill du ha ett fondsparande kan du ta hjälp av Portföljgeneratorn som ger dig ett förslag på en femstjärnig fondportfölj. Du som vill ha uppslag på spännande bolag kan dyka in i portföljerna hos kända personer och se olika temalistor under Aktieinspiration

Vilket konto ska jag fortsätta mitt privata pensionssparande på?

De flesta av våra kunder väljer att fortsätta sitt sparande till pensionen på ett ISK. Ett ISK är inget pensionskonto och har ingen avdragsrätt på insättningar. Du betalar därför inte heller skatt när du tar ut pengarna.

Man kan även välja att pensionsspara på något av våra andra konton så som kapitalförsäkring eller aktie-och fondkonto

Om du är osäker på vad du ska välja så låt gärna vår kontoguide hjälpa dig. 

Hur ska jag spara till pensionen om jag är egenföretagare?

Att ha inkomst av akiv näringsverksamhet innebär att du får din lön från till exempel en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag. I dessa fall är det extra viktigt att du själv sparar för att kunna få ut en bra pension. Enligt Skatteverkets regler får du göra avdrag på sparande upp till 35% av din lön men maximalt 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 455 000 kr år 2018.

För att kunna göra avdraget ska du spara på en IPS (individuellt pensionssparande) eller en pensionsförsäkring. Självklart sparar du helt utan årliga avgifter på dessa konton hos oss.

Vi skickar en uppgift till Skatteverket på alla insättningar under ett år, så det enda du behöver göra är att kontakta Skatteverket och att ta reda på hur du ska göra i din deklaration för att avdraget ska gälla.

Avanza Akademin - Lär dig allt om pension

Avanza Akademin

- Lär dig allt om pension