Vi förenklar din deklaration


Tycker du det är tråkigt och krångligt att deklarera? Ta hjälp av våra olika tjänster så att du kan ägna din tid åt roligare saker.
Tycker du det är tråkigt och krångligt att deklarera? Ta hjälp av våra tjänster så att du kan ägna din tid åt roligare saker.

Skapa K4-underlag

Har du sålt värdepapper på ditt aktie- och fondkonto under året? I så fall behöver försäljningarna redovisas till Skatteverket på en K4-blankett. Skapa ett K4-underlag till din deklaration så slipper du räkna ut och sammanställa uppgifterna på egen hand.

Läs mer och skapa K4-underlag

Kontobesked

Här hittar du alla dina kontobesked som exempelvis årsbesked och deklarationsunderlag. Enkelt att hämta och skriva ut.

Till mina kontobesked

Ändra inköpskostnad

Om du har flyttat värdepapper till oss från en annan bank kan inköpskostnaden saknas. Då behöver du ändra den här så att du får rätt avkastning i K4-underlaget och på din kontoöversikt. Du tar reda på inköpskostnaden genom att logga in på din andra bank eller kontakta dem. Om du bara har flyttat fonder behöver du inte göra något, då har inköpskostnaden följt med och är korrekt.

Ändra inköpskostnad

Deklarera med Excel

Föredrar du att sammanställa och ta fram uppgifterna till din deklaration själv? Spara ner dina transaktioner till Excel – snabbt och enkelt!

Spara ner transaktioner till Excel

Tips!  På vår blogg har vi samlat ihop praktiska deklarationstips om hur du ska gå till väga när du ska deklarera dina värdepappersaffärer.

De vanligaste frågorna om deklaration

Vilka konton behöver jag deklarera för?

Deklaration för aktie- och fondkonto
Om du har sålt värdepapper på ett aktie- och fondkonto under året behöver du redovisa dina affärer till Skatteverket via en så kallad K4-blankett. Med vår K4-tjänst kan du få fram den automatiskt.

Skapa en K4-blankett

Deklaration för investeringssparkonto
Du behöver inte deklarera själv för affärer du gör på ditt ISK. Vi rapporterar in din schablonintäkt som kommer förtryckt på din deklaration. Denna summa skattar du sedan 30 % på.

Se din schablonintäkt i ditt deklarationsunderlag 

Läs mer om hur beskattning av ISK fungerar

Deklaration för kapitalförsäkring
Om du gör affärer på en kapitalförsäkring behöver du inte deklarera. Vi drar summan som motsvarar avkastningsskatten direkt från din kapitalförsäkring fyra gånger per år.

Läs mer om beskattning av kapitalförsäkring

Jag har uppgifter om tecknings-, inlösen- och uniträtter i deklarationen, men inte i Avanzas K4, varför?

Om du har teckningsrätter, inlösenrätter eller uniträtter som har förfallit kommer dessa synas i din deklaration, men inte i den K4 du skapar hos oss. Anledningen till att de inte finns med i vår K4 är att det inte är en försäljning.

Oavsett om du har blivit tilldelad rätterna och har sålt dessa, eller om de har förfallit, så ska du ange omkostnadsbelopp 0 kr för dessa i din deklaration.

Om du istället har köpt rätterna är omkostnadsbeloppet det belopp som du köpte dessa för. Om du säljer rätterna räknas mellanskillnaden mellan försäljningspris och omkostnadsbelopp som vinst eller förlust precis som en vanlig värdepappersaffär.

Vissa rätter behöver inte redovisas i deklarationen. Vilka det gäller ser du på Skatteverkets hemsida här.

Var kan jag få tips eller hjälp med min deklaration?

Om du har sålt värdepapper på ett aktie- och fondkonto men vill slippa sammanställa uppgifterna för hand så kan du skapa en K4-blankett baserat på alla försäljningar du utfört hos oss. Du kan antingen skriva av uppgifterna från blanketten om du deklarerar elektroniskt eller skicka in den direkt till Skatteverket.

På vår blogg har vi sammanställt ett inlägg med tips inför deklarationen för varje kontotyp. Du hittar också bra information i Avanza Akademin gällande skatt och deklarationsfrågor.

På Skatteverkets hemsida finns mycket deklarationsinformation och det är dit du ska vända dig om du önskar få skatterådgivning.

Om du inte hittar svaret på din fråga är du varmt välkommen att kontakta vår Kundservice genom att skicka oss ett meddelande eller ringa till oss på 08-562 250 00.

     Fler deklarationsfrågor hittar du i våra Frågor & Svar

Avanza Akademin - Lär dig allt om deklaration

Avanza Akademin

- Lär dig allt om deklaration