Avanza K4


Sålt värdepapper på ett aktie- och fondkonto under året? I så fall måste det redovisas till Skatteverket på en K4-blankett elektroniskt eller i pappersform. Vi hjälper dig skapa en K4-blankett för de affärer du gjort hos oss så att du slipper sammanställa uppgifterna för hand.

Viktigt att veta innan du skapar en K4

Viktigt att veta innan
du skapar en K4

Har du haft teckningsrätter under 2021?

Om du har haft teckningsrätter som har förfallit under 2021 så syns dessa i din deklaration hos Skatteverket. Teckningsrätterna syns däremot inte i den K4 du skapar hos oss.

Om du har fått teckningsrätterna tilldelade ska du ange 0 kronor som omkostnadsbelopp i din deklaration. Om du istället har köpt rätterna är omkostnadsbeloppet det belopp som du köpte dessa för. Det gäller även för uniträtter och teckningsoptioner.

Ska du deklarera elektroniskt?

Vår K4-blankett är skapad i filformatet PDF. Dessvärre godkänner inte Skatteverket filformatet PDF för uppladdning av filer. Om du deklarerar elektroniskt behöver du därför själv skriva över uppgifterna i din deklaration.

Deklarerar du via post behöver du bara kontrollera att uppgifterna stämmer och skicka in den skapade K4-blanketten tillsammans med din deklaration till Skatteverket.

Har du flyttat hit värdepapper från en annan bank?

Om du har flyttat värdepapper till oss från en annan bank kan inköpskostnaden saknas. Då behöver du lägga in inköpskostnaden innan du skapar blanketten. Du tar reda på inköpskostnaden genom att logga in på din andra bank eller kontakta dem. Om du bara har flyttat fonder behöver du inte göra något, då har inköpskostnaden följt med och är korrekt.

Ändra inköpskostnad


De vanligaste frågorna om deklaration

Jag har uppgifter om tecknings-, inlösen- och uniträtter i deklarationen, men inte i Avanzas K4, varför?

Om du har teckningsrätter, inlösenrätter eller uniträtter som har förfallit kommer dessa synas i din deklaration, men inte i den K4 du skapar hos oss. Anledningen till att de inte finns med i vår K4 är att det inte är en försäljning.

Oavsett om du har blivit tilldelad rätterna och har sålt dessa, eller om de har förfallit, så ska du ange omkostnadsbelopp 0 kr för dessa i din deklaration.

Om du istället har köpt rätterna är omkostnadsbeloppet det belopp som du köpte dessa för. Om du säljer rätterna räknas mellanskillnaden mellan försäljningspris och omkostnadsbelopp som vinst eller förlust precis som en vanlig värdepappersaffär.

Vissa rätter behöver inte redovisas i deklarationen. Vilka det gäller ser du på Skatteverkets hemsida här.

Kan jag ladda upp Avanzas K4-blankett hos Skatteverket när jag deklarerar elektroniskt?

K4-blanketten är skapad i filformatet PDF. Dessvärre godkänner inte Skatteverket filformatet PDF för uppladdning av filer. Om du deklarerar elektroniskt behöver du istället själv skriva över uppgifterna i din deklaration.

Deklarerar du via post behöver du bara kontrollera att uppgifterna stämmer och skicka in den skapade K4:an tillsammans med din deklaration till Skatteverket.

Vad kostar det att skapa en K4 och hur sker debiteringen?

Priset för att skapa en K4-blankett är 0-99 kr och beror på din förmånsnivå. Se ditt pris för K4 här.

Kostnaden dras från ditt kontos saldo natten efter att du skapar blanketten. Debiteringen sker för det år du skapat din K4 och per konto. Om du t.ex har skapat en K4 för 2021 så kan du skapa en ny K4 för samma år hur många gånger som helst utan att det sker en ny debitering.

Varför har min K4 inte skapats?

Kontrollera att det har gjorts minst en försäljning under året som du önskar skapa en K4 för. Om det inte har genomförts någon försäljning under det året kommer det inte skapas någon K4.

Om du har genomfört en försäljning under det året men ändå inte skapats någon K4 kan du pröva att skapa en på nytt någon timme senare. Observera att under deklarationstider kan det vara många som skapar en K4 samtidigt och då kan det ta några timmar innan den är klar.

Vi har ett samägt konto, hur fungerar K4-blanketten då?
Det går utmärkt att använda vår K4-blankett även om ni har ett samägt konto. Ni behöver bara dividera uppgifterna i K4:an med antal delägare för att få fram rätt värde.
     Fler deklarationsfrågor hittar du i våra Frågor & Svar

Avanza Akademin - Lär dig allt om deklaration

Avanza Akademin

- Lär dig allt om deklaration