Fondtips

Så här handlar våra kunder

Du bestämmer vilken risk du vill ta

Hur du hittar just din fond

Så här handlar våra kunder

Vill du komma igång med att handla fonder, eller bara få lite inspiration? Här har vi samlat listor på våra kunders populäraste fonder och andra listor som gör att du hittar dina favoriter. Och oavsett vad du vill köpa så hittar du dom hos oss. Vi har ett brett utbud med drygt 1200 fonder att välja mellan.

Du bestämmer vilken risk du vill ta

Det finns fyra huvudtyper av fonder; aktiefonder, räntefonder, blandfonder och hedgefonder. Vad som är viktigt att tänka på, innan du bestämmer vilka du ska köpa, är att de alla har olika risk. Risk är ett mått på hur mycket värdet har varierat historiskt. Ju större svängningar – volatilitet - i fonden, desto högre risk är det att förlora hela eller delar av kapitalet. Samtidigt innebär den högre risken även en möjlighet till högre avkastning.

Hur du hittar just din fond

Vi har flera olika verktyg som du kan använda dig av när du ska välja fond. Vår fondlistor t ex där du kan hitta vinnarfonder, en speciell kategori av fonder, eller de med lägst avgifter.
Men, oavsett vilken fond du väljer, finns det 4 grundläggande saker du kan titta på: avgifter, historiskt avkastning, fondens betyg (rating) eller analyser.

Vad är rating?

Vill du analysera helt på egen hand, bör du titta på fondens betyg; ratingen. Det är ett betyg för att på ett enkelt sätt jämföra fonders avkastning utifrån risk och kostnader. Ratingen är till för att utvärdera fonder under längre tid. Fonder som är yngre än 3 år finns därför inte med alls, och det krävs att fonder har minst 10 års historik för att få högsta betyg. För att snabbt ta reda på vilka fonder som passar dig bäst, kan du jämföra fonder mot varandra med hjälp av Morningstar Rating.

Här hittar du fonderna med högst rating
Här kan du läsa mer om Morningstar Rating

Avkastning i ett långt eller kort perspektiv

Att ta hänsyn till en fonds historiska avkastning, innebär att du litar på de som förvaltat fonden kommer att fortsätta göra ett bra arbete. Det förutsätter givetvis att fonden inte bytt förvaltare. Kom också ihåg att tidigare avkastning inte är någon garanti för att fonden ska gå bra i framtiden.
Du kan också leta efter fonder som gått bäst inom olika kategorier. Här är avgifterna av naturliga skäl ofta något högre. Om du sparar kortsiktigt, behöver du regelbundet se över dina fondval och kolla om de fortfarande är bäst i klassen.

Här hittar du fonderna med bäst avkastning senaste 3 mån

Betydelsen av låga avgifter

Det som är lite klurigt med avgifter är att det kan låta som en liten skillnad med en avgift på 0,5 % eller 2,0 %. Men på sikt gör det stor skillnad. Om du har en avgift på 2%, och en avkastning på 6 %, betalar du ju 33 % av avkastningen i avgifter. Att sänka avgifterna är därför ett klokt sätt att få mer pengar över på sikt. Det ska dock tilläggas att det finns fonder som ger valuta för pengarna och lyckas ge hög avkastning trots en hög avgift. Dessutom kan det vara värt att betala för att komma åt svåråtkomliga marknader.

Här hittar du listan på fonderna med lägst avgift

Analysera själv eller lita på proffsen?

Att göra analyser själv, kan vara roligt men tar också mycket tid. För dig som vill vara aktiv och hålla dig uppdaterad, kan du läsa vad professionella fondanalytiker tycker och tänker. Den oberoende nättidningen Placera är Sveriges tredje största nättidning om ekonomi. De presenterar varje månad 10 köpvärda fonder. 

Här hittar du senaste månadens köpvärda fonder från Placera

Antal kunder som äger fonden hos Avanza

Populäraste räntefonderna

Antal kunder som äger fonden hos Avanza

Populäraste globalfonderna

Antal kunder som äger fonden hos Avanza

Populäraste hedgefonderna

Antal kunder som äger fonden hos Avanza

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Faktablad för de fonder som Avanza förmedlar finner du på respektive fonds översiktssida. Informationsbroschyr(er) tillhandahålls av respektive fondbolag. Du bör ta del av nämnda handlingar innan du beslutar dig för att investera i en fond.

Hitta din fond!

Här hittar du topp-tio-listor inom respektive fondkategori. Och du handlar helt utan fasta
avgifter på vad tidningen Privata Affärer har utnämnt till ”Sveriges bästa fondtorg”. Lycka till!

Vill du själv söka bland alla våra fonder? Se hela vårt utbud i vår fondlista.