6 steg mot att bli en bättre sparare

Vad händer efter att du har kommit igång med ditt sparande?

Nu är du klar med det allra viktigaste – att komma igång med ditt sparande. Men vad händer nu då? Hur kollar man sitt sparande och hur vet man om det går bra? Vi går igenom hur du enkelt kan hålla koll på ditt sparande så att du kan känna dig trygg.

Hur ska jag tänka när sparandet går upp och ner?

När du bygger ditt sparande kan det vara bra att ha en portföljstrategi. Det är i princip en strategi över hur man har tänkt hantera sitt sparande och sina investeringar.

Att ha en tydlig strategi är ofta en bra idé och kan hjälpa mycket längs vägen. Det bästa är att ha den nedskriven så att man kommer ihåg den och blir påmind om den. Om man till exempel köper en aktie och inte har en tydlig strategi från början är det lätt att börja tvivla på sin investering och sälja vid fel tillfälle - och därmed förlora mer pengar än om man hade hållit sig till strategin. Genom att ha en uttalad strategi från början är det lättare att hålla fast vid sina investeringar, även om det skulle bli turbulent på världens börser.

Låt oss titta på utvecklingen på OMXS30, alltså de 30 största aktierna på Stockholmsbörsen. I snitt har börsen gått upp 8,46% under åren 1999 – 2018, men som du kan se går utvecklingen inte konstant uppåt, utan man måste vara beredd på nedgångar på börsen.

Hur gör jag för att utvärdera och hålla koll på mitt sparande?

Det finns olika sätt att utvärdera sitt sparande för att se om det har gått bra eller dåligt. Ett sätt är att titta på sin värdeutveckling och hos oss kan du göra det inne på Mina sidor, under Min ekonomi -> Analys. Där ser du vilka av dina investeringar som har gått bäst och vilka som gått lite sämre. Om du har en aktie eller fond som har gått sämre kan det vara bra att ta reda på varför. När det gäller aktier kan du titta på hur bolagets rapporter har sett ut under året, om det kommit viktiga nyheter om bolaget och hur branschen har gått i övrigt.

Du som sparar i fonder hos oss kan använda verktyget Min fondportföljanalys (se bild nedan) och göra en utvärdering av dina fonder. Där kan du se vilka regioner, branscher och bolag du är exponerad mot och se om du behöver komplettera med en ny region eller bransch. Kanske är du för exponerad mot ett land och behöver sprida dina risker lite?

Hur håller jag koll på ekonominyheter?

Det finns många bra och spännande sätt att hålla koll på vad som händer i ekonomivärlden. Här ser du några av dem.

Håll koll med ekonominyheter

  • På vår hemsida hittar du tidningen Placera under fliken Nyheter, där du snabbt får koll på ekonominyheter.
  • Nyhetsappar om ekonomi som Omni Ekonomi 
  • Dagens Industri och SvD Näringsliv tar upp många bransch- och ekonominyheter. Dock behöver man ofta betala för att läsa artiklarna.


Få inspiration av bloggar och poddar

  • Lyssna gärna på vår sparekonom Johanna Kull och aktieprofilen Nicklas Andersson i Avanzapodden och gå med i gruppen Avanzapodden på Facebook.
  • Johanna och Nicklas skriver också om intressanta och aktuella ämnen i Avanzabloggen.
  • Lyssna på ljudböckerna Sparskolan och Aktieskolan av Johanna och Nicklas hos Storytel.
  • Gå med i ekonomigrupper och följ ekonomikonton på Sociala medier

Smarta verktyg för din ekonomi

  • Kurslarm - för dig som vill hålla koll på hur aktierna du äger utvecklas på börsen.
  • För de senaste nyheterna inom dina intresseområden kan du använda nyhetslarm 

Kurslarm och nyhetslarm hittar du inne på Mina sidor under fliken Håll koll. Du väljer själv om du vill ha gratis larm via telefonnotis och e-post eller sms-larm som kostar upp till 2 kr/st.