Föredrar du film? Föredrar du film?

Se intressanta klipp i Avanza Play

Privatekonomi & Bostad

Spara i fonder eller aktier?

Redo att börja spara men osäker på vad du ska spara i? Här får du koll på hur du kan tänka i valet mellan fonder och aktier. 

Vad är skillnaden?

Låt oss först reda ut vad som är skillnaden mellan en aktie och en fond. En aktie är en ägarandel av ett bolag medan en fond är ett paket av olika aktier, och ibland även räntor. Om du köper en aktie får du alltså tillgång till ett specifikt bolag medan en fond ger dig indirekt tillgång till många olika bolag på samma gång.

Okej, inga konstigheter. Men när passar det då att spara i aktier och när kan det vara vettigare att välja fonder? 

När ska du spara i aktier?

Med aktier har du möjlighet att investera i just de bolagen du tror på och därmed ta del av den utveckling som dessa bolag har. Risken du tar är däremot betydligt högre än med fonder där du får en automatisk riskspridning. 

Värdet på en aktie kan svänga kraftigt från dag till dag så det gäller att hänga med och läsa på om bolagen du investerar i för att avgöra om du ska fortsätta äga aktierna eller sälja dem. Det är också viktigt att du sprider dina risker så att du inte har alla dina pengar investerade i ett fåtal aktier.

Generellt kan man säga att aktier passar bättre om du

När ska du spara i fonder?

Med fonder sprider du din risk automatiskt eftersom du inte placerar dina pengar i ett enskilt bolag utan får ta del av utvecklingen i alla de underliggande innehav som fonden äger. Väljer du en aktiefond blir du alltså indirekt ägare till de aktier som förvaltaren av fonden har valt ut. Förvaltaren följer sen innehaven och byter ut dem utifrån de analyser som löpande görs. Det är detta arbete som du betalar en avgift för, en så kallad förvaltningsavgift.

Fonder passar vanligtvis bättre för dig som vill

Kombinera fonder och aktier?

Många väljer såklart också att kombinera aktier och fonder. Det är helt upp till dig vad som känns bäst, det viktigaste är att du vet vad du väljer och varför.

För dig som vill ha både fonder och aktier kan det vara klokt att till en början placera det mesta av dina pengar i fonder, och köpa aktier för en mindre summa. På så vis kan du lära dig mer om aktier utan att riskera för mycket av dina pengar. I takt med att du följer dina aktier och ökar din kunskap om aktiemarknaden kan du sen välja att öka ditt aktiesparande. Eller att minska det, om du inser att du inte alls tyckte det var kul att följa bolagen du investerat i. Testa dig fram!

Så bygger du en portfölj

 
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.