Pension

Hur fungerar premiepension (PPM)?

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension. Premiepensionen brukar kort kallas för PPM. Staten sätter av 2,5 % av din årliga pensionsgrundande inkomst, så som lön eller föräldrapenning, till din premiepension.  
premiepension

Vilka får premiepension?

Alla som har pensionsgrundande inkomst i Sverige och är födda 1938 eller senare får premiepension.

Var hamnar mina PPM-pengar?

Du kan se din premiepension hos Pensionsmyndigheten. Du kan antingen placera dina PPM-pengar själv eller använda dig av förvalsalternativet; fonden AP7 Såfa hos Sjunde AP-fonden. Det är en ålderbaserad fond som är anpassad efter din sparhorisont. Det innebär att om du exempelvis är född på 70-talet så är fondens innehav balanserat efter hur långt 70-talisterna har kvar tills de går i pension. Om du vill placera dina PPM-pengar på egen hand loggar du in på Pensionsmyndighetens hemsida och byter från AP7 Såfa.

Kan jag flytta mitt PPM-sparande?

Nej, det går inte att flytta sitt PPM-sparande men däremot är det du själv som bestämmer hur du vill placera pengarna.

Hur funkar AP7 Såfa?

Eftersom AP7Såfa är åldersanpassad så ändras fördelningen mellan olika värdepapper beroende på hur gammal du är. Om du är ung och precis har börjat få premiepension består fonden till större del av aktier för att dina pengar ska ha möjlighet att öka i värde. När du blir äldre så skiftas dock innehavet och aktier byts ofta ut mot räntepapper, eftersom räntepapper är mindre benägna att ha kraftiga värdesvängningar. Läs mer om AP7 Såfa hos Sjunde AP-fonden.

Kan jag placera mina pengar i PPM själv?

Ja det kan du. För att placera om pengarna i din premiepension loggar du in på Pensionsmyndighetens hemsida. Du kan enkelt logga in med ditt mobila bankID för att göra dina fondvalsändringar.
fonder i premiepensionen

Vilka PPM-fonder finns det?

Det finns över ett stort antal fonder att välja mellan för ditt PPM-sparande. Här hittar du alla valbara fonder. När du väljer dina PPM-fonder är det bra om du tänker på vilken sparhorisont du har, det vill säga hur långt du har kvar till pensionen. Läs mer om sparhorisonter här.Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.