Kryptotillgångar

Hur handlar man med kryptovalutor?

Så kan du handla med kryptovalutor

Det finns flera sätt att komma åt kryptovalutor på för den som vill investera. Vi kommer lyfta de vanligaste sätten att handla med kryptovalutor på.

Att köpa kryptovalutan direkt

Om du vill köpa själva kryptovalutan behöver du göra det genom en kryptobörs eller en kryptoväxlare. De kommer oftast hålla dina kryptotillgångar åt dig, om du inte väljer att ta ut dina kryptotillgångar till en privat kryptoplånbok. Handeln görs alltså inte på ett ISK, KF eller något annat traditionellt investeringskonto. Det innebär att du måste redovisa de vinster du gör och deklarera dem som en inkomst. En annan sak som skiljer kryptobörser från traditionella börser är att handeln är öppen dygnet runt. Det gör att du kan köpa krypto när som helst.

Att köpa certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång

Många når kryptovalutor genom att handla med certifikat. Till skillnad från kryptotillgångar så faller certifikat in under värdepappersregleringen. Det innebär att du kan handla dessa genom traditionella investeringskonton som ISK, KF eller ett AFK. Med certifikat äger du inte själva kryptovalutan, utan din investering i certifikatet kommer följa priset på den. Du kan bara köpa eller sälja certifikaten när börsen är öppen – till skillnad från kryptobörsen där du kan handla dygnet runt. Så om något sker på marknaden under helgen så måste invänta nästa öppningsdag på börsen innan du kan köpa eller sälja.

Kan jag köpa kryptotillgångar direkt av Avanza?

Nej. Däremot kan du köpa certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång. Det finns olika certifikat som följer priset på bland annat Bitcoin, Ether och andra kryptovalutor.Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.