• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Räntor

Vanliga frågor

Vad erbjuder ni för ränta på era sparkonton?

Här hittar du aktuella räntesatser på våra Sparkonto+

Hur ofta betalas ränta ut på era sparkonton?

Ränta betalas ut vid varje månadsskifte och ökar då saldot på sparkontot. Du kan själv se alla tidigare ränteutbetalningar i din kontohistorik som du finner under Mina sidor > Kontoöversikt > Transaktioner.

Vad erbjuder ni för ränta på ert bolån?

Vi erbjuder Superbolånet Private Banking till våra Private Banking kunder.

Läs mer om vårt bolån.

Vad är skuldränta?

Det är den räntekostnad du har när du lånar pengar av Avanza. Den beräknas för de dagar du utnyttjar belåning eller övertrasserar ditt konto under en månad.

Räntan regleras mot ditt saldo per automatik vid månadsskiftet. Om summan är mindre än en krona så regleras inte skulden utan ligger kvar på ens konto.

Varför har jag fått skuldränta?

Det finns flera anledningar till att en skuldränta kan uppstå. Det vanligaste är att man har sålt aktier och gör ett uttag eller överföring av pengarna från försäljningen innan likviddagarna gått igenom. 

Stockholmsbörsen tillämpar två likviddagar vid aktietransaktioner, vilket innebär att pengarna du får vid en försäljning inte bokförs på ditt konto förrän två bankdagar efter affärsdagen. Avanza har dock en service där du kan utnyttja ett preliminärt saldo för att kunna sälja och köpa aktier direkt på affärsdagen utan att betala någon ränta eftersom att likviddagarna då tar ut varandra. Även Europa, USA och Kanada tillämpar 2 likviddagar.

Att ta ut pengar från en aktieförsäljning på själva affärsdagen leder till att depån belastas med ränta för den period det är ett underskott på depån, eftersom det innebär att du lånar pengar till dess att pengarna bokförs på likviddagen. Vilken dag som pengarna bokförs finner du på notan för affären. Man ska även vara observant om man säljer en aktie och köper en fond för pengarna direkt. Eftersom fonder ofta har färre likviddagar så innebär det även i ett sådant scenario att man i praktiken ligger med ett underskott på kontot och får betala skuldränta för dessa dagar.

Skuldräntan dras automatiskt från ditt saldo i slutet av månaden, förutsatt att den överstiger en krona. Räntan motsvarar den kreditränta som vi erbjuder dig vid belåning.